A kereskedést, illetve a vele kapcsolatos elemzési folyamatot nagyban könnyítheti, ha több kijelzővel rendelkezünk. Szerencsére, manapság már elérhető árú a többmonitoros megjelenítés kialakítása. A MetaTrader 4 azonban nem teszi lehetővé, hogy a chartokat különálló ablakokként kezelve több monitorra helyezzük el őket. Most megmutatok Neked egy megoldást, amivel ez mégis kivitelezhetővé válik.

MetaTrader 4 használata több képernyőn: hogyan lehet ezt megoldani?

Mivel egy MT4 programmal ez önmagában nem kivitelezhető, szükségünk van ehhez egy szoftverre. A szoftver neve: MT4 Floating Charts. Ez a segédprogram segít abban, hogy tetszőleges chartot „lecsatolj” a MT4 fő ablakából, és a többi monitorodra helyezhess át, ezáltal könnyebb legyen kereskedni és átlátni a grafikonokat.

A program beszerzése és telepítése

Kövesd az alábbi lépéseket!

  • Töltsd le a szoftvert ide kattintva, a Download now gombra kattinva! Az alábbi képen a pirossal bekeretezett gombra kell kattintanod, hogy hozzájuthass a 14 napos próbaváltozathoz.

    Letöltés gomb
  • Indítsd el a programot (a Letöltések között található, ha nem adtad meg a mentés helyét), majd ha esetleg a Windows megkérdezi, szeretnéd-e futtatni a programot, kattints a Futtatás lehetőségre!

    Ha esetleg a Windows azt is megkérdezi, hogy megengeded-e, hogy a program módosításokat hajtson végre a számítógépeden, kattints az Igen lehetőségre.

  • A telepítőprogram elindulásakor a magyar nyelv nem érhető el, így hagyd az English lehetőségen és kattints az OK gombra!

  • Lépj tovább a Next lehetőségre kattintva az üdvözlőképernyőn, és fogadd el a szoftver licencét, azaz a License agreement oldalon nyomj ismét Next gombot!

  • A következő képernyőn add meg, hogy hova akarod telepíteni a programot! Alapértelmezésként a Windows operációs rendszer verziójától függően a Program Files vagy Program Files (x86)  mappába fog települni a program. Kattints a Next gombra!

    Telepítési könyvtár kiválasztása
  • Most a komponensválasztó képernyőn vagy. A Full installation opciót válaszd, majd kattints a Next gombra.

    Ha nem szeretnád, hogy néhány kiegészítő segédszkriptet is telepítsen a program a számítógépeden lévő MetaTrader 4 terminálokba, válaszd a Compact installation lehetőséget és kattints a Next gombra!

  • Ezen a panelen meg tudod adni, hogy a Start menün belül milyen bejegyzés alatt legyen megtalálható a program. Az alapvetés itt is tökéletes, kattints a Next gombra! A következő panelen még azt is eldöntheted, hogy szeretnéd-e, hogy asztali parancsikon készüljön a szoftverhez. Itt is kattints rá a Next gombra!

  • Megjelenik az összegző panel, amelyeken az eddigi döntéseid köszönnek vissza. Vegyél mély levegőt, és kattints a Next gombra!

  • A telepítés befejeztével a Finish gombra kattintva nincs több teendőd. Ha a Launch MT4 Floating Charts jelölőnégyzet be van pipálva, a program automatikusan elindul a telepítés után.

    A telepítés vége

Hogyan tovább?

A szoftver egyik előnyös tulajdonsága, hogy beépül a MetaTrader 4 felületébe, tehát a programot lényegében majd onnan tudod állítani. Mivel a szoftver a háttérben fut, ha már egyszer elindítottad a programot, akkor többet különösebben nem kell vele foglalkoznod. A legfontosabb dolog, hogy a jövőben mindig elinduljon a program a számítógéped indulásakor, vagy legkésőbb a MetaTrader 4 programod, programjaid használata előtt.

A Windows tálcán – alapvetésként az óra mellett balra – megjelenő ikonok között találod a Floating Charts ikonját. Ha nem látod az ikont, akkor kattints a felfelé mutató nyílra, és „fogd és vidd” módszerrel helyezd ki az ikont az állandóan látható ikonok közé.

Az alábbi képen a program ikonját látod, piros színnel bekereteztem.

Fő funkciók

Most indítsd el – vagy ha a telepítés idején már meg volt nyitva, akkor indítsd újra – a MetaTrader 4 terminált! A felső menüsor Ablak pontjára kattintva 3 új lehetőséget találsz. Az alábbi képen pirossal keretezve mutatom, hogy mit keress:

Új lehetőségek az Ablak menüben

A következő lehetőségek állnak rendelkezésedre:

Angol szöveg Magyar jelentése Célja
Float Leválasztás Le tudod választani az aktuális chartot a MetaTrader 4 fő ablakából.
Float All Összes leválasztása Le tudod választani az összes chartot a MetaTrader 4 fő ablakából – az aktív chart a MetaTrader 4-ben marad.
Unfloat All Összes visszacsatolása Vissza tudod csatlakoztatni az összes szabadon álló chartot a MetaTrader 4 fő ablakához.

Próbáld ki, hogy rákattintasz a FLOAT lehetőségre! Figyelj arra, hogy legalább 2 darab chartod legyen nyitva, ellenkező esetben csak egy figyelmeztető panel ugrik fel, amelyben a program jelzi, hogy 1 darab nyitott chart esetén nem tudod alkalmazni a leválasztás lehetőségét.

Valami ilyesmit kell látnod:

Lecsatlakoztatott ablakok

A lecsatolt chart ablakok most már függetlenek a MetaTrader 4-től, és önálló ablakként tudod őket mozgatni. A chart ablakok mindegyikének tetején egy egyszerű megjelenésű eszköztár van, amely így néz ki:

Floating charts gombsor

A gombok az alapértelmezéstől eltérhetnek, mégpedig azon egyszerű oknál fogva, hogy a MetaTrader 4-ben általad beállított gombsort másolja le, és csinál belőle egy ronda, ugyanakkor használható gombsort. Magyarul a gombok ugyanabban a sorrendben rendelkezésedre állnak, mint a MT4 fő ablakában.

Ikon szöveges leírása Funkciója
\ mutatóeszköz a chart és objektumok mozgatásához
+ célkereszt megjelenítése
| függőleges vonalobjektum rajzolása
vízszintes vonalobjektum rajzolása
/ trendvonal objektum rajzolása
E betűs ikon egyenlő távolságú csatorna objektum rajzolása
F betűs ikon fibonacci visszatérés objektum rajzolása
A betű szöveg objektum elhelyezése
T betű szövegcímke objektum elhelyezése
bar oszlop chart megjelenítés kiválasztása
candle gyertya chart megjelenítés kiválasztása
line vonal chart megjelenítés kiválasztása
(+) chart nagyítása
(-) chart kicsinyítése
> automatikus görgetés ki- és bekapcsolása
|< chart jobb oldali eltartásának ki- és bekapcsolása
M1-MN idősíkok felsorolása
1 chart ablak bal felső sarokba rendezése
2 chart ablak jobb felső sarokba rendezése
3 chart ablak jobb alsó sarokba rendezése
4 chart ablak bal alsó sarokba rendezése
PB az aktuális, látható chart ablak háttérbe küldése és a mögöttes chart megjelenítése (ha több, különálló chart ablak van egymásra helyezve)
S* megkeresi az azonos instrumentumok ablakait, és megjeleníti az összeset
[S] egy helyre gyűjti az azonos instrumentumok ablakait, és a legfelső alá helyezi őket

Jó tudnod, hogy az összes funkció mindig MetaTrader 4 ablakonként fog csak működni. Tehát ha két MetaTrader 4 terminált futtatsz, akkor a PB, S* és [S] funkciók használata során az ablakok nem fognak keveredni.

Ha bezársz egy különálló chart ablakot, akkor a chart visszakerül a MetaTrader 4 fő ablakába – azaz nem tűnik el. Ha a fő ablakon belül zárod be, akkor a szokásos, eddigi viselkedés következik be, azaz a chart és tartalma eltűnik, vagyis bezárásra kerül.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Folytassuk most a gombokkal!

A PB, S* és [S] gombok jelentése

A gyakorlatban a következő módon tudod majd használni a három gombhoz tartozó funkciót:

[PB]

Ha megnyomod, akkor a jelenlegi chart háttérbe kerül. Ez leginkább akkor hasznos, amikor az egymásra pakolt grafikonok közül a legfelső felől akarsz a legalsók felé indulni, vagy egyszerűen egy vizsgált ablakra ideiglenesen nincs már szükséged, és „háttérbe akarod küldeni”.

