A 2018. március 27-én megjelent sajtóközlemény, mely alapján hamarosan jóval szigorúbb szabályozás lép életbe az Európai Unión belül CFD kereskedést biztosító pénzügyi szolgáltatók esetében.

Sok levelet és visszajelzést kaptam tőletek, ebben a bejegyzésben ezekre is szeretnék reagálni új információk közlésével. Az ESMA honlapján elérhető, angol nyelvű FAQ (GYIK) dokumentum fontosabb részeit lefordítottam, innen származnak az információk, némelyiket kiegészítettem saját megjegyzéseimmel.

Fontos információ

A cikket Radulovic Attila készítette az ESMA angol nyelvű PDF dokumentuma alapján. Másodközléshez kizárólag forrásfeltüntetéssel járulok hozzá, jelen bejegyzés linkelésével együtt.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az ESMA a European Securities and Markets Authority, azaz magyarul az Európai Értékpapír-piaci Hatóság. A hatóság 2011-ben alakult, tagjai az egyes EU-országokban az értékpapírpiacért felelős nemzeti hatóságok. (Forrás)

Igen. Érint akkor is, ha devizapárokkal, részvényekkel, indexekkel és árupiaci eszközökkel kereskedsz.

A szabályozás jelenleg az EU tagországokat érinti – 2019. március végéig az Egyesült Királyság is ide tartozik. Tudomásom szerint magyar törvény nem tiltja, hogy te, mint állampolgár a világ bármely országában bejegyzett brókercégnél kereskedj. Európán belül például Svájcot nem érinti ez a szabályozás, hiszen Svájc nem EU tag.

Más kérdés például Norvégia, amely ugyan nem EU-tag, de átvesz és alkalmaz EU szabályokat. Ezzel kapcsolatban érdemes felkeresned a norvég felügyeletet, ha kifejezetten Norvégiában bejegyzett brókercég mellett tennéd le a voksod.

Vedd figyelembe azt is, hogy a tőkéd biztonsága és az elért hozam adózása szempontjából nagyon nem mindegy, hogy hová viszed a pénzed.

Az ESMA a European Securities and Markets Authority, azaz magyarul az Európai Értékpapír-piaci Hatóság.

Akkor, ha a következő felsorolás mindegyike teljesült:

  • Az új szabály dokumentuma az EU összes hivalatos nyelvére le lett fordítva. A fordítás már folyamatban van, és jellemzően pár hetet vesz igénybe.
  • Miután a fordítás befejeződött, az ESMA szándékában áll a szabályzat elfogadása a hivatalos nyelveken.
  • Miután elfogadásra kerül, az intézkedések publikálva lesznek az EU Hivatalos Lapjában.
  • A CFD szabályozással kapcsolatos intézkedések 2, míg a bináris opciókkal kapcsolatos intézkedések 1 hónapon belül lesznek érvényesek.
  • Az ESMA által bevezetett intézkedések minden tagállamban kötelezően alkalmazandók.
  • 2017. március 29-én az Egyesült Királyság értesítette az Európai Tanácsot kilépési szándékáról az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke értelmében. A kilépési időszak meghosszabbításától függően a kilépés a kilépési megállapodás hatálybalépésének napján, vagy ennek hiányában két évvel a 2019. március 30-i értesítést követően lép hatályba. Addig az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja. Emiatt az Egyesült Királyságbeli szolgáltatóknak meg kell felelniük az ESMA intézkedéseinek.

Az intézkedések három hónapig lesznek érvényben, melynek letelte után újra meghosszabbíthatóak.

Az intézkedések közvetlenül alkalmazandók, ami azt jelenti, hogy nem szükséges külön lépéseket tenniük a tagországoknak nemzeti szabályozás szintjén.

Az intézkedések betartását az illetékes nemzeti hatóságok felügyelik majd.

  • A CFD-k összetett pénzügyi instrumentumok, gyakran online platformokon keresztül érhetőek el, a derivatív termékek egy formái.
  • A CFD kereskedés lehetővé teszi az ár esésére és emelkedésére történő spekulációt a devizapárok, indexek, termékek, részvények és kötvények esetében. Nem szükséges birtokolnod a mögöttes terméket a kereskedéshez.
  • A CFD-ket sokszor nagy tőkeáttéttellel kínálják, ami azt jelenti, hogy a befektetés teljes értékének csak egy kisebb részét kell letétbe helyezned a kereskedéshez.
  • A tőkeáttétel többszörözi az árfolyamváltozás okozta nyereség és veszteség lehetőségét. Bővebben olvasd el figyelmesen a Kevesebb lesz a profitom majd az alacsony tőkeáttétel miatt? kérdésre írt válaszomat ugyanezen az oldalon!
  • Egy nemrég bekövetkezett esemény kiemeli a Negatív számlaegyenleg védelem fontosságát. 2015 januárjában az euró drámai módon mozdult el a svájci frank ellen; ennek eredményeképpen sok kisbefektetőnek keletkezett nem csak vesztesége, hanem a veszteségen felül további tartozása a pénzügyi szolgáltatók felé.

