Új MT4 verzió jelent meg 2017. február 3-án pénteken – az 1045-ös. A kiadás változásait a MetaQuotes részletesen nem közölte, így én sem tudok róla beszámolni Nektek. Szűkszavú bejelentésükben csak arról írnak, hogy a hamarosan megjelenő Windows 10 biztonsági frissítés után a MetaTrader4 terminálok nem fognak helyesen működni – ebből az okból kifolyólag adták ki az 1045-ös build verziót, amelynek (ígéretük szerint) nem lesz problémája a Windows 10-zel.

Sajnos az 1045-ös változatban pár idegesítő hiba is megjelent, melyekről rövid összefoglalót olvashatsz a hajtás után.

A fórumtémában a felhasználók által eddig tapasztalt hibák

  • idősíkváltáskor a csatolt kereskedőrobotok eltűnhetnek a chartról;
  • idősíkváltáskor a csatolt kereskedőrobotok nem működnek tovább a charton;
  • idősíkváltáskor rendszertelen a működés;
  • a bal oldali „fix chart pozíció” funkció kis háromszöge teljesen elhúzható a chart jobb oldala felé – így a háromszög akár el is tűnhet. Újra előkeríteni csak a chart bezárásával és újranyitásával lehet.

A fenti hibák mindegyikét elő tudtam idézni, így sajnos azt kell mondjam, hogy az 1045-ös változatra történő frissítést nem javaslom. Ha valaki Windows 10-zel dolgozik és kénytelen majd frissíteni, akkor a bekövetkező MT4 frissítés után a két kulcsfontosságú fájl – terminal.exe és metaeditor.exe – mentését, aztán pedig az 1031-es változatra történő visszaállást ajánlom. Abban az esetben, ha elérkezik a Windows 10 frissítés és az 1031-es verzió esetlegesen már elindulni sem hajlandó, akkor felhasználhatóak a korábban mentett 1045-ös fájlok. Természetesen az is elképzelhető, hogy hamarosan a MetaQuotes kiadja az 1045-ösben felmerült hibák kapcsán a gyorsjavított, új változatot.

Mivel a Windows 10 frissítés pontos időpontja még ismeretlen, valószínű hogy a leírtakkal egyáltalán nem szükséges foglalkoznod, hiszen hamarabb kiadják majd az új build verziót, amely javítva majd a fenti viselkedést. Szóval ez az egész inkább csak megelőzés, illetve ha nem bírod kivárni a MetaQuotes hibajavítását, akkor ideiglenes tünetkezelés.

Ráadásul nem minden brókercég érintett

Lehetséges, hogy nem minden brókercég teszi azonnal elérhetővé saját platformján az 1045-ös változatot (pontosan az ilyen idegesítő hibáktól védve a felhasználóikat), így ha egyelőre Te maradtál valamilyen korábbi verziónál, akkor nincs teendőd.

Ha már látod az elkerülhetetlent, és „inkább felkészülök az atomcsapásra” hozzáállású vagy

Először is: ne ijedj meg! A fenti folyamat kapcsán a teendőid:

  1. A brókercéged valószínűleg már frissített az 1045-ös build változatra – itt elolvashatod, hogyan tudod ezt ellenőrizni. Ha már 1045-öt mutat, akkor ugorj a 5-ös pontra, ha ennél kisebb számot akkor pedig haladj tovább a következő pontban leírtak szerint!
  2. Lépj ki a MT4 programból, majd indítsd el ismét – ha eltűnik az ablak, várj türelemmel míg a frissítés lezajlik. A MT4 automatikusan el fog indulni! Menj vissza a 2-es pontra!
  3. Ha nem Windows 10 operációs rendszert használsz, akkor folytasd az 5-ös ponttal – egyébként haladj tovább a következő pontra!
  4. Nyisd meg a MT4 telepítési könyvtárát – pl.: C:\Program Files (x86)\Brókercég neve MetaTrader4\ – és mentsd el magadnak a terminal.exe és metaeditor.exe fájlokat egy olyan könyvtárba, ahol biztonságban tudod „tárolni” őket!
  5. Olvasd el korábbi bejegyzésemet, ha szeretnél visszaállni egy korábbi build verzióra.

Amennyiben elakadsz a folyamattal vagy kérdésed merül fel, keress nyugodtan e-mailben (info kukac radu.hu), telefonon (62/202-372) vagy a fórumban!

A végtelenbe és tovább

Továbbra is igaz, hogy a MetaQuotes saját weboldaláról a MetaTrader4 letöltésekor már az 5-ös változat települ. Azaz MetaTrader4 terminált most már kifejezetten csak brókercégek weboldalairól lehet beszerezni.