A szeptember 6-i, 1210-es verzió kiadását rengeteg hiba övezte. Egy héttel később, szeptember 13-án újabb „stabil” verziót adott ki a MetaQuotes. Most megosztom veled a verzió újdonságait és a vele kapcsolatos gondolataimat, előtte azonban nézzük meg, mi történt a 1210 és a 1220 kiadása között eltelt pár napban.

1210, 1212, 1214, 1215… és 1220!

A 1210-es számmal jelölt verzió több problémát tartalmazott – a felhasználók jelezték ezeket a cég fórumán és tőletek is rengeteg megkeresést kaptam, amelyben ezzel kapcsolatban kérdeztetek.

Pár nappal később sokaknál (de nem mindenkinél) felbukkant a 1212-es verzió, amelyről a cég nem adott ki hivatalos bejelentést. Ez a verzió elvileg kizárólag a tesztelők számára lehetett volna elérhető, ezzel szemben ismét sokatoktól kaptam visszajelzést, hogy ezzel a verzióval rengeteg expert váratlanul „megbolondult” idősíkváltáskor, illetve a szöveges beviteli mezők és gombok viselkedése is felborult. Az addig megfelelően működő eszközök egy csapásra használhatatlanná váltak.

Tény: a brókercégek szerverei – elméletileg – kizárólag csak a publikus, „stabil” kategóriába sorolt kiadásokat közvetíti a felhasználók felé.

Magánvéleményem: szerintem a 1212-es változatot véletlen, idő előtt publikálta a gyártó cég. Álláspontomat arra alapozom, hogy a cég jellemzően péntekenként oszt meg új, publikus változatot a felhasználókkal és ezekkel kapcsolatosan mindig létrehoz egy fórumbejegyzést is. A 1212-es kiadás esetében ettől a két szabálytól eltértek.

A 1212-es verzió hirtelen megjelenésével kapcsolatban természetesen semmilyen utólagos bejelentést nem közöltek, így ezt besorolhatjuk a már-már szokásos „blamázs” kategóriába.

A súlyos hibákat a 1212 után szintén gyors iramban érkező 1214-es béta változattal javították – ez a verzió már valóban kizárólag a gyártó cég (MetaQuotes) tesztszerverén volt csupán elérhető.

Szeptember 13-án pénteken délelőtt elérhetővé vált a 1215, majd pár órával később a 1220-as változat is – ez utóbbiból csináltak végül publikus verziót, amelyhez a hivatalos fórumbejegyzést késő délután tették közzé.

Változások az 1220-es build verzióban

A MetaQuotes fórumán a szokásos szűkszavú bejelentést kaptunk. Nem esik szó az idősíkokkal kapcsolatos problémáról sem.

  • Eseti lassulások voltak tapasztalhatók egyes, sok objektumot kezelő MQL4 programok esetében (javítva)
  • Nem konstans string paraméterek átadása a DLL függvények számára MQL4 programokból (javítva)
  • Javított hibák a hibanaplók alapján.

Fogadtatás

Bízzunk benne, hogy a 1220-as verzió sokkal stabilabban fog teljesíteni, mint az egy héttel korábban kiadott változat.

A frissítések megakadályozása kapcsán olvasd el korábbi bejegyzésemet! Ha pedig korábbi build verziókra van szükséged, tekintsd meg korábbi posztomat.