Nem látom a pozíció vonalait a charton (nyitóár, SL, TP szint). Miért van ez?

Hová tűntek a pozíciók vonalai a chartról?

Sokszor teszik fel nekem a kérdést: egy-egy instrumentumon sikerült ugyan pozíciót nyitni, azonban a pozíció szintvonalai (nyitóár, stoploss szint, takeprofit szint, függő megbízások nyitóárai) nem látszanak. Ha a terminálszoftver kapcsolata a brókercég szerverével rendben van (például látod, hogy a terminál panelen változnak a pozíciók állapotai), akkor legnagyobb valószínűséggel az instrumentumnevek problémájába botlottál bele.

Az instrumentumnév problémája

Több brókernél egyazon instrumentumból több is előfordulhat, viszont az elnevezések közti különbség alig észrevehető. Például: van egy EURUSD instrumentum, de mellette megtalálható egy EURUSD. (ponttal a végén) elnevezésű is. A két instrumentum közül csak a pontra végződő kereskedhető, ami azt jelenti hogy a “sima” EURUSD instrumentum ugyan mutatja az árfolyamot, de egyáltalán nem lehet rajta sem kötést nyitni, sem robotot futtatni. A lényeg: a pozíció megnyitása azon az instrumentumon történt amely kereskedhető, azonban a megnyitott chart viszont attól eltérő. A nem kereskedhető instrumentumokat a Piacfigyelő ablakban szürke színnel jelöli a Metatrader 4. Az alábbi első képen az látszik, hogy van egy EURUSD és egy EURUSDmicro nevű instrumentum. Az árak azonosak, azonban ha a Piacfigyelő ablakra nézünk akkor látszik, hogy az EURUSD nem kereskedhető, hiszen a színe szürke.

Kereskedhető és tiltott instrumentum

Kereskedhető és tiltott instrumentum

A második képen pedig az látható, hogy – ugyan az EURUSD instrumentumon hívtam elő a kereskedési ablakot – a lenyitható listában észrevétlenül az EURUSDmicro instrumentum van kiválasztva, hiszen csak azon tud pozíciót nyitni a rendszer. A listában egyébként egyáltalán nem is található meg a sima EURUSD instrumentum.

Pozíciónyitás - de melyik instrumentumon is?

Pozíciónyitás – de melyik instrumentumon is?

Az instrumentum “igazi” neve előtt (előtag), vagy mögött (utótag) lévő extra karakterek megjelenésére emiatt különösen oda kell figyelni. Piros színnel kiemeltem őket:

  • példa az előtagra: mEURUSD
  • példa az utótagra: EURUSDm, EURUSD., EURUSDmicro

Az elő- és utótagoknak sokszor praktikussági, kondíciókhoz köthető, vagy pedig üzleti okai vannak. Saját tapasztalataim szerint a brókercégek ügyfélszolgálatai nem ismerik a saját felületeiket, ezért ha az ügyfél egy ilyen hibajelenség – vagyis a “nem látom a kereskedéseimet a charton” – kapcsán azonnal magát az ügyfelet hibáztatják, és nem képesek a fenti egyszerű megoldást vázolni.

Megoldás

A megoldás tehát: mindig tisztában kell lenni azzal, hogy az adott kereskedési számlán mely instrumentumok azok, amelyeken a kereskedés (és a robotfuttatás) lehetséges. Ha nem a megfelelő chart van megnyitva, zárd be az aktuális chartot és nyisd meg azt, amely kereskedésre alkalmas! Amennyiben a Piacfigyelő ablakban nem látszik a keresett instrumentum, olvasd el ezt a cikket!

Írta: |2017-08-20T10:54:39+00:002015. november 18., szerda|Gyakran Ismételt Kérdések, Kereskedés| Nem látom a pozíció vonalait a charton (nyitóár, SL, TP szint). Miért van ez? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben