A visszatesztelés kapcsán gyakori – és logikus – igény az, hogy minél jobb minőségű, folytonos adatokkal legyen lehetőségünk visszatesztelni. A MetaTrader4-ben alap esetben többnyire hitvány minőségű adatok állnak rendelkezésre, tele olyan szakaszokkal, ahol az adatok egyszerűen hiányoznak. Ezek a rossz minőségű adatok, illetve a teljes teszt alatt kötött (fix) mértékű spread máris predesztinálja a tesztelés lehetőségeit.

3 részből álló cikksorozatommal igyekszem egy, az eddigi megoldásoknál egyszerűbb, gyorsabb, korszerűbb és mindenekelőtt funkciógazdagabb lehetőséget bemutatni, amely 2017-ben megfelelő támogatást ad Neked a visszateszteléshez.

Jelen cikk a következő tartalmi felosztásban jelenik meg:

  1. Egy kis történelem + a Tick Data Suite és Tickstory összehasonlítása (hétfőn jelent meg, ezt olvasod most)
  2. A Tick Data Suite telepítése, és az adatkezelő rész működése (május 9-én kedden jelenik meg)
  3. Visszatesztelési kondíciók beállítása – változó spread, csúszás és további hasznos funkciók (május 10-én szerdán jelenik meg)

A visszatesztelés alapjairól, és hogy miért lehet számodra is rendkívül fontos a háttérben rendelkezésre álló jó minőségű adatsor, ide és ide kattintva olvashatsz korábbi cikkeimben. Javaslom, hogy ezt mindenképpen tedd meg, mert jelen cikkben és a további részekben is lesz pár szakzsargon, amelyet nem minden esetben magyarázok majd el külön-külön.

Egy kis történelem

Az elmúlt években több módszer született meg abból a célból, hogy idegen forrásból beszerzett adatokból visszateszti környezetet lehessen varázsolni az MT4 számára. Ezekről már 2010-ben létrehoztam magyar nyelvű leírásokat, később pedig bővítettem is őket. Azóta sok idő eltelt, természetesen régen és ma is több út létezik a vágyott jó minőségű adatokkal történő visszateszteléshez.

Tény azonban, hogy mindegyik megoldás egy konkrét megoldásból ered, melyet egy Cristi Dumitrescu nevű, az Interneten Birt becenéven ismert fejlesztő hozott létre még 2009-ben. Az általa kifejlesztett módszer lényege, hogy bármilyen külső forrásból származó – akár tick minőségű – adatot be lehet juttatni a MetaTrader4-be, és azon visszatesztet lehet futtatni – akár változó spreaddel is. Ez a megoldás már 2009 óta működőképes, eredetileg egy ún. szkript segítségével lehetett a letöltött adatokat konvertálni és a MetaTrader4-et a szükséges – legyen elég annyi, hogy trükkös – módszerrel elindítani. Azóta több szoftver is részben átvette ezt a módszert, illetve Birt saját szoftvere – amelynek Tick Data Suite a neve – is komoly evolúción esett át. Nem összetévesztendő ez a szoftver a Tickstory (korábban Tickstory Lite) nevű szoftverrel, ami egy másik módszer ugyanennek a témakörnek a lefedésére. (Mind Birt megoldásáról, mind a Tickstory szoftverről éveken keresztül írtam itt a blogon a magyar közönségnek.)

Miről szól majd ez a cikksorozat?

Pár hónappal ezelőtt Birt kiadta a Tick Data Suite 2.0 -ás sorozatát, és ezzel egy rendkívül egyszerűen és flottul működő megoldást alkotott meg a MetaTrader4-re alapuló visszateszteléshez. Úgy gondolom, hogy Magyarországon kevesen tudnak erről a szoftverről, ezért elhatároztam, hogy részletesen bemutatom Nektek és a továbbiakban itt is – akárcsak az elmúlt években a Tickstory kapcsán – összekötő kapocs leszek a Tick Data Suite kapcsán Birt és a magyar kereskedő közösség között. A cikk részei tehát ennek a szoftvernek a használatáról, funkcióiról és lehetőségeiről szólnak majd.

Állj! Mi lesz a Tickstory programmal?

Továbbra is kapcsolatban vagyok a Tickstory fejlesztőcsapatával, és náluk is várható majd a jövőben, hogy újabb funkciókat és lehetőségeket hoznak létre a programjukba. Mindazonáltal a tények alapján ki merem mondani, hogy funkciógazdagságban a Tick Data Suite verhetetlen, és jelenleg egyetlen – képességeiben hasonló – alternatívája sincsen. Amennyiben a később bemutatott funkciók nagy részére nincsen szükséged és az egyszerűbb (nem rosszabb!) képességekkel rendelkező Tickstory is megfelelő számodra, akkor nem “muszáj” változtatnod a bevált szokásaidon. Ha még sosem alkalmaztál ilyen megoldásokat, akkor a várható problémák és akadályok elkerülése végett egyértelműen a Tick Data Suite programot fogom számodra javasolni.

Akkor most melyik programot használjam?

Köntörfalazás nélkül igyekszem válaszolni az elmúlt évek tapasztalataira hagyatkozva.

  • Ha egyszerű, olcsó megoldásra van szükséged, ami bizonyos korlátozásokkal rendelkezik, de használható: Tickstory.
  • Ha komplex, emiatt némileg drágább megoldás is szóba jöhet: Tick Data Suite.
  • Ha egyáltalán nem akarsz költeni erre a témakörre: ezt felejtsd el, nem fogod tudni teljes mértékben ingyen megoldani (vagy csak óriási kompromisszumokkal).

Milyen szolgáltatásokat tud nyújtani a Tick Data Suite?

Az alábbiakban összefoglalom, hogy milyen funkciókat biztosít a Tick Data Suite. Zöld színnel jelölöm az előnyösebb megoldást.

Funkció leírása Tick Data Suite Tickstory
A MT4 terminált speciális módon szükséges elindítani annak érdekében, hogy működhessen a visszatesztelés a korábban létrehozott adatokkal nem igen
A számítógépre letöltött adatokat újra és újra exportálni szükséges, ha a tesztelt időszakot bővíteni szeretnénk nem igen
Visszatesztelés esetén előre le kell generálni az FXT fájlokat nem igen
A letöltött adatok azonnal felhasználhatóak a visszateszteléshez igen nem
Egyszerre több MT4 terminálban is folyhat visszatesztelés igen nem
Egy MT4 terminálból párhuzamosan több visszatesztelés is történhet igen nem
A visszatesztelés során használt FXT fájl méretkorlátja ~200 GB 4 GB
A visszatesztelési környezet kondíciói minden visszateszt előtt állíthatóak igen nem
A visszatesztelési környezet beállításainak vezérlői beépülnek a MetaTrader4 terminál visszatesztelési paneljére igen nem
Adatforrásként elérhető a Dukascopy igen igen
Adatforrásként elérhető a TrueFX igen nem
Képes végrehajtási csúszás szimulációra (függő megbízások, piaci nyitások, SL és TP esetén) igen nem
Instrumentum elő- és utótagok kezelése szükséges nem igen
Lehetséges a visszatesztelés változó spreaddel igen nem
A tesztelt adatok időzónája egy kattintással állítható minden visszateszt előtt igen nem

A fenti táblázat alapján kijelenthető, hogy a Tick Data Suite-ban lévő funkcióorgia bőven lefedi talán a legvadabb elvárást is, amely a visszatesztelő fejében megfordulhat. A cikk második részében a szoftver összes szolgáltatását be fogom mutatni annak érdekében, hogy látható legyen, mennyi időt és mérgelődést képes számodra is megspórolni.

A következő rész a program telepítéséről és az adatokat kezelő Tick Data Managerről szól.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!