MT4 frissítés után az eddig használt jól működő robotok megkavarodtak. Mit tegyek?

MT4 frissítés után megkavarodtak a robotjaim. Mit tegyek?

A frissítési procedúra a következőképpen zajlik: amennyiben a brókercég frissítést hajtott végre, egy elindított MT4 terminál letölti az új MT4 változat szükséges fájljait, és a következő terminál újraindításnál feltelepíti azokat. Ezután a program újraindul. A hiba akkor kerül a gépezetbe, amikor a korábban általunk elindított terminál programfolyamata nem lép ki megfelelően, és megbújva a memóriában, látható kezelőfelület nélkül tovább fut. Ekkor a korábban chartra helyezett robotok tovább működnek, így fordulhat elő az, hogy egy-egy konfigurációnk több példányban párhuzamosan, tudtunk nélkül és akaratunk ellenére működik. Ez akár súlyos anyagi veszteséget is okozhat, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni a következőkre, akár a frissítéstől függetlenül is:

  1. számoljuk meg a futó Metatrader folyamatokat figyelmesen! Magyarul: hány darab különálló MT4 terminált látunk a Windows rendszerünk tálcáján. Az alábbi képen 11 darab futó MT4 felület látható. (A nagyobb méretért kattintsatok a képre)
11 darab MT4 felület

11 darab MT4 felület

  1. ezek után indítsuk el a Feladatkezelőt (kattintsunk jobb egérgombbal a jobb alsó sarokban lévő órára, majd válasszuk ki a Feladatkezelő menüpontot)
  2. a Feladatkezelőn belül menjünk át a Folyamatok fülre, és kattintsunk a Programkód neve oszlopon; ettől ABC sorrendbe rendeződik az oszlop. (Amennyiben nem látszódik a Folyamatok fül, váltsunk nézetet – biztosan lesz ilyen fül, valahol)
  3. ha az adott Feladatkezelő támogatja a funkciót, kattintsunk a Nézet menü Oszlopok kiválasztása menüpontjára, és pipáljuk be a Lemezkép elérési útjának a neve lehetőséget
  4. keressük meg az összes olyan sort, amelyben a Programkód neve oszlopban terminal.exe kiírást találunk; ennyi MT4 fut valójában, még ha ebből csak 11 darabot látunk is elsőre. A csatolt képen látszik, hogy a 11 várt terminal.exe folyamattal szemben itt jóval több fut, nagy részük feleslegesen – akár kárt okozva. Ők az ún. beragadt folyamatok. A képen pirossal bekarikázva az összes terminal.exe folyamat, a különböző más színekkel összekötve pedig az egy helyről indított folyamatok láthatóak. Minden könyvtárból kizárólag egy darab terminal.exe lenne a normális, ezzel szemben itt bőven akad káosz.
Futó MT4 folyamatok

Futó MT4 folyamatok

Amennyiben annyi terminal.exe folyamatot látunk a Feladatkezelőben, ahány felületet látunk a tálcán, nincs miért aggódni. Ha több a folyamat, mint a látható felület, akkor pedig járjunk el a következőképp:

  1. zárjunk be a hagyományos módszerrel (az ablak jobb felső sarkában lévő X jellel) az összes, általunk látható terminál ablakát
  2. várjunk 1-2 percet az utolsó ablak bezárása után
  3. a fennmaradó összes terminal.exe folyamatot egyenként kijelölve zárjuk le a Folyamat leállítása gomb segítségével.

Ha egyetlen terminal.exe sem marad a listában, akkor elkezdhetjük egyenként újra elindítani a termináljainkat. Minden indítás után ellenőrizzük a darabszámokat, ha pedig egy frissen indított példány frissíteni akarja magát, engedjük meg neki. Minden egyes műveletünk után újra és újra ellenőrizzük a futó terminal.exe folyamatok darabszámát – ezzel a módszerrel győződhetünk meg arról, hogy nem fut több folyamat a szükségesnél.

Amennyiben a Windows rákérdez, hogy szeretnénk-e engedélyt adni a programnak a módosításra, nyomjunk az Igen opcióra.

Írta: |2017-09-07T11:52:37+00:002014. február 22., szombat|Gyakran Ismételt Kérdések, MetaTrader4| MT4 frissítés után az eddig használt jól működő robotok megkavarodtak. Mit tegyek? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben