Mi az a rendszermappa, és miért lehet fontos a számítógépen belüli helye?

Arról, hogy mi a rendszermappa, már írtam korábban. Ez az a mappa ahol minden, a felhasználó számára fontos adat tárolódik. Ide fogsz tudni MQL4 programokat (indikátorok, robotok, szkriptek), sablonokat, profilokat, backteszt adatokat másolni. A Metatrader4 továbbá itt tárolja a gyertya (chart) adatokat, naplófájlokat is.

Ha a rendszermappát csak a Rendszermappa megnyitása paranccsal tudod egyszerűen elérni – mivel például az az egyébként rejtett C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Roaming\Terminal\ könyvtáron belül helyezkedik el -, ez a cikk nagy valószínűséggel neked szól.

Fontos lehet például akkor, ha:

 • zavar a jelenlegi elérési út bonyolultsága és ezt egyszerűsíteni szeretnéd (később részletezem)
 • több Metatrader4 terminált akarsz futtatni ugyanazon a gépen kicsit különböző beállításokkal vagy különböző brókercégeknél és nem szeretnél belekavarodni a hosszú elérési út és az új, megjegyezhetetlen karaktersorozatokkal jelölt könyvtárnevekbe
 • több gépre szeretnénk átvinni vagy másolni a meglévő Metatrader4 beállításainkat egyszerű fájl másolással
 • nagy számban szándékozol backtesztet végeztetni egy tesztprogrammal (pl. Tickstory Lite) és nem szeretnéd hogy a terminál a C: meghajtóra dolgozzon és ott fogyassza el a szabad lemezterületet
 • pendriveról (hordozható meghajtóról) indítható példányt szeretnél létrehozni.

Hol lehet ez a mappa, miből lehet választani?

Két helyen lehet mindösszesen. A két lehetőség vagylagos, de később is eldönthető hogy melyiket használod. Azaz egy futó Metatrader4-nek csak egy aktív rendszermappája lehet, csak egyben dolgozhat egyszerre.

 1. Első lehetőség: arról a mappáról van szó, ahol a terminálprogram futtatható fájlja (terminal.exe) helyezkedik el – vagyis az az elérési út, amit a Metatrader4 telepítőjének megadtál. Ha nem adtál meg semmit, akkor nagy valószínűséggel a C:\Program Files (x86)\Metatrader4 brókercégnév elérési út alatt található meg. A rendszermappa ebben az esetben ugyanez a könyvtár, lásd az alábbi képen. Ez cikk arról szól, hogy hogyan lehet elérni ezt az állapotot.
Rendszermappa a terminálkönyvtárban

Rendszermappa a terminálkönyvtárban

 1. Második lehetőség: ebben az esetben a rendszermappa egy, a saját dokumentumaidat is tartalmazó Windows mappában van. A Windows operációs rendszer alapbeállítása ez, azaz ha Windows Vista vagy anál újabb rendszered  (Windows 7, 8, 10) van, akkor nagy valószínűséggel inkább itt fogod megtalálni a számítógépre telepített összes Metatrader4 rendszermappát (természetesen külön könyvtárakban, egymástól függetlenül). A mappát a
C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\

elérési út alatt találod van, egy 32 karakter hosszú értelmetlennek tűnő karaktersorozattal ellátott mappában – lásd az alábbi képen.

Rendszermappa az AppData könyvtáron belül

Rendszermappa az AppData könyvtáron belül

Hogyan tudom megnézni, hogy pillanatnyilag mi a Metatrader4 terminálomhoz tartozó rendszermappa?

Ez egyszerű! Ehhez válaszd ki a Metatrader4-ben a Fájl menü Rendszermappa megnyitása parancsot! A kattintás után felugrik egy Intéző ablak, amelynek címsorában látni fogod a mappa konkrét helyét a számítógépen belül.

Én az első lehetőséget szeretném, vagyis azt, hogy a Metatrader4 rendszermappája ne a felhasználói könyvtáramban hanem a terminal.exe mellett legyen. Mit tegyek ennek érdekében?

Erre több megoldás létezik, én most mindet megosztom veled sorrendben a legegyszerűbbtől a legegyetemlegesebbig.

Első megoldás: parancssori kapcsoló használata

Ennél a megoldásnál gy úgynevezett parancssori kapcsoló használatára lesz szükség. Mint minden program, a Metatrader4 is rendelkezik egy futtatható exe fájllal, amely hétköznapi értelemben vett MT4 felületet tartalmazza és jeleníti meg. A futtatható exe fájl ebben az esetben a terminal.exe, amelyet a MT4 telepítési mappájában találhatsz meg. A parancssori kapcsolók segítségével pedig lehetséges ezt a terminal.exe programot finomhangolni. Azt, hogy a rendszermappa közvetlenül ebből a könyvtárból nyílik a fejlesztők “hordozható” (angolul: portable) módnak nevezik.

A parancssori kapcsoló neve: /portable. A legegyszerűbb az, ha megkeresed az érintett terminál parancsikonját – például az Asztalon -, vagy akár létrehozol egy újat.

A művelet részletesen leírva:

 1. keresd meg az érintett MT4 terminál parancsikonját az Asztalon, vagy a Start menüben
 2. kattints rajta jobb egérgombbal, és válaszd a Tulajdonságok lehetőséget
 3. keresd meg a Parancsikon fülön a Cél mezőt, és menj el az ott lévő szöveg végére
 4. kattints a szöveg után úgy, hogy az egérkurzor ott villogjon (elképzelhető, hogy a szöveg idézőjelre végződik – akkor az idézőjel után legyen a kurzor)
 5. üss egy szünetet, és írd be: /portable
 6. nyomj a párbeszédablakra egy OK gombot

Készen is vagy. Ha ezek után rákattintasz a parancsikonra, akkor a MT4 ugyanúgy fog indulni, mint eddig – csak éppen innentől kezdve a rendszermappád helyet változott meg. Az eddigi adataid érintetlenül “hevernek” a korábbi mappában, és a MT4 teljesen “üresen”, alapbeállítással fog elindulni.

Ha már van alkalmaztál másik parancssori kapcsolót (pl. a frissítés megakadályozása kapcsán – akkor csak üss egy szünetet a meglévő kapcsoló mögé és utána írd be a /portable -t. Ne felejtsd el a szünetet a perjel előtt!).

Második megoldás: fájllal indított Metatrader4

Ez a lehetőség főként azoknak lehet igazán hasznos, akik penrive-ra (hordozható meghajtóra) szeretnének dolgozni és az az igényük, hogy a Metatrader4 mindig relatív módon kezelje a rendszermappa helyét. Amennyiben ez téged nem érint, nem szükséges tovább olvasnod ezt a pontot. Ehhez a ponthoz némileg gyakorlottabb felhasználói szintű ismeretek szükségesek.

Létre fogunk hozni egy bat kiterjesztésű fájlt, amely képes lesz elindítani a terminált a /portable parancssori kapcsolóval együtt.

A művelet részletesen leírva:

 1. nyisd meg a Jegyzettömböt (vagy bármilyen egyszerű szerkesztőprogramot, amit használsz)
 2. írd be pontosan a következőket: start terminal.exe /portable
 3. emlékeztető: figyelj a perjel előtti szünet jelentőségére!
 4. mentsd el a fájlt start.bat néven a terminal.exe mellé, és ügyelj arra hogy mindezt idézőjelbe rakd: “start.bat” – ebben az esetben ugyanis a Jegyzettömb nem fogja hozzáfűzni a fájlnév végéhez a szokásos txt kiterjesztést. Ez nagyon fontos!
A start.bat a jegyzettömbben

A start.bat a jegyzettömbben

Készen is vagy. Ha elrakod magadnak ezt a bat fájlt, akkor a jövőbeli Metatrader4 telepítésekhez is fel tudod használni, hiszen nincs benne olyan elérési út vagy hivatkozás, amely megakadályozná a többszöri felhasználást. Ennek az az oka, hogy ún. relatív hivatkozást használ, azaz a bat fájlban nincs megadva a terminal.exe pontos helye – ezért a Windows a futtatáskor majd azt feltételezi, hogy azt a terminal.exe -t keressük, amely ugyanabban a mappában van, mint ahol a bat fájl. Ez szerencsére így is van és ez számunka megfelelő körülmény.

Innentől kezdve ezt a fájlt kell indítanod, azaz a start.bat -ra kell kétszer kattintanod, nem a terminal.exe -re. Amennyiben véletlenül a terminal.exe -t indítod el, akkor a terminál a régi rendszermappádat fogja használni – ha pedig a start.bat -ot, akkor az újat. Baj emiatt nem történik, de ha erre nem figyelsz akkor furcsa jelenségeket fogsz tapasztalni (hiszen nem úgy jelenik majd meg a felületed, ahogyan korábban hagytad).

Harmadik megoldás: a Felhasználói Fiókok Felügyeletének kikapcsolása

Ez a megoldás azt a Windows funkciót kapcsolja ki, amely magát az AppData könyvtáras viselkedést okozza. Angolul User Account Controlnak (UAC) hívják és azért hozták létre, hogy a futtatott programok felhasználói adatai elkülönülten tárolódjanak magától a szoftvertől.

A kikapcsolás után az addig megszokott nem jelennek majd meg azok a kérdések, amelyeket a rendszer a képernyő sötétítésével kérdezett meg, és a Metatrader4 pedig nem fogja a rendszermappát az AppData könyvtár alá rakni.

Fontos, hogy csak akkor kapcsold ki ezt a funkciót ha rendszergazda jogú felhasználó vagy, ellenkező esetben előfordulhat hogy az általad futtatott program nem fogja tudni írni azt a könyvtárat, amely a terminal.exe -t tartalmazza – mivel idáig nem is volt szükséges azt írni tudnia.

A fiókfelügyelet kikapcsolásáról alább olvashatsz.

 • Kikapcsolás a Windows Vista operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 7 operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 8 operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 10 operációs rendszeren

Mi a helyzet az eddigi rendszermappával? Hogyan tudom kimenteni onnan az adataimat?

Ha idáig a korábban említett (AppData -n belüli) mappába dolgoztál, akkor az a mappa továbbra is elérhető – az adataidat át tudod másolni vagy mozgatni az új rendszermappába, hogy megőrizd a sablonjaidat, profiljaidat, programjaidat. Ha nem tudod, hogy hol van ez a mappa, akkor kövesd ezeket a lépéseket:

 1. Tartsd lenyomva a Windows billentyűt, mellette pedig nyomd le az R billentyűt a billentyűzeten! (Vagy nyisd meg a Start menüt és válaszd a Futtatás parancsot, esetleg a Start menü megnyitása után kezdj el gépelni!)
 2. Írd be a szöveges mezőbe, hogy: %APPDATA% és üss egy entert (a százalékjelek is fontosak!)
 3. A felugró könyvtáron belül lépj be a MetaQuotes\Terminal\ könyvtárba!
 4. Esetlegesen több, véletlenszerűen elnevezett könyvtárat fogsz látni. Ezek mind egy-egy Metatrader4 terminálhoz tartoznak, amelyek jelenleg vagy valaha a gépeden vannak/voltak. Lépj be egyesével minden könyvtárba, és nyisd meg az origin.txt szöveges fájlt dupla bal egérkattintással! A megjelenő szöveg az a telepítési mappa, amelyből anno az a Metatrader4 futott amely ezt a rendszermappát létrehozta és kezelte.
 5. Amennyiben megtalálod a megfelelő könyvtárat, a teljes tartalmát átmásolhatod az  új rendszermappádba, amelynek helyét ismered és amely könnyen elérhető (hiszen a terminal.exe -t tartalmazó mappából nyílik).

Néhány részletre nem tértem ki, mert azok az operációs rendszer változatától függenek és nem szeretnélek összezavarni. Amennyiben elakadtál, keress meg nyugodtan! Írj egy e-mailt, vagy tedd fel kérdésedet a fórumban!