Ezt a cikket azoknak szánom, akik valamilyen okból kifolyólag még mindig régi (600-asnál régebbi) MT4 build verziót használnak. Augusztus 1. után a 600-asnál régebbi build változatok nem támogatottak, vagyis aki ilyen MT4 kereskedőterminállal rendelkezik, az mindenképpen olvasson tovább, hogy elkerülje az esetleges leállást, ami a régi MT4 verzió miatt következne be!

Például egy nagy magyar brókercégnél is aktuális ez a probléma: a szerver ugyan 646-os build verziót jelez a legfrissebbnek, azonban sokaknál az 509-es változat nem frissül automatikusan a bősz MT4 újraindítások ellenére sem. Sőt: a LiveUpdate indítása sem segít!

Mivel jelenleg a legfrissebb hivatalos kiadás a 670-es, érdemes majd erre a változatra frissíteni.

Ha megnézted az MT4 terminálod/termináljaid build verziószámát, és ott egy 600-asnál kisebb számot látsz, mindenképpen el kell végezned a szoftver frissítését!

Ha a már használatban lévő terminálodat úgy kívánod frissíteni, hogy letöltöd a saját brókercégedtől a legfrissebb MT4 telepítőt, majd az üres MT4 telepítésbe bemásolod az indikátoraid, profiljaidat, sablonjaidat, és az összes bejelentkezési adatodat akkor felesleges tovább olvasnod. Ez a cikk arról szól, hogy hogyan lehet a nulláról való konfigurálást elkerülni, és a meglévő profilt – azaz a futó experteket, a chartokat, azok sorrendjét, a felhelyezett indikátorokat, stb. megőrizni.

Biztonsági mentés készítése

  1. A legfontosabb: mindenképpen csinálj biztonsági mentést az érintett MT4 terminál(ok) mappáiról! Amennyiben nagyon régi verzióról van szó, akkor valószínűleg a telepítési könyvtár (pl.: C:\Program Files\MT4 Terminal\) archiválása elegendő. Amennyiben a Fájl menüben már látsz Rendszermappa megnyitása lehetőséget, akkor kattints rá és a felugró ablakban lévő összes könyvtárat és fájlt mentsd el egy olyan helyre, ahol a frissítés során nem eshet baja. Időnként ezt egyébként is érdemes elvégezni, hiszen az adatok megőrzése kiemelten fontos cél kell, hogy legyen!

Ismert (és sajnos megoldatlan) probléma, hogy a frissítés során a MT4 az experts\presets\  és tester\presets\ könyvtárban lévő set fájlokat például nyom nélkül törli. Ezért a set fájlok biztonságba helyezése kiemelten fontos! Tapasztalatom szerint a profilok, sablonok, indikátorok, expertek, nyitott chartok maradéktalanul megőrzésre kerülnek.

A legfrissebb MT4 letöltése

  1. Lépj ki az összes terminálból annak érdekében, hogy egyetlen egy MT4 példány se fusson. Ha bizonytalan vagy, ellenőrizd a Windows Feladatkezelőjében, hogy van-e esetlegesen memóriában ragadt terminal.exe folyamat – ha van, lődd ki őket.

A legfrissebb MT4 webes telepítőprogramját ide kattintva tudod letölteni. Indítsd el a letöltött fájlt, és telepítsd fel valahová a számítógépedre! Figyelem: semmiképpen ne meglévő, már telepített MT4 könyvtárat adj meg, hanem attól eltérőt!

A meglévő MT4 telepítések frissítése (automatikusan)

  1. Amennyiben a már telepített, napi használatú MT4 termináljaid verziószáma 600-asnál nagyobbak, akkor megpróbálhatod őket elindítani. Az indítás után lehetséges, hogy automatikusan bezáródnak, és újraindulnak. Ez azért történhet meg, mert az általad feltelepített legfrissebb (2014. július 30-án a 670-es) verziót a számítógépen lévő összes terminálprogram érzékeli, és automatikusan lefrissíti magát.

Ha ez mégsem történik meg, vagy az eddig használt termináljaid build száma az 500-as sorozatból került ki, akkor a következő bekezdésben foglaltakat kell megtenned.

A meglévő MT4 telepítések frissítése (kézi módszerrel)

  1. Ez a módszer ugyan legkevésbé sem nevezhető hivatalosnak, azonban szükséges, hogy ha az ember nem akar egy teljesen új telepítést létrehozni. A biztonsági mentés és a friss MT4 feltelepítése után keressük meg az új és a migrálni kívánt MT4 főkönyvtárát, és rakjuk őket egymás mellé! Ki-ki a saját fájlkezelőjével (Total Commander, Intéző, Far, stb.) tegye ezt meg. Az újabb MT4 könyvtárából másold át és írd felül a terminal.exe és metaeditor.exe fájlokat a régi MT4 könyvtárába! Amennyiben hibaüzenetet kapsz az írás sikertelenségéről, nincs megfelelő jogosultságod (csináld Rendszergazdaként) vagy még fut az érintett MT4 terminál (lépj ki belőle, vagy szükség esetén lődd ki a folyamatot).

A másolás végeztével indítsd el a régi terminál könyvtárában lévő, frissen felülírt terminal.exe -ét! Körülbelül 1 perc és némi türelem után egy felugró ablak gratulál a sikeres frissítéshez. Ez utóbbit nagy valószínűséggel csak az 509-es változatról való frissítés során mutatja a program, szóval ha eleve 600-as sorozatról intézed a frissítést, akkor nem biztos hogy találkozol vele.

Az elindult terminálban ellenőrizd a chartjaidat, eszközeidet, hogy minden megvan-e. Fontos kiemelni, hogy az Expert Advisors gomb helyett ezentúl AutoTrading gombot fogsz látni az eszköztárban, amit be kell kapcsolnod – a frissítés ugyanis kikapcsolta azt. Ha voltak futó robotjaid, akkor ezt a gombot mindenképpen kapcsold be!

Egyéb teendőd nincsen, az újabb build változat terminal.exe folyamata az összes szükséges másolást, mappa létrehozást elvégzi. Olvasd el ezt a cikket, hogy ezentúl mely fájlokat hova és hogyan kell bemásolnod!

Az új terminálban a korábbi verziókban fordított ex4 fájlok többsége működik, néhány indikátornál okozhat zavart az átállás, illetve azokban a robotokban, amelyek eleve hiányosan lettek elkészítve.

Amennyiben olyan robotot használsz, amelynek forráskódjával rendelkezel, távolítsd azt el más helyre a frissítés megkezdése előtt! Így elkerülheted azt, hogy egy esetleges 670-es verzióban történő sikertelen újrafordítás során a korábbi, egyébként működő ex4 fájljaidat elveszítsd. A migrálás során nem szükséges újrafordítani a programjaidat!

Amennyiben kérdésed van a frissítés kapcsán, nyugodtan tedd fel a fórumban!

Oszd meg a cikket, ha van olyan ismerősöd akit érinthet a frissítés problémája!