2018. október 2-a óta a Windows 10 felhasználók hozzájuthatnak a Windows 10 őszi frissítéshez. Ez egy olyan frissítési csomag, amelyben a Windows 10 új funkciókat kap. A tavalyi frissítéskor is írtam erről a problémáról, most hasonló a helyzet.

Sajnálatos módon ez a kiadás megváltoztatja az operációs rendszer olyan belső információt, amelyeket bizonyos szoftverek a titkosítás érdekében használnak – azért, hogy ne lehessen érzékeny adatokat gépről gépre másolni.

Nem érdemes azonban aggódni: a frissítés ugyanis súlyos hibákat tartalmaz – néhány felhasználó azt tapasztalta, hogy a frissítés törölte a teljes Dokumentumok könyvtárat -, emiatt a Microsoft szerte a világon október 6-án leállította a frissítések telepítését. Ha idáig nem települt nálad ez a frissítés, valószínű, hogy továbbra sem fog (egyelőre). A Microsoft azt ígéri, hogy javítja a frissítési csomagot, és hamarosan újra elérhetővé teszi.

Mivel a MetaTrader a fent említett módszert alkalmazza, ezért a jövőben – jelenleg ismeretlen időben bekövetkező – frissítés után a MetaTraderben mentett jelszavaid elveszhetnek. Amennyiben a frissítés előtt vagy, a következő bekezdést olvasd el. Ha a baj már megtörtént, és az eddig automatikusan bejelentkező MetaTradereid jelszót kérnek, olvasd el a Teendők a frissítés után című bekezdést.

Biztosan érint engem ez a probléma?

Egyáltalán nem biztos, de jobb, ha felkészülsz. Minden további bekezdésemhez gondold hozzá, hogy „Amennyiben érintett Téged a probléma,…” :)

Milyen operációs rendszerek érintettek?

Kizárólag azok a Windows 10 felhasználók érintettek, akik már megkapták a 2018 őszi Windows 10 frissítést, melynek build verziószáma az 1809. A Microsoft oldalán olvashatsz a frissítés kézi kezdeményezéséről. Ha nem Windows 10-es rendszert használsz, akkor nincs miért aggódnód és bármilyen más, hasznos dologgal üsd el inkább az erre szánt időt.

A számítógépemen az összes MetaTrader érintett?

Igen. Teljesen mindegy, hogy a számítógépen melyik meghajtóra telepítetted őket, a korábban mentett jelszavaid nem hozzáférhetőek a MetaTrader számára, ezért újra meg kell majd adnod őket annak érdekében, hogy be tudj jelentkezni a számláidra.

A MetaTrader mely verziói érintettek?

A MetaQuotes bejelentésében nincs erre vonatkozó információ. A bejegyzés szerzőjének MT4-es jelszavai érintetlenek maradtak a Windows 10 frissítése után, az MQL5 közösség jelszavát azonban „elfelejtette” a rendszer.

Jelenlegi feltételezésem tehát az, hogy inkább a MetaTrader 5-ös verziója érintett. Ha Te mást tapasztalsz, és a MetaTrader4 elfelejtette a jelszavaidat, írj nekem egy üzenetet, hogy frissíthessem ezt a cikket. Köszönöm!

Windows 10 Őszi Alkotói Frissítés folyamatban

Teendők frissítés előtt

Amennyiben még a frissítés előtt vagy, egyszerű a dolgod: fel kell jegyezned az összes kereskedési számlád jelszavát, ha ezt idáig nem tetted volna még meg. A demó és az éles kereskedési számlák is érintettek. Erre azért van szükség, mert az ütemezett, hamarosan automatikusan bekövetkező Windows 10 frissítést követően az idáig mentett jelszavak nem fognak működni, és a MT4 nem fog tudni bejelentkezni az érintett számlákra.

A frissítés után az első alkalommal, amikor elindítod majd a MetaTradereidet, indításnál meg kell adnod a számlához tartozó kereskdési jelszót. Ha több számlád van egy terminálon belül, akkor mindegyik érintett; természetesen mivel egyszerre csak egy kereskedési számlára vagy bejelentkezve, ezért ezt egyenként tudod elvégezni.

Fontos, hogy nem a kereskedési számlához tartozó jelszó romlik el, hanem a korábban tárolt jelszót nem tudja előhívni a MetaTrader. Ezért kell újból, egyszer megadnod.

Teendők frissítés után

Ha már megtörtént a baj frissítés, akkor menj végig az előző bekezdésen. Ha nem írtad fel, vagy elfelejtetted a kereskedési számláid jelszavait, akkor nem marad más lehetőséged, csak az, hogy visszaállítod azokat a brókercég rendszerének segítségével.

Az éles számlák esetén a számlaszámokat és a hozzájuk kapcsolódó jelszavakat nagy valószínűséggel – remélhetőleg – felírtad valahová. A demó számlák esetén ezt ritkábban teszi meg az ember.

Ha nem találod meg a kereskedőszámláid jelszavait, akkor a brókercéged weboldalán kérhetsz segítséget az ügyfélszolgálattól. A legtöbb bróker saját ügyfélkaput is biztosít, lehet, hogy azon belül ezt külön asszisztencia nélkül meg tudod majd tenni.

Van még valami?

Amennyiben töltöttél már le bármilyen szoftvert a MetaTrader Piac nevű szolgáltatásából, akkor sajnos igen. A MetaQuotes a bejelentésében azt írja, hogy plusz 1 licencet biztosít minden felhasználónak – egyébként operációs rendszertől függetlenül -, hogy ezt mindenki díjmentesen meg tudja tenni.

Külön jó hír, hogy a Piacról letöltött demó változatok sem lesznek használhatóak tovább, ezért ismét le kell őket tölteni. Természetesen előbb az Eszközök > Beállítások > Közösség fülön kattints az Amennyiben már van hozzáférésed, lépj be! linkre, és állítsd be a

Ha a jövőben értesülni szeretnél a MetaTrader4-et érintő változásokról, ajánlom figyelmebe hírlevelemet, ahol rendszeresen ingyenes tartalmakkal jelentkezem.

Köszönöm az infót Dankó Zoltánnak!