A MetaQuotes bejelentése alapján ma a napsütés mellett annak is örülhetünk, hogy (elvilekben) új hivatalos build verziót adnak ki. Mivel egyelőre ez is csak egy ígéret, nem ismert a kiadás száma, bár az biztosnak látszik hogy 620 vagy annál nagyobb lesz.

Frissítve 2014. március 22-én: a kiadás a 625-ös számot kapta.

Talán zavaró lehet mostanában a sok „talán”, „lehetséges” és „valószínű” itt a blogon, de jelenleg a Metatrader4-et övező közhangulat jelenleg talán legfontosabb három jelzője ez.

A cég egyik munkatársával folytatott beszélgetés vége az, hogy a mára tervezett kiadást akár el is halaszthatják, amennyiben túl sok váratlan hiba merül fel a kiadás tesztelése során. Az rejtély, hogy akkor addig miért jelentik be, de ezen nem szabad fennakadnunk.

A kiadás legfontosabb újdonsága, hogy végre tartalmazza az általam korábban jelzett súlyos hiba javítását is.

A változások és újítások listája

 1. Piac: Új termékkategória a MetaTrader AppStore -on belül: Magazinok (Magazines). A felhasználók most már nem csak kereskedési alkalmazásokat, hanem kereskedéssel és pénzügyekkel kapcsolatos magazinokat is könnyen vásárolhatnak.

Magazinok

Akárcsak a MetaTrader4 alkalmazások, a magazinok is megvásárolhatóak a MQL5.community Market oldalán. Az összes magazin részletes leírással és képernyőkép-galériával rendelkezik:

Magazinok

Az magazin utolsó száma mindig a „kirakatban” jelenik meg, a korábbiak pedig az Archívum (Archive) fülön található meg.

A magazinok vásárlásához rendelkezned kell egy MQL5.com hozzáféréssel, rajta a megfelelő mennyiségű pénzzel. A hozzáférés adatait a Közösség (Community) fülön érheted el a terminál beállításai között:

Kattints a Vásárlás gombra a magazin oldalán a kifizetéshez! A kifizetési jóváhagyás panel meg fog jelenni:

A folytatáshoz fogadd el a Piac használati feltételeit, és add meg az MQL5.közösség jelszavadat! Ezek után a megfelelő mennyiségű pénz levonásra kerül a számládról és a magazin letöltődik. A Vásárlás (Buy) gomb helyére a Megnyitás (Open) gomb kerül.

A Magazin fájlok a My Documents\MQL5 Market\Magazines\[Magazin neve]\[szám neve] könyvtárba töltődnek le. A letöltés két formátumban történhet meg:

 • MQB – ez egy védett formátum, melyet a fizetős magazinok esetében használunk. A fizetés után a magazin fájl kódolva kerül letöltésre, és csak ezen az adott számítógépen nyitható meg. Egy kódolt változat generálását aktiválásnak nevezzük. Minden magazin legalább 5 alkalommal aktiválható különböző számítógépeken. A magazin saját szerkesztőire (eladóira) van bízva, hogy megnövelik-e az aktiválások maximális számát.
 • PDF – ezt a formátumot az ingyenes magazinok használják majd. A letöltés után egy ilyen fájl szabadon másolható, mozgatható és megtekinthető más eszközökön is. A MT4-hez hozzáadtunk egy speciális összetevőt, a MetaViewert, melynek feladata a kódolt MQB fájlok megnyitása. Ez a program lesz elindítva akkor, amikor a felhasználó a Megnyitás gombra kattint, továbbá a Windowsban a fájlra történő dupla kattintás esetén is.

