Újabb kipróbálható MT4 változatot adott ki a MetaQuotes, melyet egyelőre a cég tesztszerverén lehet tesztelni – a poszt kiadásának pillanatában a 654-es build verzió a legújabb.

A tesztkiadás – a szokásnak megfelelően – a következő hivatalos kiadás előfutára, így mindenképp érdemes vele foglalkoznunk. Kiváltképp, hiszen a menetrendszerű őrület mellett jó pár hasznos újdonságot is tartalmaz. A saját, szubjektív megítélésemen alapuló fontos változásokat zöld háttérszínnel jelöltem ki.

Jelen cikkben az angol nyelvű fórumbejegyzés fordítását olvashatjátok el, saját véleményemet és kiegészítéseimet külön jelzem.

 1. Terminál: a Cloud Hosting (felhő alapú tárhely) funkció előkészítése

Sok trader igényli a terminál non-stop biztonságos működését akár robotfuttatás, akár szignálkövetés miatt. Az egyik lehetséges megoldás a VPS szerver – azonban nem mindig könnyű egy megbízható szolgáltatót találni, illetve elmerülni a beállítások és az előfizetés rejtelmeiben. Mostantól azonban nincs szükség VPS szerverre! (Radu megjegyzése: indul a marketingszöveg, hiszen a MetaQuotes előbb-utóbb igyekszik tönkretenni – vagy legalábbis pénzt szerezni belőle – a VPS piacot is…)

A felhő alapú virtuális hosting egy szerverhálózat, amely a MT4 kliens terminál egyes verzióit támogatja. A megfelelő helyszín kiválasztása, a szolgáltatás, a fizetés és a szinkronizáció teljesen automatizált. Csak 5 lépésre vagy attól, hogy a brókeredhez legközelebb eső, gyors kapcsolattal bíró másolattal rendelkezz a terminálodról – ráadásul mindezt a Metatrader4-ből intézve!

A Virtuális Tárhely Varázsló (Virtual Hosting Wizard) a számlád helyzetérzékeny menüjéből érhető el, a Regisztrálás virtuális szerverként menü segítségével.

Regisztrálás virtuális tárhelyként

Regisztrálás virtuális tárhelyként

Az első dialógusablak röviden bemutatja a felhő alapú tárhely működését.

A felhő alapú tárhely működése

A felhő alapú tárhely működése

A Következő gombra kattintva az MQL5.közösség belépési ablaka jelenik meg. Add meg a felhasználóneved és jelszavad, amennyiben már rendelkezel eggyel. Ha még nem, regisztrálj! Amennyiben a kliens terminál beállításai között már korábban megadtad az MQL5 hozzáférésed, ez a lépés kihagyható.

MQL5.com hozzáférés

MQL5.com hozzáférés

A következő lépésben a hordozni kívánt környezeted előkészítése fog megtörténni.

A hordozhatóság előkészítése

A hordozhatóság előkészítése

Amennyiben biztos vagy benne, hogy a terminálod kész a másolásra és elolvastad a feltételeket, jelöld be az Egyetértek a szabályokkal (I agree to the ‘Preparation of trading account for migration to virtual hosting’ rules) jelölőnégyzetet!

A varázsló automatikusan megkeresi az összes lehetséges hozzáférési pontot, hogy megkereshesd a számodra legszimpatikusabb (leggyorsabb) szervert.

Virtuális szerver kiválasztása

Virtuális szerver kiválasztása

Minden szervernél meg lesz jelenítve a következő pár adat:

 • A szolgáltatást nyújtó cég neve
 • Ár, USD – a bérlés havidíja. Amennyiben folyamatosan használod majd a szervert, az ár csökkenhet – a kedvezmények azonban nem lesznek megjelenítve ebben az ablakban.
 • Ping – az elküldött kérés és a visszakapott válasz között eltelt idő, milliszekundumban kifejezve.

A legmegfelelőbb szerver kiválasztása után kattints a Következő gombra. A megjelenő ablakban a tervezett szolgáltatásodról és annak áráról jelennek meg információk.

Az igényelt tárhely feltételei

Az igényelt tárhely feltételei

Válaszd ki a neked tetsző fizetési ütemet, jelöld be az „Egyetértek a virtuális tárhely szolgáltatás feltételeivel” (I agree to the virtual hosting service rules) jelölőnégyzetet, valamint az „Automatikusan kerüljön megújításra az előfizetésem megfelelő mennyiségű kredit és aktivitás esetén” opciót, amennyiben igényled. Kattints a Következő gombra az utolsó lépéshez!

A virtuális tárhely bérlésed befejeződött!

Regisztráció

Regisztráció

Most már csak ki kell választanod a költözés (migráció) módját és eldöntheted, hogy mikor szeretnél „költözni” (nem muszáj azonnal, ez később is bármikor megoldható).

A következő költözési lehetőségek közül választhatsz:

 • Minden: számla, chartok, szignál, indikátorok, expertek és beállítások
 • Expertek: számla, chartok, indikátorok, expertek és beállítások
 • Szignál: számla, szignál és beállítások

Az utolsó simítások után kattints a Befejezés (Finish) gombra!

Egy új, helyzetérzékeny menü fog megjelenni a szervered beállításainak állíthatósága kapcsán a Navigátor ablakban. Ez a menü lehetőséget biztosít ahhoz, hogy:

 • megtekintsd a szervered részletes információit
 • szinkronizált a MetaTrader4 terminál környezeted
 • megtekintsd a MetaTrader4 naplót a szerveren.
 • elindítsd/leállítsd a szervert.
 • megszüntesd a szerver bérlést.
Helyzetérzékeny menü a Navigátorban

Helyzetérzékeny menü a Navigátorban

Radu megjegyzése: ez a funkció jelenleg még nem érhető el mindenki számára, még a tesztverzióban sem. Nálam az összes ezzel kapcsolatos menüpont le van szürkülve.

 1. Terminál: A számlanyitás teljesen újra lett gondolva. Most már hasonló a MetaTrader 5 terminálban megszokotthoz.

Számlanyitáskor első lépésként a kereskedési szervert kell kiválasztani. Ez az ablak lehetőséget biztosít a célszerver kiválasztásában, vagy egy új szerver hozzáadásában.

Számlanyitási szerverek

Számlanyitási szerverek

A szerver kiválasztása után kattints a Következő gombra!

A számla típusának kiválasztása történhet meg a következő ablakban. Megadhatod egy már létező számlád belépési adatait, vagy regisztrálhatsz egy újat.

Számlaregisztráció

Számlaregisztráció

Kattints a Következő gombra! Amennyiben új számlát nyitsz, a következő lépésben meg kell adnod a személyes adataidat.

Számlanyitási adatok

Számlanyitási adatok

Töltsd ki az összes kötelező mezőt, és jelöld be az Igen, feliratkozom a hírlevélre opciót és kattints a Következő gombra!

Az újonnan elkészült számla elkészül a kiválasztott szerveren. Ezután a részletek jelennek meg:

Számlaregisztráció részletei

Számlaregisztráció részletei

A Befejezés gombra történő kattintás után a terminál a frissen regisztrált számlához fog kapcsolódni, illetve az megjelenik a Navigátor panel Számlák szekciójában is. Amennyiben itt a Mégsem gombra kattintasz, a hozzáférés nem kerül hozzáadásra a Navigátor ablakhoz – mindemellett a regisztráció létezni fog. Később manuálisan csatlakozhatsz a kereskedési szerverhez a kapott belépési adatokkal.

 1. Terminál: Átalakításra került a Navigátor panel helyzetérzékeny menüje.
 • A Bejelentkezés át lett írva Bejelentkezés a számlára szövegre, és a Számlák és <Szervernév> szekciókban is megjelenik.
 • Most már nem csak a terminál beállításain belül, hanem a Számlák szekción belül is bejelentkezhetsz az MQL5.közösségbe.
 • A következő változások történtek még a Számlák helyzetérzékeny menüjében:
  • A Számlanyitás lehetőség a legelső lehetőség lett a menün belül
  • Hozzáadásra került a Jelszó megváltoztatása lehetőség
  • Hozzáadásra került a Regisztrálás virtuális szerverként parancs
 • Most már közvetlenül, kézzel frissítheted a programok listáját a Frissítés menüre kattintva. Soha többet nem kell újraindítanod a terminált, ha új expertet/szkriptet/indikátort helyezel be a terminálba.
Navigátor

Navigátor

A Navigátor most már frissíthető újraindítás nélkül

A Navigátor most már frissíthető újraindítás nélkül

 1. Terminál: Javított betűkészlet megjelenítés a terminál keresőmezőjében távoli asztal kapcsolat esetén.
 2. Terminál: megváltozott az Ablakos elrendezés (Mozaikszerű elrendezés) opció helye az Ablak menün belül.

  A leggyakrabban az Ablakos elrendezés opció használható sok chart ablak hatékony elrendezéséhez. Ebben a módban a chartok szorosan egymás mellé kerülnek elhelyezésre a monitor szélességének függvényében. A következő változások történtek a funkció kapcsán:

  • A Mozaikszerű elrendezés parancs most már gombként is elérhető a Chartok eszköztáron.
  • A parancs az Ablak menü legelső helyére lett mozgatva.
  • A parancs az Alt+R billentyűkombinációval is elérhető.
Mozaikszerű elrendezés

Mozaikszerű elrendezés

 1. Terminál: Javítva a kereskedési jogosultság ellenőrzése a mozgatható szintek használatakor.
 2. Terminál: Egy-egy chart ablak most már a középső egérgomb (görgő) segítségével is zárható, amennyiben a kattintás a chart fülön történik.
 3. Terminál: Javítva a sablonok chartra illesztése. Néhány esetben az indikátorok paraméterei helytelenül kerültek beállításra a sablonokból.
 4. MQL4: Új WebRequest függvény a HTTP kérések használatához. Így natív megoldással teremthető kapcsolat az MQL4 program és egy weboldal vagy webszolgáltatás között.Az új funkció bármely expertnek lehetővé teszi például a kereskedést gazdasági naptár alapján, adatcserét külső weboldallal, analitikai funkciókat, jelentések automatikus készítését és megosztását. Ezt a funkciót korábban kizárólag DLL funkciókkal lehetett megkérdőjelezhető biztonsággal végrehajtani. (Radu megjegyzése: persze, és jön a mese habbal…) Az új funkció teljesen biztonságos a kereskedők számára, mivel saját maguk kezelhetik azokat az URL címeket, amelyet biztonságosnak tartanak és amelyekhez a programok hozzáférhetnek a WebRequest funkción keresztül.

  A WebRequest függvény adatokat küld és fogad weboldalakról GET és POST kérések formájában. Ahhoz, hogy ez a lehetőség egy MQL4 program számára biztosított legyen, meg kell adni az adott szolgáltatás URL-jét a WebRequest (webes kérés) engedélyezése az alábbi URL-ek számára opció segítségével.

A beállítás biztonsági szempontokból alapértelmezésként le van tiltva.

Radu megjegyzése: ez a funkció azért született meg, hogy minél inkább ellehetetlenítse a DLL fájllal dolgozó programok dolgát – a Piac (Market) miatt a MetaQutoes tudatosan igyekszik előnyben részesíteni a saját platformját a minél magasabb eladási eredményekért, és nem riad vissza a felhasználókat akadályozó funkciók bevezetésétől sem. A WebRequest funkcióval egyidőben a DLL import ugyan megmaradt, azonban a DLL hívások megerősítése beállítás most már csak egyenként, minden robot chartra helyezésekor távolítható el.

Mindenesetre belinkelem a függvény dokumentációs oldalát, mert a MetaQuotes annyira örül a létrehozott új lehetőségeknek, hogy elfelejtette ezt megtenni…

WebRequest funkció beállítása

WebRequest funkció beállítása

 1. MQL4: Most már hozzá lehet férni a szignálokhoz az MQL4 programokból.

Tehát: lekérdezhetővé vált a szignálok listája a saját feltételeid szerint. Automatikusan kiválasztásra kerülhet egy szignál, melyre fel is tudsz iratkozni egy MQL4 programból. Ez új lehetőséget biztosít a robotoknak: folyamatosan ellenőrizhetik az újabb és újabb kereskedési szignálokat, és feliratkozhatnak a legmegfelelőbbre. Radu megjegyzése: mi is lenne jobb dolog annál, hogy most már egy vadidegen dönthet arról, hogy melyik szignálra iratkozik fel a számlánk égisze alatt…

A fenti funkció kapcsán új függvények kerültek be az MQL4 nyelvbe:

 • SignalBase*() — a szignál adatbázis kezeléséhez szükséges függvények.
 • SignalInfo*() — egy adott szignál beállításainak lekérdezéséhez szükséges függvények.
 • SignalSubscribe() és SignalUnsubscribe() — a fel- és leiratkozás kezeléséhez szükséges függvények.

Vagyis most már nem csak tradeket másolhatsz le, hanem a másolandó szignálokat is ki tudod választani. Mindkét folyamat teljesen automatizált.
Alapértelmezésként egy kereskedőrobot számára nem engedélyezett a szignálbeállítások megváltoztatása. A fentiek engedélyezéséhez kattintsd be a Szignálbeállítások módosításának engedélyezése jelölőnégyzetet a robot beállításainak ablakában.

Szignálbeállítások módosításának engedélyezése

Szignálbeállítások módosításának engedélyezése

 1. MQL4: OBJ_LABEL és OBJ_TEXT grafikus objektumok megjelenítésének javítása (korábban itt írtam a hibáról)
 2. MQL4: Az MQL4 programok deinicializációs makró definíciói javítva lettek. Most már az MQL5 megfelelő értékeihez idomulnak.
 3. MQL4: Javításra kerültek a hibák, melyek az MQL4 programok beállítási ablakának átméretezése közben merültek fel.
 4. Szignálok: A kiválasztott megjelenítési nyelv alapján jelenik meg az adott szignál leírása.
 5. MetaEditor: A sablon függvények tesztelhetőek lettek.
 6. Javítások a fórumbejegyzések és hibajelentések alapján

A frissítés – egyelőre – a MetaQuotes tesztszerverén érhető el. Aki kíváncsi, és nem akarja megvárni a hivatalos kiadást, az egy korábbi cikkemben a Tesztszerver című bekezdés alapján lefrissítheti a termináljait az új, tesztelhető változatra.