Windows Server 2008/Vista/7 operációs rendszerek alatt előfordulhat az a hiba, hogy a Metatrader feltelepítése után az első kilépést követően a program nem menti el az általunk eszközölt beállításokat (eltűnnek a nyitott chartok, a feltelepített indikátorok, expertek, stb.)

Ennek több oka lehet, de a leggyakoribb a módosítási jogosultság hiánya – ekkor a program nem tudja elmenteni a beállításainkat, mert a Windows nem engedi számára a saját könyvtárában lévő fájlok módosítását. Ezt könnyen eszközölhetjük az alábbi módszerrel:

 • Ha fut, lépjünk ki az érintett terminálból majd keressük ki a telepítési mappáját (pl.: C:\Terminálok\Insta2, E:\Forex\Insta2c:\Program Files (x86)\Insta2), stb. ! Kattintsunk rajta jobb gombbal, majd hívjuk elő a Tulajdonságok ablakot! (1. ábra)
  Megjegyzés: a telepítési könyvtár természetesen mindenkinél más; a bróker neve valamilyen módon általában bekerül a telepítési könyvtárba, kivéve ha ezt mi felülbíráltuk.  
Tulajdonság ablak előhívása

Tulajdonság ablak előhívása (1. ábra)

 • Kattintsunk a Biztonság fülre, válasszuk ki a Létrehozó tulajdonos sort és kattintsunk a Szerkesztés gombra! (2-3. ábra)
  Megjegyzés: a Speciális gombot kerüljük el; nincs rá szükség! 
Biztonság fül

Biztonság fül (2. ábra)

Szerkesztés gomb

Szerkesztés gomb (3. ábra)

 • A felugró újabb panelen kattintsunk a Teljes hozzáférés sor és az Engedélyezés oszlop metszetében lévő jelölőnégyzetre! (4. ábra) Ekkor az összes négyzet bejelölődik az Engedélyezés oszlopban. A párbeszédpaneleken nyomjuk az OK gombokra, és már készen is vagyunk!
Jogok beállítása

Jogok beállítása (4. ábra)

Megjegyzés: néhány számítógépen előfordulhat, hogy a Létrehozó tulajdonos helyett a Felhasználó esetében is meg kell tennünk a fentieket! Ha semmi sem segít, próbálkozhatunk a Felhasználók csoporttal is.

Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy ha pl. a Metatrader Rendszergazda felhasználó által lett telepítve, akkor „sima” felhasználóként hiába próbálkozunk a jogok átállításával, azt csak Rendszergazda jogosultságú felhasználó tudja megváltoztatni. A listában ettől függetlenül mindig megjelenik a Rendszergazda és System felhasználó/csoport, ezeket rendszerint figyelmen kívül hagyhatjuk.

 • Angol nyelvű Windows esetén ugyanígy kell eljárni; minden ugyanott található majd, csak a gombok/feliratok nem magyar nyelvűek.
 • Ha a fentiek után továbbra is fennáll a probléma, érdemes szakember segítségét kérni illetve ellenőrizni, hogy van-e olyan vírusirtó alkalmazás a számítógépen amely képes „burokban” futtatni egy alkalmazást. A burokban futtatás lényege az, hogy a programfuttatás közben történt változások csak addig maradnak meg, ameddig a programot be nem zárjuk. Bezáráskor a vírusirtó visszaállítja a programindítás előtti alapértelmezett állapotot.
  Az ilyesfajta védelmi alkalmazások szinte biztos, hogy felteszik a kérdést a programfuttatás előtt: szeretné-e Ön zárt környezetben futtatni az alkalmazást? Sokan erre olvasás és gondolkodás nélkül igent nyomnak, ez okozza a fenti bekezdésben leírt problémát is – amely gyakorlatilag inkább egy funkció, mint hiba.

Kapcsolódó probléma: Bizonyos fájlokat (expert, indikátor, sablon, stb.) nem találok fájlszinten, míg a Metatraderben használni tudom őket. Mitől van ez?