Több hónap kihagyás után, valószínűleg 2015. május 22-én pénteken adja ki a MetaQuotes a MT4 új, 810-es build változatát.

A tesztszerverükön már 2015. május 15. óta elérhető ez a változat, a nagyközönség számára viszont a fenti dátumtól válik majd elérhetővé.

Május 22. után a 745-ös buildnél régebbi MT4 változatok támogatása megszűnik, és ezután már bejelentkezni sem lehet velük a kereskedési szerverekre – azaz e dátum után csak a 745-ös, vagy újabb Metatrader4 terminálokkal lehet majd kereskedni.

Ebben a cikkben lefordítva olvashatjátok a 810-es változat összes újdonságát.

A szokásos, angol nyelvű fórumbejegyzést ide kattintva nyithatjátok meg.

Megjegyzés: az alábbi szöveg az eredeti bejegyzés fordítása, a benne szereplő promóciós mondatok nem az én véleményemet tükrözik.

Saját megjegyzéseimet a fordítás után olvashatjátok!

Változások a 810-es build verzióban (az eredeti bejegyzés magyar fordítása)

 1. Piac: a MetaTrader Piacon egyes termékeket most már bérelni is lehet 1, 3, 6 vagy 12 hónapig. Ez tagadhatatlan előnyökkel jár a fejlesztők és a vásárlók számára is. Az eladók növelhetik a bizalmat a termékük felé azáltal, hogy a vásárlóknak lehetőséget biztosítanak a részletes tesztelésre egy alacsony árért cserébe. A vásárlók számára pedig a bérlés egy újabb eszköz arra, hogy felmérjék egy adott termék lehetőségeit a megvásárlás előtt. A demó változatoktól eltérően a bérelt programoknak a lejárati időn kívül nincsen más korlátozásuk.
Program bérlése a Piacon

Program bérlése a Piacon

A Piacon minden fejlesztő eldöntheti, hogy biztosítja-e a vásárlók számára a bérlet lehetőségét, és ha igen, mekkora összegért.

A fejlesztő úgy is dönthet, hogy nem biztosítja a bérlet, kizárólag a teljes funkcionalitású megvásárlás lehetőségét.

Amennyiben a termék esetében a bérlés engedélyezésre kerül, a weboldalon megjelenik a bérleti időszakok és azok árainak listája. Kattints a „Rent” gombra és válaszd ki a bérlet időszakát!

Termék bérlése

Termék bérlése

A lejárat után a bérleti időszak meghosszabbítható, vagy a termék teljes változata is megvásárolható.

 1. Teszter: a stratégiai teszter most már nem csak robotok, hanem indikátorok tesztelését is lehetővé teszi. Ez kizárólag vizuális módban tehető meg. Az indikátor megjelenik a charton, és a tesztidőszakon belüli idő eltelte alapján történik meg a frissítése.

Ez a funkció kifejezetten azok számára lehet hasznos, akik a Piacról szeretnének indikátort vásárolni. Mielőtt indikátort vásárolnál, letöltheted annak ingyenesen kipróbálható változatát, és ellenőrizheted eredményeit a stratégiai teszterben.

Indikátor tesztelése

Indikátor tesztelése

Válaszd ki a program típusát – Indikátor -, aztán pedig válaszd ki a tesztelni kívánt indikátort, majd kattints az Indítás gombra.

 1. Hosting: több újítás és hibajavítás került be a Virtuális Szerver szolgáltatásba.

A legnagyobb változások a Wine-t futtató Linux és Mac OS felhasználókat érintik. Most már lehet dolgozni a virtuális szerverrel: a költözés, megfigyelés és a naplók megtekintése is működik.

Mac OS - MT4 Wine-nal futtatva

Mac OS – MT4 Wine-nal futtatva

A naplók viselkedése megváltozott. Amennyiben egy felhasználó túl sok rekordot akar lekérni, akkor kizárólag a megadott időszak elejéről kerülnek letöltésre a naplók. Ez meggátolja a nagy naplófájlokból származó teljesítménylassulásokat. Amennyiben le akarod tölteni a további naplófájlokat, nincs arra szükség hogy átállítsd a lekérési időszakot: egyszerűen csak válaszd ki az utolsó sort a megtekintő ablakban és nyomd meg a Page Down billentyűt!

Virtuális szerver naplóinak megkintése

Virtuális szerver naplóinak megkintése

 1. Terminál: A Piacfigyelőben most már az aktuális spread is megjelenítésre kerül. A spread információ kiírását engedélyezheted a jobb egérgombbal elérhető menüben.
Spread mértékének kijelzése a Piacfigyelőben

Spread mértékének kijelzése a Piacfigyelőben

 1. Terminál: A hírek most már kategóriák szerint szűrhető. Most már megadhatod, hogy mely kategóriákból érdekelnek téged a hírek. Amennyiben egy kategória további alkategóriákat tartalmaz, azok a helyzetérzékeny menüből érhetőek el, ahonnan beállíthatod a számodra fontos kategóriákat.
Hírek kategóriái

Hírek kategóriái

 1. Terminál: Javítva a terminál elszállása abban az esetben, ha Windows 7-ben megszakításra került a számítógép kikapcsolása.
 2. Terminál: A terminál kezelőfelülete most már a magasabb felbontásokon is használható (4K)
 3. Terminál: Javításra került a „One Click Trading” panel a charton.
 4. Terminál: Javításra került a grafikus objektumok kijelzése, amennyiben az objektumok csak néhány idősíkon jelentek volna meg egy egyéni indikátorból
 5. Terminál: Javításra került a terminál lefagyása az MQL5 programok között történő keresgélés során.
 6. Terminál: Javításra került a Bitmap Label objektumok alkalmazása, amennyiben az egy .bmp fájl töredékét használta
 7. Terminál: Javítva: kitöltött csatorna objektumok rajzolása
 8. Terminál: Új paraméter a DDE adatküldéshez: DDE TIMESEC. Ez a paraméter lehetővé teszi az ár beérkezési idejének kinyerését a legközelebbi másodperc szintjén.
 9. Terminál: Javítva: az az esetenként előforduló hiba, mely lehetővé tette a terminálok többszöri elindulását egy könyvtárból.
 10. Terminál: Javítva: a terminál esetenkénti elszállása Windows 10 esetén.
 11. MQL4: A webes szolgáltatásokkal történő együttműködés érdekében a WebRequest eljárás új változata vált elérhetővé, mely lehetővé teszi bármilyen webes kérés küldését egyénileg megadott fejlécekkel:
int  WebRequest(
   const string      method,           // HTTP method
   const string      url,              // url address
   const string      headers,          // Headers 
   int               timeout,          // timeout
   const char        &data[],          // an array of the body of the HTTP message
   char              &result[],        // an array with the server response data
   string            &result_headers   // Headers of the server response
   );

A hibák kezelése megváltozott. Amennyiben hiba történik, a ‘result’ tömb tartalmazza a hiba leírását.

 1. MQL4: Új eljárás: GetMicrosecondCount. A függvény visszaadja a programindítás óta eltelt mikroszekundumok számát:
ulong  GetMicrosecondCount();

A függvény segít beazonosítani azokat a kódrészeket, amelyek a program lassú végrehajtását okozzák.

 1. MQL4: Annak érdekében, hogy a robotok „képesek legyenek belelátni a jövőbe”, a FileOpenHistory függvény letiltásra került a stratégiai teszterben.
 2. MQL4: Új szignál tulajdonság az ENUM_SIGNAL_BASE_STRING enumerációban – SIGNAL_BASE_CURRENCY, amely a szignálszolgáltató számlájának devizáját mutatja meg. A tulajdonság a SignalBaseGetString függvénnyel kérhető le.
 3. MQL4: Új chart tulajdonság az ENUM_CHART_PROPERTY enumerációban – CHART_SHOW_ONE_CLICK, amely a „One Click Trading” panel megjelenítését állítja a charton. A tulajdonság a ChartGetInteger függvénnyel kérhető le.
 4. MQL4: Javítva: az indikátor alablakméretének megállapítása, amennyiben a #property indictor_separate_window tulajdonságot használjuk.
 5. MQL4: Javítva: robot deinicializálási problémák sablonváltás esetén.
 6. MQL4: Javítva: CopyTime függvény viselkedése. A frissítés előtt például D1 adatsor meghívásakor 2014 december 1. 23:00-tól 2014 december 3 01:00-ig három gyertyát adott vissza a függvény. Ezek: december 1, 2 és 3. A frissítés után pedig: december 2 és 3.
 7. MQL5: Az MQL4 programok hozzáférése az offline chartokhoz javítva lett.
 8. MQL4: Javítva: a SeriesInfoInteger függvény viselkedése a stratégiai teszterben.
 9. MQL4: Javítva: a ChartFirst és ChartNext által visszaadott értékek a stratégiai teszterben. A frissítés előtt -1 helyett 0-át adott vissza a függvény a chartlista végén.
 10. MQL4: Javítva: erőforrások letöltése az EX4 fájlokból a Libraries könyvtáron belül. Az eljárásgyűjteményekből (library-kből) történő erőforrás-letöltés nem működött megfelelően a frissítés előtt.
 11. MQL4: Javítva: alkalmanként felbukkanó hiba a ChartXYToTimePrice és  ChartTimePriceToXY függvények visszatérési értékeiben.
 12. MQL4: Javítva: CHARTEVENT_OBJECT_DRAG esemény generálása. Most már az esemény akkor kerül generálásra, ha a mozgatás befejeződött – nem pedig annak kezdetén.
 13. MQL4: Javítva: CHARTEVENT_CHART_CHANGE esemény generálása a chartok mozgatásakor egyéni indikátorokban.
 14. MQL4: Javítva: hosszú elnevezéssel rendelkező globális változók használata (több, mint 63 karakter esetén)
 15. MQL4: Javítva: néhány hiba a makrók fordítása során.
 16. MQL4: DLL hívások helyes értékeket adnak vissza stringek és struktúrák esetén.
 17. MetaEditor: Javítva: a változók leírásainak megjelenítése a lehulló menüknél a MetaAssist-ben.
 18. Javított hibák a fórumbejegyzések és hibanaplók alapján.

Radu megjegyzései az új változat kapcsán

 • A MetaQuotes számára továbbra is jóval fontosabb saját piacterének és szolgáltatásainak népszerűsítése, mint a felhasználók által régóta kért funkciók kialakítása
 • A spread kijelzése a Piacfigyelő ablakban például több éve hiányzott a platform funkció közül; fontos – és a bejelentés nem tér ki rá -, hogy a spread kijelzése itt is pontban történik; ha tehát EURUSD esetén 20-at látsz, akkor az nagy valószínűséggel 2 pipet jelent :) Leírást a pip és pont közötti összefüggésekről itt találsz.
 • A Metatrader4 felületének magyar nyelvi fájlját én frissítettem – várom és megköszönöm nektek az ezzel kapcsolatos visszajelzéseket
 • Nevetségesnek tartom, hogy a Piactéren nem lehet demózni a programokat, kizárólag backtesztelni. Az új, sztárolt „bérleti lehetőség” ennek fényében még viccesebb.

Amennyiben szeretnéd megosztani valakivel ezt a cikket Facebookon vagy Google Plus-on, egy kicsit lejjebb megteheted ezt.