Hol tárolja a Metatrader a naplófájlokat?

Hol tárolja a MetaTrader4 a naplófájlokat?

Előfordulhat, hogy egy-egy robot/indikátor/szkript működésével kapcsolatban hiba vagy tisztázni való kérdés merül fel.

A legtöbb esetben az futtatással kapcsolatos (hiba)üzenetek a naplófájlokban (log fájlokban) olvashatóak el. A Metatrader alapesetben ezen fájlok tartalmait ki is listázza a panelek egy-egy fülén belül, de ez nem mindig elegendő: a szövegek ugyanis fordított sorrendben (lentről felfelé) jelennek meg, és az Auto Scroll (automatikus soremelés) funkció kikapcsolása után is nehézkesen olvasgatható. Miért szenvedjünk, ha a fájlok elérhetőek és – mivel egyszerű szöveges fájlokról van szó – bármilyen szerkesztővel/olvasóval megnyithatóak?

Általános információk

Minden naplófájlra igaz, hogy az aktuális nap dátuma a fájlnév, és .log a kiterjesztés. Backtesztnél is a teszt futtatásának napja. Tehát ha 2011. 08. 31. napján tesztelünk vissza két évet, a logfájl neve akkor is 20110831.log lesz.

A logfájlok könyvtárait nem feltétlen kell kikeresnünk; az adott panel megfelelő fülén jobb egérgombbal kattintva, majd a “Megnyitás” lehetőséget kiválasztva felugrik az adott könyvtár.

Naplófájlok "fülei"

Naplófájlok “fülei”

Fontos megjegyzés Windows Vista és 7 felhasználóknak: amennyiben itt nem látunk semmit, az nem jelenti azt a könyvtár üres. Csak a Microsoft egy haszontalan funkciója miatt egy másik könyvtárba gyűlnek fájljaink. A Windows intézőben (az ablak, amelyben épp matatnánk) keressük meg a felső eszköztáron a Kompatibilitási fájlok (Compatibility Files) gombot. Bökjünk rá, és máris megjelennek az elveszettnek hitt fájlok. Ez a tipp kizárólag régi (545-nél régebbi) MT4 változatok esetén alkalmazható..

A valós időben (nem backtesztben) futtatott expertek, szkriptek és indikátorok naplója

A valós időben futtatott programok üzenetei ebben a fájlban jelennek meg, ömlesztve. A fájlok helye a Rendszermappa\MQL4\Logs\  könyvtár. Példa teljes elérési útvonalra:

C:\Felhasználók\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\323F89A4654E1AC73185DE0DBB0CEED4\MQL4\Logs\20140302.log

A Rendszermappáról itt olvashattok bővebben.

A MT4 545-nél régebbi build kiadásaiban a experts\logs\ könyvtáron belül találhatóak meg a naplófájlok.

A terminál panel Expertek vagy Expert napló fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.

Megjegyzés: tartalmát menüből nem lehet kiüríteni – ez kizárólag a fájl törlésével érhető el.

Backtesztek naplója

A visszatesztek során futtatott expertek üzeneteit, történéseit a Rendszermappa\tester\logs\ könyvtárban találjuk meg.

Ha kifejezetten hibát szeretnénk keresni egy-egy futtatás során, mindenképpen töröljük a naplófájlt a “Start” gomb megnyomása előtt. Ezt a “Napló” fülön történt jobb kattintásra előtűnő menü “Töröl minden bejegyzést” menüpontjával érhetjük el. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a terminálindítás óta lefuttatott összes teszt üzenetei megmaradnak a logfájlban. Abból bogarászni pedig jóval komplikáltabb küldetés…

A stratégiai teszter panel “Napló” fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.

A terminál naplója

Ebben a naplóban találhatóak az expertek, szkriptek és indikátorok felhelyezésének és levételének időpontjai, a számlára való ki- és bejelentkezésekkel, hálózati hibákkal kapcsolatos üzenetek. A fájl helye a logs\ könyvtár, mely ugyancsak a Rendszermappából nyílik. Példa teljes elérési útvonalra:

C:\Program Files\Metatrader - FXOpen\logs\20140302.log 

vagy

C:\Felhasználók\Radu\AppData\Roaming\MetaQuotes\Terminal\323F89A4654E1AC73185DE0DBB0CEED4\Logs\20140302.log

A terminál panel “Napló” fülén érjük el közvetlenül a legutóbbi üzeneteket.

Írta: |2017-09-07T11:53:48+00:002011. szeptember 10., szombat|Gyakran Ismételt Kérdések, MetaTrader4| Hol tárolja a Metatrader a naplófájlokat? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben