Hogyan tudom megoldani, hogy a rendszermappa abban a könyvtárban legyen, ahová a MT4-et telepítettem?

Hogyan helyezhető át a rendszermappa?

Mi az a rendszermappa, és miért lehet fontos a számítógépen belüli helye?

A rendszermappa fogalmáról már írtam korábban. Ez az a mappa ahol minden, a felhasználó számára fontos adat tárolódik. Ide fogsz tudni MQL4 programokat (indikátorok, robotok, szkriptek), sablonokat, profilokat, backteszt adatokat másolni. A Metatrader4 továbbá itt tárolja a gyertya (chart) adatokat, naplófájlokat is.

Ha a rendszermappát csak a Rendszermappa megnyitása paranccsal tudod egyszerűen elérni – mivel például az az egyébként rejtett C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Roaming\Terminal\ könyvtáron belül helyezkedik el -, ez a cikk nagy valószínűséggel neked szól.

Fontos lehet például akkor, ha:

 • zavar a jelenlegi elérési út bonyolultsága és ezt egyszerűsíteni szeretnéd (később részletezem)
 • több Metatrader4 terminált akarsz futtatni ugyanazon a gépen kicsit különböző beállításokkal vagy különböző brókercégeknél és nem szeretnél belekavarodni a hosszú elérési út és az új, megjegyezhetetlen karaktersorozatokkal jelölt könyvtárnevekbe
 • több gépre szeretnénk átvinni vagy másolni a meglévő Metatrader4 beállításainkat egyszerű fájl másolással
 • nagy számban szándékozol backtesztet végeztetni egy tesztprogrammal (pl. Tickstory Lite) és nem szeretnéd hogy a terminál a C: meghajtóra dolgozzon és ott fogyassza el a szabad lemezterületet
 • pendriveról (hordozható meghajtóról) indítható példányt szeretnél létrehozni.

Hol lehet ez a mappa, miből lehet választani?

Két helyen lehet mindösszesen. A két lehetőség vagylagos, de később is eldönthető hogy melyiket használod. Azaz egy futó Metatrader4-nek csak egy aktív rendszermappája lehet, csak egyben dolgozhat egyszerre.

 1. Első lehetőség: arról a mappáról van szó, ahol a terminálprogram futtatható fájlja (terminal.exe) helyezkedik el – vagyis az az elérési út, amit a Metatrader4 telepítőjének megadtál. Ha nem adtál meg semmit, akkor nagy valószínűséggel a C:\Program Files (x86)\Metatrader4 brókercégnév elérési út alatt található meg. A rendszermappa ebben az esetben ugyanez a könyvtár, lásd az alábbi képen. Ez cikk arról szól, hogy hogyan lehet elérni ezt az állapotot.
Rendszermappa a terminálkönyvtárban

Rendszermappa a terminálkönyvtárban

 1. Második lehetőség: ebben az esetben a rendszermappa egy, a saját dokumentumaidat is tartalmazó Windows mappában van. A Windows operációs rendszer alapbeállítása ez, azaz ha Windows Vista vagy anál újabb rendszered  (Windows 7, 8, 10) van, akkor nagy valószínűséggel inkább itt fogod megtalálni a számítógépre telepített összes Metatrader4 rendszermappát (természetesen külön könyvtárakban, egymástól függetlenül). A mappát a
C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\

elérési út alatt találod van, egy 32 karakter hosszú értelmetlennek tűnő karaktersorozattal ellátott mappában – lásd az alábbi képen.

Rendszermappa az AppData könyvtáron belül

Rendszermappa az AppData könyvtáron belül

Hogyan tudom megnézni, hogy pillanatnyilag mi a Metatrader4 terminálomhoz tartozó rendszermappa?

Ez egyszerű! Ehhez válaszd ki a Metatrader4-ben a Fájl menü Rendszermappa megnyitása parancsot! A kattintás után felugrik egy Intéző ablak, amelynek címsorában látni fogod a mappa konkrét helyét a számítógépen belül.

Én az első lehetőséget szeretném, vagyis azt, hogy a Metatrader4 rendszermappája ne a felhasználói könyvtáramban hanem a terminal.exe mellett legyen. Mit tegyek ennek érdekében?

Erre több megoldás létezik, én most mindet megosztom veled sorrendben a legegyszerűbbtől a legegyetemlegesebbig.

Első megoldás: parancssori kapcsoló használata

Ennél a megoldásnál gy úgynevezett parancssori kapcsoló használatára lesz szükség. Mint minden program, a Metatrader4 is rendelkezik egy futtatható exe fájllal, amely hétköznapi értelemben vett MT4 felületet tartalmazza és jeleníti meg. A futtatható exe fájl ebben az esetben a terminal.exe, amelyet a MT4 telepítési mappájában találhatsz meg. A parancssori kapcsolók segítségével pedig lehetséges ezt a terminal.exe programot finomhangolni. Azt, hogy a rendszermappa közvetlenül ebből a könyvtárból nyílik a fejlesztők “hordozható” (angolul: portable) módnak nevezik.

A parancssori kapcsoló neve: /portable. A legegyszerűbb az, ha megkeresed az érintett terminál parancsikonját – például az Asztalon -, vagy akár létrehozol egy újat.

A művelet részletesen leírva:

 1. keresd meg az érintett MT4 terminál parancsikonját az Asztalon, vagy a Start menüben
 2. kattints rajta jobb egérgombbal, és válaszd a Tulajdonságok lehetőséget
 3. keresd meg a Parancsikon fülön a Cél mezőt, és menj el az ott lévő szöveg végére
 4. kattints a szöveg után úgy, hogy az egérkurzor ott villogjon (elképzelhető, hogy a szöveg idézőjelre végződik – akkor az idézőjel után legyen a kurzor)
 5. üss egy szünetet, és írd be: /portable
 6. nyomj a párbeszédablakra egy OK gombot

Készen is vagy. Ha ezek után rákattintasz a parancsikonra, akkor a MT4 ugyanúgy fog indulni, mint eddig – csak éppen innentől kezdve a rendszermappád helyet változott meg. Az eddigi adataid érintetlenül “hevernek” a korábbi mappában, és a MT4 teljesen “üresen”, alapbeállítással fog elindulni.

Ha már van alkalmaztál másik parancssori kapcsolót (pl. a frissítés megakadályozása kapcsán – akkor csak üss egy szünetet a meglévő kapcsoló mögé és utána írd be a /portable -t. Ne felejtsd el a szünetet a perjel előtt!).

Második megoldás: fájllal indított Metatrader4

Ez a lehetőség főként azoknak lehet igazán hasznos, akik penrive-ra (hordozható meghajtóra) szeretnének dolgozni és az az igényük, hogy a Metatrader4 mindig relatív módon kezelje a rendszermappa helyét. Amennyiben ez téged nem érint, nem szükséges tovább olvasnod ezt a pontot. Ehhez a ponthoz némileg gyakorlottabb felhasználói szintű ismeretek szükségesek.

Létre fogunk hozni egy bat kiterjesztésű fájlt, amely képes lesz elindítani a terminált a /portable parancssori kapcsolóval együtt.

A művelet részletesen leírva:

 1. nyisd meg a Jegyzettömböt (vagy bármilyen egyszerű szerkesztőprogramot, amit használsz)
 2. írd be pontosan a következőket: start terminal.exe /portable
 3. emlékeztető: figyelj a perjel előtti szünet jelentőségére!
 4. mentsd el a fájlt start.bat néven a terminal.exe mellé, és ügyelj arra hogy mindezt idézőjelbe rakd: “start.bat” – ebben az esetben ugyanis a Jegyzettömb nem fogja hozzáfűzni a fájlnév végéhez a szokásos txt kiterjesztést. Ez nagyon fontos!
A start.bat a jegyzettömbben

A start.bat a jegyzettömbben

Készen is vagy. Ha elrakod magadnak ezt a bat fájlt, akkor a jövőbeli Metatrader4 telepítésekhez is fel tudod használni, hiszen nincs benne olyan elérési út vagy hivatkozás, amely megakadályozná a többszöri felhasználást. Ennek az az oka, hogy ún. relatív hivatkozást használ, azaz a bat fájlban nincs megadva a terminal.exe pontos helye – ezért a Windows a futtatáskor majd azt feltételezi, hogy azt a terminal.exe -t keressük, amely ugyanabban a mappában van, mint ahol a bat fájl. Ez szerencsére így is van és ez számunka megfelelő körülmény.

Innentől kezdve ezt a fájlt kell indítanod, azaz a start.bat -ra kell kétszer kattintanod, nem a terminal.exe -re. Amennyiben véletlenül a terminal.exe -t indítod el, akkor a terminál a régi rendszermappádat fogja használni – ha pedig a start.bat -ot, akkor az újat. Baj emiatt nem történik, de ha erre nem figyelsz akkor furcsa jelenségeket fogsz tapasztalni (hiszen nem úgy jelenik majd meg a felületed, ahogyan korábban hagytad).

Harmadik megoldás: a Felhasználói Fiókok Felügyeletének kikapcsolása

Ez a megoldás azt a Windows funkciót kapcsolja ki, amely magát az AppData könyvtáras viselkedést okozza. Angolul User Account Controlnak (UAC) hívják és azért hozták létre, hogy a futtatott programok felhasználói adatai elkülönülten tárolódjanak magától a szoftvertől.

A kikapcsolás után az addig megszokott nem jelennek majd meg azok a kérdések, amelyeket a rendszer a képernyő sötétítésével kérdezett meg, és a Metatrader4 pedig nem fogja a rendszermappát az AppData könyvtár alá rakni.

Fontos, hogy csak akkor kapcsold ki ezt a funkciót ha rendszergazda jogú felhasználó vagy, ellenkező esetben előfordulhat hogy az általad futtatott program nem fogja tudni írni azt a könyvtárat, amely a terminal.exe -t tartalmazza – mivel idáig nem is volt szükséges azt írni tudnia.

A fiókfelügyelet kikapcsolásáról alább olvashatsz.

 • Kikapcsolás a Windows Vista operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 7 operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 8 operációs rendszeren
 • Kikapcsolás a Windows 10 operációs rendszeren

Mi a helyzet az eddigi rendszermappával? Hogyan tudom kimenteni onnan az adataimat?

Ha idáig a korábban említett (AppData -n belüli) mappába dolgoztál, akkor az a mappa továbbra is elérhető – az adataidat át tudod másolni vagy mozgatni az új rendszermappába, hogy megőrizd a sablonjaidat, profiljaidat, programjaidat. Ha nem tudod, hogy hol van ez a mappa, akkor kövesd ezeket a lépéseket:

 1. Tartsd lenyomva a Windows billentyűt, mellette pedig nyomd le az R billentyűt a billentyűzeten! (Vagy nyisd meg a Start menüt és válaszd a Futtatás parancsot, esetleg a Start menü megnyitása után kezdj el gépelni!)
 2. Írd be a szöveges mezőbe, hogy: %APPDATA% és üss egy entert (a százalékjelek is fontosak!)
 3. A felugró könyvtáron belül lépj be a MetaQuotes\Terminal\ könyvtárba!
 4. Esetlegesen több, véletlenszerűen elnevezett könyvtárat fogsz látni. Ezek mind egy-egy Metatrader4 terminálhoz tartoznak, amelyek jelenleg vagy valaha a gépeden vannak/voltak. Lépj be egyesével minden könyvtárba, és nyisd meg az origin.txt szöveges fájlt dupla bal egérkattintással! A megjelenő szöveg az a telepítési mappa, amelyből anno az a Metatrader4 futott amely ezt a rendszermappát létrehozta és kezelte.
 5. Amennyiben megtalálod a megfelelő könyvtárat, a teljes tartalmát átmásolhatod az  új rendszermappádba, amelynek helyét ismered és amely könnyen elérhető (hiszen a terminal.exe -t tartalmazó mappából nyílik).

Néhány részletre nem tértem ki, mert azok az operációs rendszer változatától függenek és nem szeretnélek összezavarni. Amennyiben elakadtál, keress meg nyugodtan! Írj egy e-mailt, vagy tedd fel kérdésedet a fórumban!

Írta: |2017-08-19T11:55:38+00:002016. január 31., vasárnap|Gyakran Ismételt Kérdések, MetaTrader4|2 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

2 hozzászólás

 1. Gulyás Márton 2018. február. 18. vasárnap - 21:29 - Válasz

  Örömmel látom, hogy az LMAX-nál vagy 🙂 A VPS-el meg vagy elégedve?

  • Radulovic Attila 2018. február. 19. hétfő - 09:14

   Szia Marci!

   Jelenleg nincs éles számlám egyetlen brókercégnél sem, az LMAX-nál is csak demó számlám volt, így a kérdésedre nem tudok választ adni. Én elvből nem üzemeltetnék VPS-t olyan helyen, amelynek bármi köze van a brókercéghez. 🙂

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben