Hasznos újításokkal jelenik jelent meg egy új, tesztelhető (béta) MT4 változat.

Szokásomhoz híven az angol nyelvű bejelentés fórumtémája alapján mutatom be az új funkciókat.

Ez a verzió kizárólag a tesztszerveren érhető el, így hivatalos frissítésként a brókercégeknél még ne keressétek! Leírást a frissítéshez itt találtok.

Amennyiben magánakcióban mégis frissítetek legalább egy terminált a számítógépeteken, a többi is automatikusan le fog frissülni!

Miután a kiadás béta tesztelése befejeződik, a végső verzió is kiadásra kerül majd.

A Windows Mobile és Windows Mobile SE alapú mobileszközökön futó MT4 verziók támogatása megszűnik.

Ezek a programok nem lesznek képesek kapcsolódni az újabb szerver verziókhoz. A döntés alapját az aktuális mobilpiaci helyzet és a Windows Mobile platform elavultsága képezte. Az utolsó Windows Mobile frissítés kb. 4 évvel ezelőtt került kiadásra, miközben az új mobileszközök nem használják ezt a platformot.

Mobil platformon történő kereskedésre továbbra is az iPhone/iPad vagy Android MT4 változatokat javasoljuk.

Változások a 695-ös MT4 build verzióban

 1. Terminál: a Stop loss és Take profit szintek megadhatóak a pozícónyitáskor piaci végrehajtás során is.
SL/TP megadása piaci végrehajtás során

SL/TP megadása piaci végrehajtás során

A korábbi változatokban az SL/TP szintek csak MQL4 alkalmazásokból voltak állíthatóak ebben a végrehajtási módban.

 1. Terminál: a terminál, az expertek illetve a stratégiai teszter naplófájljai most már külön ablakban is megnyithatóak. Most már sokkal könnyebb a megtekintés és a kulcsszóra vagy dátumra történő szűrés.
Szűrések a naplófájlokban

Szűrések a naplófájlokban

A megtekintéshez a Napló/Expert napló fülön kell jobb kattintással előhívni a helyzetérzékeny menüt, majd a Megnéz parancson kell kattintani.

Az ablak felső része a keresőmezőt tartalmazza (kis- és nagybetűérzékenyen), illetve a szűrni lehet Teljes/Csak a hibák lehulló lista alapján, továbbá az időszak is megadható. Az adatok megadása után a Szűrés gombra kell kattintani.

Szűrt eredmények

Szűrt eredmények

 1. Az MQL5.Közösség keresési eredményei között most már a „Blogok” is megjelenítésre kerülnek. Ebben a tartalmi részben a kereskedők megoszthatják érdekes és hasznos információikat, meglátásaikat a közösséggel. Találhattok itt híreket és különböző témákat, pletykákat a különböző cégekről, országokról, iparágakról, piacelemzéseket és sok más érdekes témát.

Oszd meg ötleteidet és elért eredményeidet a Blogok szekcióban!

Blogok

Blogok

 1. Terminál: Új „Kitettség” fül a terminál panelen, amely megmutatja a kereskedő kitettségét az összes nyitott pozíció tekintetében.
Kitettség fül

Kitettség fül

A fül a következő információkat tartalmazza:

 • Eszköz – a deviza vagy pénzügyi termék neve
 • Mennyiség – az ügyfél pozíciómérete (egységben) a deviza vagy pénzügyi termék kapcsán, a letéttel együtt
 • Árfolyam – átváltási arány a számla devizaneme és a deviza között
 • Számla devizaneme – ez az oszlop megmutatja a számla devizanemében a buy/sell kereskedésre fordított összeget (a letét nélkül)
 • Diagram – az ügyfél pozícióinak grafikus megjelenítése a számla devizanemében (a kék szín a long, a piros pedig a short pozíciókat jelöli)
 1. Terminál: Javított mentés az MQL4 fastruktúra állapota kapcsán a Navigátor ablakban a terminál bezárása esetén. Néhány esetben az MQL4 programok kategóriái és a számlák nyitott állapotai a terminál újraindítását követően zártra változtak.
 2. Terminál: Az Ajánlati könyvön belül hozzáadásra került egy buboréktipp a Zárás gombhoz, amely a zárandó pozíció leírását tartalmazza.
Ajánlati könyv

Ajánlati könyv

 1. Terminál: Javítva az SL/TP értékek egérgörgő általi módosítása a pozíciókezelő dialógusablakban.
 2. Terminál: Javítva a függő megbízás törlése, amennyiben a nyitási szint a Bid/Ask ár között lévő zónában kerül mozgatásra; itt ugyanis a függő megbízások kihelyezése tiltott.
Függő pozíció hibás kihelyezése

Függő pozíció hibás kihelyezése

A korábbi változatokban a függő megbízás ilyen esetekben törlésre került. Most már a megbízás a helyén marad, és nem kerül módosításra. A megfelelő hibaüzenet megjelenik majd a naplóban.

 1. Terminál: Javításra került egy hiba, amely miatt néhány esetben hibásan a „Trade context foglalt” hibaüzenet jelent meg a terminál naplójában.
 2. MQL4: Javításra került a „Currency Profit” (SYMBOL_CURRENCY_PROFIT) tulajdonság lekérdezése a SymbolInfoString függvényben. Korábban a profit devizaneme helyett a bázisdevizanem lett visszaadva.
 3. MQL4: javításra kerültek a hibák az IndicatorBuffers függvények kapcsán, amik akkor jelentek meg, ha az indikátor 16-nál több puffert használt.
 4. MQL4: Új hibakód a pozíciókezeléshez: ERR_TRADE_EXPERT_DISABLED_BY_SERVER. Ez azt jelenti, hogy a robotok általi kereskedés tiltva van a kereskedési szerveren (vagyis a brókernél).
 5. Szignálok: a szignálok bemutató oldalai teljesen újra lettek tervezve. Új funkciók születtek meg, és a szignálszolgáltatás használhatósága sokat javult.
Szignálok fül

Szignálok fül

Új funkciók a szignállistában:

 • A szignállista most már az MQL5.Közösség weboldalhoz hasonlóan tartalmazza a növekedési grafikonokat. A zöld ikon a grafikonok bal alsó sarkában azt mutatják, hogy a szignál alapjául egy éles számla szolgál.
 • A szignálra történő feliratkozás most már közvetlenül a listából lehetséges. A feliratkozáshoz kattints az árra, vagy a „Free” (Ingyenes) szóra, amennyiben a szignál ingyenes. A kattintás megnyitja a feliratkozási panelt.
 • A szignálok most már a kedvencekhez is menthetőek. Kattints a csillag ikonra a szignál sor végén! Ezután a szignál könnyen megtalálható a szokásos Kedvencek panelen.
 • A helyzetérzékeny menü el lett távolítva. Most már a feliratkozott szignál megkereséséhez nyisd meg akármelyik szignál oldalát. A felső panel megmutatja azt, amelyre fel vagy iratkozva és a hozzá tartozó linket.

A szignálok egyéni oldala frissítve lett. A szignál hozzáadható a kedvencekhez. A szignál aktuális állapota megjelenik, ha az egérmutatót a Growth (Növekedés) fölé mozgatod.

A kibővített szignál statisztika a következőket tartalmazza:

 • Az összes feliratkozó számát
 • A kereskedési számla élettartamát az első kereskedés óta
 • Az pozíciók nyitva tartásának átlagos idejét.
Szignál adatlap

Szignál adatlap

Új fülek:

 • Kockázatok – információ a legjobb és legrosszabb kereskedésekről és műveletekről, valamint a lehívásokról.
 • Vélemények – a feliratkozók véleményei.
 • Hírek – ezen a fülön a szignál tulajdonosa (szolgáltatója) közölhet híreket és hasznos információkat a feliratkozókkal.

Szignálok: a feliratkozási megkötések enyhébbek lettek.

 • Amennyiben a kiválasztott szignál számlatörténetében olyan instrumentum van, amely a feliratkozó termináljában nem érhető el, a feliratkozás most már lehetséges (a korábbi verziókban tiltott volt). Az érintett pozíciókkal kapcsolatos tevékenységek kihagyásra kerülnek. Egy információs üzenet  megjelenik a naplóban:
2014.08.26 16:44:29.036    '2620818': Signal - symbol GBPNZD not found
 • Amennyiben a feliratkozónak nyitott vagy függő pozíciói vannak, egy figyelmeztető ablak jelenik meg azok zárása kapcsán (ahogy korábban). Ez azonban most már nem kötelező a szignálkövetés érdekében, így a saját pozíciók megtarthatóak.
Nyitott pozíciók feliratkozás során

Nyitott pozíciók feliratkozás során

A szignálszolgáltatóval megtörténik a szinkronizálás. Azon pozíciók, amelyek nem a szolgáltatáshoz kötődnek, érintetlenek maradnak és a felhasználó dönthet későbbi sorsukról.

A felhasználóknak most már lehetőségük nyílik pozíciókat kezelni kézzel (vagy robottal) akkor is, ha fel vannak iratkozva egy szignálra. A szignálszolgáltatás figyelmen kívül hagyja a felhasználók által nyitott pozíciókat.

Fontos észben tartani, hogy a kézzel (vagy robottal) nyitott pozíciók érintik a szabad margin értékét! A szignál pozíciói mellett kötött saját pozíciók költségei megnövelik a számla kitettségét a szignálszolgáltató eredeti konfigurációjához képest! 

 1. Terminál: Javított ping mérési pontosság. A ping most már háromszor kerül mérésre, a milliszekundum századrészének pontosságával.
Javult a ping mérés pontossága

Javult a ping mérés pontossága

 1. Teszter: Javításra került a jutalék éves százalék alapján történő számítása a tesztelés során.
 2. MetaEditor: Javításra került a szöveg csere, amennyiben a MetaAssist tippjei eltűnnek.
 3. Javított hibák a fórumbejegyzések és hibanaplók alapján.

Változások a MetaTrader 4 MultiTerminal 695 buildben

 1. Javításra került a naplóbejegyzések esetenkénti hibás szövegformázása a kereskedési műveletek kapcsán.
 2. Javított hibák a hibanaplók alapján.