S*

Ha megnyomod, akkor az összes, azonos instrumentumod ablaka előtérbe kerül – akárhol  is volt korábban. Ha például a jelenlegi ablakod egy EURUSD, és megjelenítenéd az összes, szintén EURUSD ablakodat, mondjuk azért, mert azokban más idősíkúak, akkor a gomb megnyomásakor az összes EURUSD ablak megjelenik a monitoron – eredeti helyükön.

[S]

Ha megnyomod, akkor az összes, azonos instrumentumod ablaka egymásra rendeződik – pontosan azon a pozíción, amelyen az az ablak van, amiben megnyomtad a gombot. Ez rendkívül kényelmes tud lenni akkor, amikor a képernyőiden szét van szórva mondjuk 4 darab GBPUSD ablak, Te pedig szeretnéd őket egy helyzetben tudni. Mondjuk azért, hogy könnyen válts köztük, vagy éppen azért, mert újra szeretnéd őket pozícionálni a képernyőiden.

Lényeges infó: a fenti funkciók kizárólag azokat a chart ablakokat érintik, amelyek korábban már le lettek csatolva a fő MT4 ablakból!

Billentyűzetkombinációk

Mint minden épkézláb szoftvernek, a Floating Chartsnak is vannak billentyűzetkombinációi. Ezeket érdemes megtanulnod, hogy ne kizárólag az egérrel tudj műveleteket végezni.

A billentyűzetkombinációk a szoftver beállításaiban megváltoztathatóak, én az alapértelmezést fogom Neked bemutatni. Kulcsfontosságú, hogy – más szoftverektől eltérően – itt fel kell engedned a CTRL billentyűt, mielőtt a következőt lenyomnád. A felengedés után 5 másodperc áll rendelkezésedre, hogy lenyomd a második billentyűt.

Két, egymás után lenyomott billentyű Művelet Hatókör
CTRL + F Ablak lecsatolása MetaTrader 4 ablak
CTRL + Backspace Összes ablak visszacsatolása MetaTrader 4, lecsatolt chart ablak
CTRL + Enter Összes ablak lecsatolása MetaTrader 4
CTRL + X Adott ablak visszacsatolása Lecsatolt ablak
CTRL + P PB funkció – háttérbe küldés Lecsatolt ablak
CTRL + 1 / 2 / 3 / 4 Képernyő 1-es, 2-es, 3-as vagy 4-es sarkába mozgatás Lecsatolt ablak

Bónusz: ha egy lecsatolt ablak fejlécére kétszer kattintasz jobb egérgombbal, ki- és bekapcsolható az adott chart ablak eszköztára. Ez alapértelmezésként elérhető funkció mindaddig, ameddig be nem kapcsolod a Minimal mode (Kompakt mód) lehetőséget, amelyben az eszköztár eleve nem fog megjelenni a lecsatolt chart ablakokon.

Beállítási lehetőségek

A szoftver beállításaihoz a korábban említett, Windows óra mellett elhelyezkedő tálcaikonra kattintva juthatunk el.

Ennek kettő módja van:

  • Dupla bal egérgombbal kattintasz az ikonon; ekkor megjelenik egy kis méretű Floating Charts ablak, amelyben a File és az Options lehetőségek között választhatsz:

    Dupla bal kattintás után megjelenő ablak
  • Jobb egérgombbal kattintasz a tálcaikonon:

    Jobb kattintás után megjelenő ablak

Alapértelmezésként az összes opció engedélyezve van, kivéve a Minimal Mode (Kompakt mód).

A beállítások jelentése:

Run on Windows startup

Indulás a Windows rendszerrel

Bekapcsolt állapot esetén a számítógéped elindulásakor a Floating Charts program is el fog indulni. Ez hasznos, mivel a program nem használ túl sok erőforrást, és így nem kell mindig elindítani a munka megkezdése előtt.

Automatic updates

Automatikus frissítés-ellenőrzés

Ha engedélyezed, a program az első indításnál mindig leellenőrzi, hogy van-e új, rendelkezésre álló frissítés.