A MetaViewer egy kényelmes alkalmazás MQB és PDF formátumú könyvek és magazinok olvasásához. A billentyűzet nyilainak használatával lehet lapozni: a jobbra és balra gomb a lapozáshoz, a felfelé és lefelé gombok a görgetéshez használhatóak. A MetaViewer további funkciókat tartalmaz a navigáláshoz:

 • Fájl (File) – fájlok megnyitása és kilépés a programból
 • Nézet (View) – megjelenítési beállítások: felület nyelve, oldal nézete, státusz panel és vezérlőgombok megjelenítése, elforgatás
 • Navigáció (Navigation) – navigációs parancsok: lapozás, első oldal, utolsó oldal, ugrás a választott oldalra
 • Nagyítás (Zoom) – nagyítás és kicsinyítés, oldalhoz méretezés, tényleges méret
 • Segítség (Help) – információ a programról és pár hasznos link
 1. Teszter: az optimalizáció során most már támogatott az OnTester handleren belüli egyedileg meghatározott eredmény használata.Amennyiben az OnTester handler jelen van, az OnTester eredmények egy új oszlopban jelennek meg:
 2. Teszter: Új TesterStatistics függvény hozzáadva az OnTester handler eredményeihez történő hozzáférés kapcsán
 3. Teszter: Elérhető optimalizáció a lista (enumeration) típus bemenő paramétere alapján
 4. Teszter: Az expertek string típusú paramétereinek javítása a teszt kimutatásban
 5. Terminál: A Expertek gomb szerepe megváltozik; az új gomb neve AutoTrading lesz. Most már az összes expert megkapja a szükséges eseményeket (tick, időzítés, chart események) függetlenül a gomb állapotától, akárcsak a MT5-ben. A gomb státusza kizárólag az OrderSend, OrderModify, OrderClose és OrderDelete funkciókat érinti.
 6. Terminál: Új feltétel került hozzáadásra az automata kereskedés letilthatósága érdekében: chart instrumentum vagy idősík változása. Amennyiben ilyen változás történik, a robotok működése tiltottá válik az érintett charton.
 7. Szignálok: a szignálok leírása javítva, amennyiben azok más nyelvűek mint a Windows aktuális területi beállítása.
 8. MQL4: A fordító elvárja a statikus osztály változók pontos elhelyezését az új verzióban.
 9. MQL4: SYMBOL_PATH tulajdonság hozzáadva az instrumentum kapcsán lekérdezhető információkhoz.
 10. MQL4: Az OBJPROP_FILL és OBJPROP_HIDDEN objektum tulajdonságokkal kapcsolatos működés hozzáadva.
 11. MQL4: Az IsStopped működése javítva számlaváltás közben. Az IsStopped függvény nem adott vissza true értéket, amennyiben számlaváltás történt.
 12. MQL4: A ChartIndicatorsTotal és ChartIndicatorName eljárások javítva.
 13. MQL4: Az ArrayCopy eljárás javítva akkor, amikor egy tömb egy része saját magára kerül másolásra
 14. MQL4: Az IndicatorSetString függvény most már helyesen adja át az indikátori szintek leírását
 15. MQL4: Javítva az esetenként előbukkanó hiba a ChartWindowFind függvény használatakor (hibás számot adott vissza az ablakok kapcsán)
 16. MQL4: A szélsőségesen hosszú sorok levágása javítva az ObjectSetText függvényben.
 17. MQL4: IndicatorSetInteger függvény javítva; néhány érték esetén az indikátor szintjeinek megadását akadályozta meg
 18. MQL4: A StringSplit működése most már a dokumentáció szerint történik – amikor NULL stringet adunk át, a visszatérési érték nulla.
 19. MQL4: Javítva a statikus tömbök elemeinek megjelenítése, amennyiben dinamikusra lett állítva a debugger általi végrehajtás közben
 20. MQL4: A DLL-ek számára átadott stringek javítva, amennyiben a NULL string értékként lett átadva
 21. MQL4: Az ENUM_SYMBOL_TRADE_EXECUTION és ENUM_SYMBOL_TRADE_MODE listák hozzáadásra kerültek
 22. MQL4: Gyorsabb fájlműveletek.
 23. MQL4: Javított ANSI – Unicode Fixed sorkonverzió a hieroglifikus nyelvek esetén.
 24. Javítások a fórumbejegyzések és hibajelentések alapján

A frissítés a szokásos módon, a LiveUpdate rendszeren keresztül várható.