Hogyan lehet beállítani a push (mobilos) értesítést a MetaTrader4-ben?

A robotok és indikátorok képesek push értesítést küldeni abban az esetben, ha az ehhez szükséges beállítások helyesen vannak megadva az MT4 terminálodon belül. A push értesítés a mobiltelefon/tablet rendszerében megjelenő értesítés.

A push értesítéseket a következő módokon használhatod.

  • Riasztások esetén. Minden MetaTrader4-ben alapból beállíthatsz Riasztásokat a Terminál nevű panel Riasztás fülén.

  • Expertből. Amennyiben az általad használt expertbe a programozója beépítette a push értesítés lehetőségét, akkor az expertben szó szerint bármilyen esemény bekövetkeztekor lehetséges push értesítést küldeni. Az általam készített kereskedési robotokban mindig rendelkezésre áll ez a lehetőség, és ügyfeleim határozzák meg, hogy pontosan mikor és miről szeretnének értesülni.

  • Indikátorból. Indikátorból ugyanúgy lehet push üzenetet küldeni, mint expertből, így az ott leírtak itt is teljes mértékben igazak.

Működési elv

Ahhoz, hogy használhasd a push értesítéseket, három dologra van szükséged:

  • Asztali MT4 alkalmazásra. Egy vagy több olyan asztali számítógépen telepített MetaTrader4 kereskedőprogramra, amelyből az értesítések kiküldésre kerülnek. Az asztali számítógép természetesen lehet akár laptop, vagy VPS szerver is. Ezek a programok a MetaQuotes cég szerverére küldik el az értesítéseket, amelyeket a cég szervere továbbít a mobileszközödre.

  • MT4 mobilalkalmazásra. Ez nem jelent mást, mint egy mobileszközt, amelyre telepítve van egy MetaTrader4 alkalmazás.

  • MetaQuotes azonosítóra (MetaQuotes ID). Ez egy olyan egyedi azonosító, amellyel a rendszer képes lesz azonosítani a mobileszközödet. Minden mobileszköznek egyedi azonosítót generál az MT4 mobilalkalmazás a telepítéskor.

Első lépés: MT4 mobil applikáció telepítése

Első lépésként letölteni és telepíteni kell a MetaTrader4 mobiltelefonos változatát. Erre Android, illetve iOS alapú eszközökön van lehetőséged. Android esetén a Google Play áruházban, iOS esetén pedig az App Store-ban találod meg.

Telepítsd az alkalmazást! A telepítést követően jelentkezz be a kereskedési számládra a brókercégtől kapott bejelentkezési adatokkal, vagy regisztrálj egy demó számlát az Open a demo account lehetőséggel! Akármelyik megfelelő megoldás.

Ezt követően kattints a menü (hamburger) ikonra, majd válaszd a Messages lehetőséget! A megjelenő felületen találsz egy MQID gombot, nyomd meg! Megnyomáskor valami hasonlót látsz majd (pirossal bekereteztem a MetaQuotes ID-t):

MetaQuotes ID

Jegyezd fel magadnak ezt az azonosítót!

Második lépés: MetaQuotes ID beállítása az asztali MT4 alkalmazásban

Nyisd meg a MetaTrader4-en belül az Eszközök > Beállítások menüpontot, majd azon belül válaszd az Értesítések fület!

Jelöld be a Push értesítések engedélyezése jelölőnégyzetet, majd add meg a MetaQuotes ID mezőbe a saját azonosítódat:

MetaQuotes ID beállítása az MT4-ben

Harmadik lépés: tesztelés

Nyomd meg a Teszt gombot! Kapsz egy értelmetlen felugró üzenetet, hogy “Az értesítés sikeresen be lett sorolva!”. Azt, hogy ténylegesen sikerült-e az értesítés elküldése, a Napló fülön tudod megnézni. A két legvalószínűbb végeredmény:

Üzenet Jelentése
Notifications: ‘Test message from ‘Attila Miklos Radulovic’, ‘MetaQuotes Software Corp.” sent to ‘239239A1’ A teszt üzenetet sikeresen elküldte a rendszer
Notifications: ‘Test message from ‘Attila Miklos Radulovic’, ‘MetaQuotes Software Corp.” not sent to ‘239239A1’ A teszt üzenet elküldése sikertelen volt (valószínűleg rosszul adtad meg a MetaQuotes ID-t)

Ha minden jól megy, akkor a gomb megnyomását követően szinte azonnal jelezni fog a mobileszközöd, és az értesítések szokásos helyén találsz egy MetaTrader4 értesítést, ami körülbelül így fog festeni:

MT4 értesítés az okostelefon kijelzőjén

Koppints rá! A koppintást követően az alkalmazás Messages részében találod magad, közvetlenül a legelső olvasatlan értesítésnél. Ez a Teszt gomb megnyomása miatt szó szerint egy tesztüzenet lesz, de a jövőben ugyanitt jelennek majd meg a további értesítéseid is, amelyeket az MT4 terminál, vagy a benne futó experted/indikátorod küld majd.

MT4 értesítés az MT4 mobilalkalmazásban

A korábbi értesítéseket is ugyanitt éred el.

Tudnivalók, egyebek

  • Teljesen mindegy, hogy az MT4 mobil applikációjában melyik kereskedési számládra vagy bejelentkezve – az összes értesítést meg fogod kapni. Ha például egy demó számlára vagy bejelentkezve a mobileszközödön, miközben van 2 éles kereskedési számlád egy-egy számítógépen, akkor azok az értesítések is megjelennek majd. (Persze csak akkor, ha azokban az asztali MT4 terminálokban helyesen van beállítva a MetaQuotes ID.)

  • A push értesítések a MetaQuotes szerverén keresztül jutnak el hozzád, tehát ha lassabban/később kapod meg őket, akkor a csúszás jellemzően a MetaQuotes szerverén történik.

  • Az e-mail üzenetküldés beállításáról szóló bejegyzésemet itt találod.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Mi az a push értesítés?

A push értesítés a mobiltelefon/tablet rendszerében megjelenő értesítés.

Mi kell ahhoz, hogy a MetaTrader4-ben beállítsd a push mobilos értesítéseket?

Három dolog: egy asztali MT4 alkalmazás, egy mobilos MT4 applikáció és egy úgynevezett MetaQuotes ID.

Mi az a MetaQuotes ID?

Ez egy számokból és betűből álló karaktersorozat, amely egy mobileszközt azonosít. Ha szeretnél értesítést küldeni egy asztali MT4 programból, ezt a karaktersorozatot kell megadnod - ez alapján jut majd el az üzenet a telefonodra.