Toolbars

Eszköztárak

Ha engedélyezed, akkor a lecsatolt grafikonok tetején egy eszköztár jelenik meg. A következő panelegységek közül választhatsz:

Elnevezés Magyar jelentés Magyarázat
Line Studies Vonaleszközök Kurzort, célkeresztet és a vonalobjektumokat tartalmazó eszköztár.
Charts Chartok A chart alapfunkciónak vezérlését tartalmazó eszköztár: chart típus, zoom, stb.
Periodicity Periodicitás A chart idősíkjait tartalmazó eszköztár: M1, M5, M15, stb.
Custom Egyedi A Floating Charts funkcióit tartalmazó eszköztár: PB, S*, [S].

Minimal Mode

Kompakt mód

Ha engedélyezed, akkor a lecsatolt chartok tetején nem fog megjelenni eszköztár, és a dupla jobb klikkes módszerrel sem tudod majd megjeleníteni őket.

Save Locations

Pozíciók megőrzése

Ha engedélyezed, akkor a lecsatolt grafikonok pozíciója megőrzésre és visszaállításra kerül, amikor elindítod a MetaTrader 4-et.

Reset saved locations

Mentett pozíciók visszállítása

Törli az összes chart korábban mentett elhelyezkedési adatát a Save Locations (Pozíciók megőrzése) funkcióból.

Összegzés

A Floating Charts szoftver nem akar több lenni, mint amire való. A többmonitoros rendszerek használói azért fogják élvezni a használatatát, mert végre ki lehet szabadulni az egymegjelenítős béklyóból.

A lecsatolt chartok funkciói egyébként teljes mértékben megegyeznek a megszokott viselkedéssel: az egérkattintások, billentyűzetkombinációk működése, az expertek, indikátorok csatolása és eltávolítása is a megszokott mederben folyik.

Mennyibe kerül?

A szoftvert 14 napig ingyenesen ki tudod próbálni. Amennyiben a használat után úgy döntesz, hogy megveszed, az ára nettó 77 USD, azaz kb. 20 000 Ft. A vásárlás során számolnod kell még a 27%-os magyar ÁFÁ-val is, így a végösszeg kb. 26 000 Ft lesz. A vásárlás során egy ún. lifetime licencet veszel, azaz innentől kezdve a szoftvert korlátlan ideig használhatod, és a jövőbeli frissítéseire is jogosulttá válsz.

Hol tudom megvásárolni és hogyan jutok hozzá?

A szoftvert a Floating Charts weboldalán keresztül tudod megvásárolni, a BUY A LICENSE gombra kattintva

A fizetést feldolgozó cég a ClickBank, a fizetés pedig történhet PayPallal és bankkártyával is. A licenc kódot e-mailben kapod meg, a licencet beszúrni úgy tudod, hogy a Floating Charts tálcaikonján jobb kattintás után megjelenő menüben a Registration (Regisztráció) opciót választod. Miután beszúrtad a licenckódot, nincs több teendőd.

Jó tanács: rakd el a vásárláskori e-mailt és mentsd el magadnak a licenc kódot is, hogy egy esetleges adatvesztés során is rendelkezésedre álljon.

Hibabejelentést és szoftvertámogatást a Support oldalon kaphatsz.

Apróságok és ismert problémák

A szoftver használata és tesztelése során nem tapasztaltam kiemelkedő hibát, viszont apróságokat igen. Ezek:

  • A lecsatolt chart ablakokban ha jobb egérgombbal kattintasz, akkor az összes megszokott opció elérhető, de előlük hiányzik az ikon. Ez valószínűleg azért van, mert a program fejlesztője nem tudta vagy nem akarta kivenni a MT4 által használt ikonokat. Az alábbi képen látszik a különbség egy főablakos, és egy lecsatolt chart közti jobb egérgombos menü megjelenése között. Funkcióbeli hátrányt ez abszolút nem jelent.

    Jobb kattintásos menü - a fő MT4 ablakban
    Jobb kattintásos menü - egy lecsatolt ablakban

  • Windows Server 2003 rendszereken – ezt a rendszert főleg VPS szervereken alkalmazzák – a lecsatolt chart ablakok eszköztára hibásan jelenhet meg. Ezt jeleztem a fejlesztőnek, de sajnos nem talált rá gyógymódot, így érdemes Windows Server 2008 vagy annál újabb operációs rendszert használni.

Adj visszajelzést!

Elolvastad a cikket, és nem fogalmaztam érthetően? Vagy épp ellenkezőleg, tetszett a cikk? Kipróbáltad vagy megvetted a programot, és véleményed van róla? Oszd meg velünk itt a cikk alatt, e-mailben, vagy Facebook oldalamon!