Radu megjegyzése: Ez a megállapítás csak és kizárólag közvetve lehet igaz.

Akár alacsony, akár magas tőkeáttétellel kereskedsz, az árfolyammozgásból eredő nyereség és veszteség mértéke ugyanakkora, viszont a pozícióba lépéshez szükséges letét mértéke nem. Minél kisebb a tőkeáttétel mértéke, annál magasabb egyenleggel kell rendelkezned a pozíció megnyitásához. 1:1-es tőkeáttételnél egy 1 lotos EURUSD pozícióhoz 100 000 euróval kell rendelkezned, míg 500-as tőkeáttétel esetén a 100 000 euró ötszázad részével, azaz mindössze 200 euróval Az árfolyam elmozdulásából eredő, kereshető pénz mindkét esetben ugyanúgy 10 dollár pipenként. Bővebben a témáról itt olvashatsz – ezt mindenképpen tedd meg!

  • Az ESMA-nak csak 2018. január 3. óta van lehetősége, hogy korlátozza vagy tiltsa a CFD termékek népszerűsítését, értékesítését vagy terjesztését. Ettől a dátumtól lépett életbe a befektetőket védő csomag, a MiFID.
  • Azelőtt az ESMA és néhány nemzeti hatóság már többször közzétett figyelmeztetéseket ezeknek a termékeknek a kockázatát illetően, mindazonáltal a kisbefektetőket sújtó problémák nem csökkentek, így az ESMA él új lehetőségeivel, és kialakítja ezeket a szabályozásokat.

A szabályozás a pénzügyi szolgáltatókra érvényes. Az új intézkedések korlátozásokat jelentenek, amelyeket a pénzügyi szolgáltatók kötelesek betartani. Mindemellett a kereskedés továbbra is lehetséges, csak szigorított szabályok és nagyobb biztonság mellett.

  • Kisbefektetőként önnek nincs teendője, az intézkedéseket a pénzügyi szolgáltatónak kötelessége betartani. Mindazonáltal fontos, hogy ellenőrizze a szolgáltatójával közösen, hogy megkapja-e azt a védelmi szintet, amelyet az ESMA intézkedések indokolnak

Radu: ha nyitott pozícióid vannak, okvetlen ellenőrizd, hogy:

  • az új szabályozás szerint mekkora letét szint érinti majd a pozícióidat; lehet, hogy meg kell növelned a számlád tőkéjét annak érdekében, hogy a pozíciók ne záruljanak kényszerzárás miatt;
  • az automatikus, 50%-os margin szint elérését el kell kerülnöd, ha nem szeretnéd, hogy kényszerzárás történjen a számládon.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a hosszabb távon tartott pozíciók okaként kifejezetten rendszerben (stratégiában) való gondolkodás szükséges, enélkül ez mindenképpen csak szerencsejáték, és kezdők számára nem ajánlott. A tőkeáttétel szigorítás főleg a pozícióhalmozó rendszereket érinti hátrányosan, ilyenek többek közt például a közkedvelt Martingale-jellegű stratégiák, azonban minden pozícióépítő stratégiát korlátoznak az új szabályok. A pozícióépítési stratégiákról ebben a bejegyzés-sorozatomban olvashatsz bővebben.

  • Az intézkedések csak a lakossági befektetőkre vonatkoznak, a professzionális ügyfelek nem tartoznak a hatálya alá.
  • Megjegyzendő, hogy a professzionális ügyfelek nem rendelkeznek ugyanazokkal a befektetői védelemmel és kompenzációs jogokkal kisbefektetőként.
  • Ha kiskereskedelmi befektetőként CFD-ket szeretne kereskedni az ESMA által megszabott korlátozások figyelmen kívül hagyásával, akkor konzultálnia kell a szolgáltatójával, hogy válhat-e, és ha igen, akkor hogyan hivatásos kereskedővé.
  • E tekintetben az ESMA megjegyzi, hogy az új MiFID-rendszer szigorú szabályokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan válhat egy kisbefektető hivatásos kereskedővé.

Radu: azaz – elvileg – nem használhatják a brókercégek azt a kiskaput, hogy „megegyeztünk Gipsz Jakab úrral, hogy ő hivatásos kereskedő, és nem kisbefektető”.

