A magic szám (magic number, ejtsd: medzsik námber) a Metatrader platformon belül a robotok által nyitott pozíciókat hivatott elkülöníteni. A kézi kötéseknek nincsen magic számuk (helyesebben van, csak értékük nulla), míg a robotok jellemzően használják a magic számot.

A magic szám célnak több célja van:

  • egy számlán szeretnénk több különböző robotot, vagy egy robotból több példányt futtatni
  • ha egy robotból egyazon instrumentumon szeretnénk több példányt futtatni, elkülöníteni a példányok egyes pozícióit egymástól

Amennyiben egy darab robotot futtatunk, akkor elviekben nem lenne fontos a magic szám használata. Azonban ha az ember egy kézi kötést eszközöl a robot futása közben, akkor máris felborul(hat) a robot pozíciókezelési rendszere, ha a robot nincs felkészítve arra, hogy kizárólag csak a saját számain kezelt pozíciókat kezelje.

Olyasmi ez, mint az autók rendszáma; elméletileg ott sem lehet (jogilag) két ugyanolyan rendszámú gépkocsi. Ha van, akkor előbb-utóbb abból valamilyen probléma lesz – legfőképpen az azonosítás során. Ehhez az analógiához hasonlóan egy számlán belül egy magic számot is csak egyszer javaslok csak használni egyszerre.

A magic szám értéke -2 147 483 648 -tól 2 147 483 647 -ig terjedhet (természetesen a nulla kivételével!), de jellemzően csak pozitív tartományban szokás használni.

Kézi kötésnek magic számot adni nem lehetséges. Ezt megkerülni úgy lehet, hogy egy szkript segítségével nyitjuk meg azt a pozíciót, amelyet egyébként kézzel nyitnánk bármiféle segédeszköz nélkül. A szkripttel megoldható a magic szám megadása is.

Előfordulnak robotok, melyek fittyet hánynak a többi pozícióra és például magic szám nélkül dolgoznak. Ezek az eszközök sok problémát okozhatnak, ha nem egyedül futnak az adott számlán vagy esetleges kézi kötésekkel találják szembe magukat. Az általam készített robotok mindig kizárólag a saját pozícióikat kezelik, kivéve, ha ettől eltérő viselkedés az elvárt.

Amennyiben problémád van a jelenlegi robotoddal, vagy további megválaszolandó kérdéseid vannak, kérj tőlem konzultációs időpontot, hogy segíthessek!