Hogyan tudok bemásolni egy robotot, indikátort vagy szkriptet a MetaTrader4-be?

Fájlok bemásolása MT4-be

Ha a MetaTrader4 kereskedőprogrammal dolgozol, akkor előbb-utóbb szükséged lesz arra, hogy a gyári – azaz a telepítés után alapértelmezésként elérhető – eszközökön kívül külső gyártók által készített szoftvereket tudj bejuttatni. Ezek a programok három fő kategóriába tartozhatnak:

A következő fontos fogalom, amivel tisztában kell lenned, a rendszermappa. Minden MT4 terminál rendelkezik egy olyan könyvtárral, amelyben – többek közt – a kiegészítőket tárolhatjuk. A rendszermappa mindig MT4-hez tartozik, tehát ha a számítógépeden 5 példányban szeretnél MT4 terminált futtatni, akkor 5 rendszermappával is rendelkezel majd. A rendszermappáról írt részletes bejegyzésemben bővebben kifejtem, hogy miket rejt még a mappa; most nézzük meg, hogy hogyan tudod az Internetről beszerzett, vagy az elkészült saját programozott stratégiádat bemásolni a megfelelő helyre. Kövesd az alábbi lépéseket!

 • Indítsd el azt a MetaTrader4 terminált, amelybe kiegészítőt szeretnél másolni!

 • Kattints a Fájl menü Rendszermappa megnyitása lehetőségre!

 • A felugró könyvtáron belül valami hasonlót fogsz látni:

 • Lépj be az MQL4 elnevezésű könyvtárba! Az alábbi képen mutatom, hogy mit kell látnod. Számokkal jelöltem a fontosabb könyvtárakat, és elmondom azt is, hogy melyik mire szolgál.

  A számozás magyarázata:

  Szám Könyvtár neve Magyarázat
  1 Experts Robotok mappája
  2 Files Robotok és indikátorok által használt vagy készített fájlok  mappája
  3 Indicators Indikátorok mappája
  4 Scripts Szkriptek mappája

 • Másold be a megfelelő könyvtárba az érintett fájlt vagy fájlokat! Ezt megteheted úgy, hogy alkalmazod a “fogd és vidd” módszert, ami abból áll, hogy a megfelelő könyvtárba lépés után ezt az ablakot elhelyezed a képernyő jobb oldalán, míg annak a könyvtárnak az ablakát, amelyből másolni szeretnél, elhelyezed a képernyő bal oldalán (az sem baj, ha az ablakok fedésben vannak, mert az egér húzása közben az aktív ablakot előtérbe fogja hozni a Windows). A fájlon lenyomod az egér bal gombját és nyomva tartod, majd áthúzod az egeret a jobb oldali könyvtár fölé, és felengeded az egér gombját.

  Ezt a következőképpen képzeld el:

 • A bemásolás után értesíteni kell a MetaTrader4 terminált, hogy új fájlok “érkeztek” – ezt a program magától nem fogja észrevenni. Régebben szükséges volt a program újraindítása, de ma már ezt egy egyszerűbb módon is megoldhatjuk. Jelenítsd meg a Navigátor panelt a MetaTrader4-en belül! Ez az a panel, amelyben a számláid, robotjaid, indikátoraid listája jelenik meg fa szerkezetben. Ha nem látod ezt a panelt, kattints Nézet menü Navigátor lehetőségére! A Navigátor panelen belül az Indikátorok, Expertek vagy Szkriptek részen kattints jobb egérgombbal, és válaszd a Frissítés lehetőséget!

  A kattintás hatására újra fog töltődni az összes kiegészítő, és ha nem csúszott közbe valamilyen hiba, akkor meg is találod a kiegészítődet a megfelelő kategórián belül.

 • Amennyiben nem találod az imént bemásolt kiegészítőt, a következő gyakori problémákba futhattál bele:

  Hiba oka Javasolt megoldás
  A bemásolt kiegészítő mellett annak forráskódját is bemásoltad, amely azonban valamilyen hiba miatt nem fordul le Ha a forráskód mellett az eredeti helyen megvan a lefordított (ex4 kiterjesztésű) fájl, kizárólag azt másold be a megfelelő helyre, így elkerülhető hogy a MT4 megpróbálja újra és újra lefordítani a programot
  Már túl sok kiegészítő van a MT4 terminálba másolva A MT4-be másolható segédeszközök száma nem végtelen. Ha néhány indikátor / robot semmi esetre sem jelenik meg, akkor próbálkozz azzal, hogy eltávolítod az összes indikátort – például ideiglenesen átmozgatod őket egy másik könyvtárba a számítógépeden -, majd egyedül a kérdéses (“renitens”, megjelenni nem akaró) indikátort másolod be a MT4-be. Ha ezek után megjelenik az indikátor, akkor kénytelen leszel válogatni, mert a túl sok segédeszközt nem tudja listázni a MT4.

Amennyiben nem sikerül megoldanod a problémát, akkor vedd fel velem a kapcsolatot, hogy segíthessek!

Írta: |2017-09-07T11:45:33+00:002017. augusztus 19., szombat|Gyakran Ismételt Kérdések, MetaTrader4|0 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben