A build szám (ejtsd: bɪld, bild) egy szoftverfejlesztők által használt fogalom. Ha egy szoftverben kisebb módosítást, javítást végeznek, de a program verziószámán nem akarnak növelni, akkor ezt az ún. build számot használják a változás jelzésére. (erre a célra jellemzően a több pontos elválasztást is alkalmazzák, pl. 4.0.1.14)

A Metatrader esetében a “stabil” kiadás verziószáma 4.

Megjegyzés: bizonyos brókerenél már a Metatrader5 is használható, azonban jelenleg a nemzetközi közösség által mutatott érdeklődés a platform iránt jóval kisebb, mint a várt – ezért véleményem szerint még évekig a Metatrader4 platform lesz a tömegek által használt platform – már amennyiben a 4 és az 5 közül kell választani.

Amennyiben apróbb-cseprőbb módosításokat végeznek (pl. egy felhasználó hibát észlelt a működésben, és erről értesítette a szoftver gyártóját, aki kijavítja a hibát), ezt a build számot növelik meg.

A Metatrader 4.00 verziószáma gyakorlatilag évek óta nem növekszik, a build szám azonban időről időre igen. A cikk írásának pillanatában – 2011 augusztusában – a build szám értéke 402-403, attól függően hogy mely brókercég szolgáltatását használjuk.

Közben a gyártó cég kiadta a Metatrader 5 – egyelőre – tesztelhető változatait, de stabil változatként továbbra is a 4-es sorozatot alkalmazzák szerte a világon (lásd keretes írás).

Hol tudom megnézni a build számot?

A build számot a Súgó menüpont Névjegy (régebbi változatokban Leírás) menüpontjára kattintva tekinthetjük meg, az ablak bal alsó sarkában. A build verzió alatt látszik a változat kiadásának dátuma.

Az alábbi két képen remekül látható az, hogy két év elteltével hogyan emelkedett a build szám: 226-ról 402-re. Ez viszont nem azt jelenti, hogy 176 kiadott változat volt. Ennek oka az, hogy a szoftverfejlesztés során a belső használat során tesztelt változatokat – amelyeknek szintén emelték a számát – nem adták ki, csak a komolyabb (stabilnak hitt) változatokat.

Build szám megtekintése a MetaTraderben

Build szám megtekintése a MetaTraderben (1)

Build szám megtekintése a MetaTraderben (2)

Build szám megtekintése a MetaTraderben (2)

Főbb build számok a 226 óta: 227, 228, 229, 301, 302, 400, 401, 402, 403. (a teljesség igénye nélkül)

Aktuális MT4 build verzió

Nem szükséges tovább olvasnod, a lényegen már túl vagy. Az alábbi bekezdésekben néhány olyan információról írok, amelyek a bejegyzés frissítésekor (2019 végén) már idejétmúltak.

Újabb build változatok kapcsán (2014 után)

2014 év eleje óta a Metatrader4 terminálok automatikusan frissítik magukat, amennyiben a MetaQuotes vállalat új build verziót ad ki. A frissítés feltétele, hogy a Metatrader újra legyen indítva – ekkor érzékeli ugyanis a frissítés szükségességét a program.

A /skipupdate funkciót a MetaQuotes megszüntette.

Amennyiben valaki ki szeretné kapcsolni ezt az automatikus frissítést, futtassa a Metatrader4 futtatható állományát – a terminal.exe -t – a /skipupdate opcióval. Fontos, hogy időnként mindenképpen megtörténjen a frissítés, hiszen a vállalat időről-időre letiltja a korábbi – túl régi – változatok használatának lehetőségét. A /skipupdate kapcsolóval lehetőségünk van a frissítés időpontját magunk meghatározni – például hétvégén, amikor nincs piac. Ezzel el tudjuk kerülni, hogy az aktuálisan futtatott stratégiáink műszaki probléma, esetlegesen kényszerű leállásba kerüljenek.

Régebbi build változatok kapcsán (2014 előtt)

Az alábbi bekezdések a cikk frissítésének pillanatában (2015-ben) már idejétmúltak. 

Az alábbi bekezdések a cikk frissítésének pillanatában (2015-ben) már idejétmúltak. 

A build számok tekintetében érdemes mindig a legfrissebb verziót birtokolni (a program automatikus frissítőprogramja, a LiveUpdate mindig felajánlja a frissítés lehetőségét – és ha engedjük neki, végre is hajtja), ugyanis könnyen előfordulhat hogy az új kiadás kritikus sebezhetőséget vagy súlyos programhibát javít.

A 400-nál nagyobb build számú Metatraderből származó robotokkal gyakran előfordul, hogy a régebbi változatokon (jellemzően a 2xx sorozaton) hibát okozva kilépésre kényszerítik a terminált. Ilyen esetben azonnal javallott a terminál frissítése – a probléma rögtön meg fog szűnni.