  • A letét zárási szabálya szabványosítja azt a százalékos arányt, amelyen a CFD szolgáltatóknak egy vagy több CFD-t kell bezárniuk a kisbefektető tőkéjének védelmében.
  • A szabványosítás eredménye egyértelmű és következetes megközelítés a szolgáltatók között, hogy a befektetők megértsék, mi történik a befektetéseikkel, ha kedvezőtlen ármozgások történnek.
  • A letét zárási szabályt (MCO) 50%-ban állapították meg annak biztosítására, hogy a befektetők letétje ne csökkenhessen nullára. Ez összhangban van az iparágban eddig alkalmazott helyes gyakorlatok példáival. A szabály nem akadályozhatja meg a befektetőket abban, hogy „feltöltsék” letétjüket, ha ezt szeretnék tenni.

Radu: ajánlott olvasmány továbbra is a letétszámítással kapcsolatos, 2013-ban írt bejegyzésem.

  • Ha a számla teljes letéti szintje a kezdeti letét összértékének 50%-a alá csökken, a szolgáltatónak be kell zárnia egy vagy több CFD pozíciót.
  • Az MCO-szabály nem írja elő, hogy mely pozíciókat kell bezárni, vagy milyen sorrendben. Néhány befektető jelenleg meghatározza a szolgáltatója számára, hogy milyen meghatározott sorrendben zárja be a pozíciókat. A meglévő piaci gyakorlat más eseteiben az MCO pozíciótól függően valósul meg, vagyis egyetlen CFD-t bezárnak, ha az ehhez hozzárendelt fedezet egy bizonyos érték alá esik. Az MCO megvalósításának ezen különböző módjai továbbra is lehetségesek, de fontosabb, hogy a teljes letéti szint küszöbértéke standard 50% lesz az MCO-val kezelt számlákon.
  • A negatív számlaegyenleg-védelem (Negative Balance Protection) korlátozza a kiskereskedelmi befektetők maximális veszteségét. Úgy tervezték, mint egy vészfék, amikor az MCO nem működhet hatékonyan egy nagyon hirtelen ármozgás eredményeként.
  • Számlánként a negatív egyenleg védelem bevezetésével a befektető soha nem veszíthet többet, mint a CFD-k kereskedelmébe fektetett teljes összeg. Nem jöhet létre további veszteség, vagy bárminemű olyan kötelezettség, amely szerint a befektetőnek a CFD kereskedési számlájára további pénzeszközöket kelljen biztosítania a szolgáltató által elszenvedett veszteségek finanszírozására.
  • Mivel az MCO-szabály (a tőkeáttételi korlátokkal együtt) biztosítja a normál piaci körülmények között várható letétet, a Negative Balance Protection szabály jelentősége csak ritka helyzetekben, szélsőséges piaci körülmények között jelenik meg. Mindazonáltal ez egy nagyon lényeges vészfék.
  • Egy nemrég bekövetkezett esemény kiemeli a Negatív számlaegyenleg védelem fontosságát. 2015 januárjában az euró drámai módon mozdult el a svájci frank ellen; ennek eredményeképpen sok kisbefektetőnek nem keletkezett nem csak vesztesége, hanem a veszteségen felül további tartozása a pénzügyi szolgáltatók felé.
  • A tőkeáttétel azt jelenti, hogy tőkét kapsz kölcsön a nagyobb kitettség eléréshez.
  • Például az 1:20-as tőkeáttétel azt jelenti, hogy minden befektetett 5 euróhoz a szolgáltatód 100 eurót ad (5 euró * 20). Gazdasági szempontból a szolgáltató ekkor 95 euró kölcsönt biztosít (100€ – 5€).

Radu: tőkeáttétel nélkül nem tudnál akkora mértékű ügyletet mozgatni, mint jelenleg. Az árfolyamnyereség mértéke minden tőkeáttétel esetén ugyanakkora; az nem mindegy, hogy mekkora pénzt kell letétbe helyezned ahhoz, hogy megnyithasd az adott ügyletet. Bővebben lásd a Kevesebb lesz a profitom majd az alacsony tőkeáttétel miatt? kérdésben és ebben a bejegyzésben.

  • A CFD megnyitásakor, például az 1:5-ös tőkeáttételi korlát esetén az ügyfélnek rendelkeznie kell a CFD kezdeti teljes kitettségének legalább 20%-ával.
  • 1:20-as tőkeáttétel esetén a CFD megnyitásakor a teljes kezdeti kitettség legalább 5%-ával kell rendelkeznie.
  • A CFD-re vonatkozó intézkedés által kivetett tőkeáttételi határok meghatározzák a maximális tőkeáttétet, amelyet a szolgáltatók felajánlhatnak a CFD megnyitásakor.
  • A pozíció nyitáskori tőkeáttételi limitjét szokták „kezdeti letétnek” (initial margin) nevezni. Ez a kifejezés arra utal, hogy a kisbefektetőnek rendelkeznie szükséges egy bizonyos mértékű letéttel (tőkeáttételi limit). Így a befektető védve van bizonyos kockázatoktól. Ezek:
    • annak a kockázata, hogy a díjak (például finanszírozási költségek vagy tranzakciós díjak) kimerítik a teljes kezdeti kitettséget, valamint
    • annak a kockázata, hogy még a kisebb ármozgások is jelentős letéti szint változást okozzanak – jellemzően a hatalmas veszteségek kialakulása miatt.

A CFD-k kockázatát növeli a CFD tőkeáttételének mértéke. A tőkeáttétel hatása akkor lesz magasabb, ha a CFD alapját képező instrumentum árfolyamértéke (referenciaérték) volatilis. Néhány instrumentum sokkal volatilisabb, mint a többi. A különböző tőkeáttételi limitek beállítása segít abban, hogy a befektetők egyenletes kockázati szintet érjenek el.

  • Néhány instrumentum sokkal volatilisabb, mint a többi. A különböző tőkeáttételi limitek beállítása segít abban, hogy a befektetők egyenletes kockázati szintet érjenek el.
  • Az árucikkek CFD-jei 1:10-es tőkeáttételi korlátot kapnak, összhangban az eszközök – például az olaj – történelmi áringadozásával. Az ESMA azonban elismeri, hogy az arany alacsonyabb történelmi volatilitást mutatott, mint sok más árucikk. Mint ilyen, kevésbé szigorú tőkeáttételi korlátozást, 1:20-at kap.
  • Néhány instrumentum sokkal volatilisabb, mint a többi. A különböző tőkeáttételi limitek beállítása segít abban, hogy a befektetők egyenletes kockázati szintet érjenek el.
  • A jelentős (major) és kevésbé jelentős (minor) és nem jelentős devizák vagy indexek volatilitása nagy mértékben eltér egymástól. Ezért a jelentős és nem jelentős devizák / indexek különböző tőkeáttételi határokat kapnak.
  • A legfontosabb pénznemek a következő valuták közül bármely kettőt magában foglaló devizapárok: dollár, euró, japán jen, font sterling, kanadai dollár vagy svájci frank. Minden más devizapár nem jelentősnek számít.
  • A legfontosabb indexek az alábbi indexek bármelyike: Financial Times Stock, Exchange 100 (FTSE 100); Cotation Assistée en folytatás 40 (CAC 40); Deutsche Bourse AG német tőzsdeindex 30 (DAX30); Dow Jones ipari átlag (DJIA); Standard & Poors 500 (S & P 500); NASDAQ Composite Index (NASDAQ), NASDAQ 100 index (NASDAQ 100); Nikkei Index (Nikkei 225); Standard & Poors / Australian Securities
    Exchange 200 (ASX 200); EURO STOXX 50 Index (EURO STOXX 50);
  • Minden más index nem számít jelentősnek.

Az ESMA intézkedése tiltja a bináris opciók forgalmazását vagy értékesítését a kisbefektetők részére az Európai Unión belül. A CFD-kel ellentétben a bináris opciók esetében nincs tőkeáttétel, ennek ellenére rendkívül kockázatos terméknek számít.
Gazdasági szempontból a bináris opciók eredendően olyanok, mint a szerencsejáték, ezáltal nem alkalmasak fedezeti, vagy egyéb gazdasági funkciók ellátására.

Az ESMA-nak a bináris opciókra vonatkozó intézkedései abból kifolyólag jöttek létre, hogy a bináris opciók esetében maguk a termékek jelentik a kockázatot.

Az ESMA tudatában van annak, hogy jogosulatlan szervezetek bináris szolgáltatásokat nyújtanak az Európai Unió területén.

A jogosulatlan befektetési szolgáltatók külön és komoly problémát jelentenek mindenkinek. Ezek a szolgáltatók nem csak a bináris opciókkal összefüggésben szolgáltatnak.

Gazdasági szempontból a bináris opciók eredendően olyanok, mint a szerencsejáték, ezáltal nem alkalmasak fedezeti, vagy egyéb gazdasági funkciók ellátására.

Írd meg nyugodtan nekem a bejegyzés alatt található űrlap segítségével, hátha utána tudok nézni! Nem ígérem, hogy sikerül, de azon leszek.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!