MT4 futtatása régebbi számítógépeken

Egyre több olvasó kérdezte mostanában, hogy miért nem tudja futtatni a legújabb MT4 build verziókat. A korábbi változatok gond nélkül futottak, az újak azonban az indítás után “elszállnak”, azaz hibaüzenet mellett megszakad a futásuk. A régebbi MT4 verziókkal ilyen probléma nem volt, ezért sokak számára érthetetlen, miért történik ez a jelenség.

Olvass tovább a részletekért!

MT4 futtatása régi számítógépeken

A probléma oka

Az olyan számítógépek esetében, amelyek legalább 6-10 évesek, a gép lelkét jelentő processzorból hiányzik egy úgynevezett SSE2 utasításkészlet. Ezt az utasításkészletet a MetaQuotes fejlesztői az újabb MT4 változatokban használják a teljesítmény optimalizálása érdekében. Erről a 600-as kiadás megjelenésekor én is hírt adtam:

A kliens terminál összes összetevője igényli az SSE2 utasításkészlet támogatását a számítógép processzora által a gyorsabb és hatékonyabb működés érdekében.

A Metatrader5 telepítőprogramja felhívja a figyelmet ezen utasításkészlet hiányára, azonban a Metatrader4 telepítőkészlet erre nem figyelmeztet, és a hibamentesen feltelepített program az elindulásnál fog csak hibaüzenet mellett kilépni.

Az utasításkészletet egyébként az Intel processzorok kb. 2001-től, az AMD processzorok kb. 2003-tól tartalmazzák az SSE2 wiki bejegyzése alapján.

Az utasításkészlet meglétének ellenőrzése

Mielőtt elkeserednénk, meg kell bizonyosodni arról, hogy a problémát valóban a fenti utasításkészlet hiánya okozza.

Tedd meg a következő lépéseket:

  1. A processzor utasításkészleteinek listáját egy ingyenes programmal ellenőrizhetjük, melynek neve CPU-Z. Ide kattintva eljutsz a program weboldalára, ahonnan a jobb menüben a “setup, english” linkre kattintva letöltheted a programot.
  2. Telepítsd fel a programot!
  3. Indítsd el a programot, és a mellékelt képernyőkép alapján keresd meg, hogy van-e SSE2 elem az Instructions elnevezésű felsorolásban. Amennyiben nincs, a probléma okát sikeresen megerősítetted. Ha az SSE2 ott van a listában, akkor téged ez a probléma nem érint, és valami más oka van a MT4 elhalálozásának.
SSE2 utasításkészlet

SSE2 utasításkészlet

Megoldás

Sajnos az SSE2 nélküli processzor-tulajdonosknak egy lehetőségük marad: számítógépük frissítése, azaz új eszköz vásárlása. A régi processzor alapján a gép többi része sem frissíthető egykönnyen, így valószínűleg a teljes konfiguráció frissítése lesz a megoldás.

A problémát jelentettem a MetaQuotes hibabejelentőjében, azonban egyelőre még nem kaptam választ. Amennyiben ez bekövetkezik, azonnal frissítem a cikket – így amennyiben nem élet-halál kérdése, a számítógép konfigurációjának frissítésével érdemes várni egy kicsit. Túlzott optimizmusra azonban nincsen ok, a fejlesztők valószínűleg csak az elmaradt ellenőrzést pótolják, azaz a MT4 már nem is lesz hajlandó feltelepülni az öregebb számítógépekre.

 

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben