A legújabb 491-es / 495-ös build számú frissítés néhány komoly változást hoz, melyről jobb előre értesülni a kellemetlenségek elkerülése végett.

Úgy néz ki, hogy a MT5 platform erőltetése mellett a MT4-et sem temetik még a MetaQuotes-nál. Az, hogy az alábbi változások hasznosak-e vagy nem, azt mindenki döntse el maga. Én majdnem mindet némelyiket meggondolatlannak és rosszul kivitelezettnek tartom, de hát semmi sem lehet tökéletes.

Lássuk a változásokat!

1. „One-click trade system” újításai

A korábbi, 482-es build verzióról szóló cikkben már írtam arról, hogy lehetővé vált az MT4-ben a One Click Trade Panel – vagyis most már egy kattintással lehet pozíciót nyitni.

 • A funkciót érintő változás, hogy ha a One-click Trading mód be van kapcsolva (nem maga a panel a chart bal felső sarkában, hanem az opció az Eszközök -> Beállítások -> Kereskedés fülön), akkor az F9-es panelen történő pozíciónyitás után nem kell „Rendben” -t nyomnunk, hanem a párbeszédpanel automatikusan eltűnik.
 • Továbbá: a pozíció helyzetérzékeny menüjében a „Megbízás lezárása” opcióra kattintva további kérdés nélkül, azonnal záródik a pozíció. Érdemes megfigyelni, hogy a pozíciók profitkijelzése mellett jobbról megjelent egy gyönyörűséges X jel, amellyel szintén ez a funkció érhető el.
One Click Trading ki/be kapcsolása

One Click Trading ki/be kapcsolása

 • A pozíciók SL és TP vonalainak huzigálása most már szabadon megtörténhet! Amennyiben egyáltalán nincs SL/TP beállítva, akkor a pozíció nyitóárvonalának segítségével lehet a megfelelő irányba ráncigálás alapján SL/TP értéket beállíttatni.

A fantasztikus funkciónak két folyománya van: ha olyan expertet szeretnénk használni, mely idáig ezt a funkciót használta (egy sima horizontális vonal objektum segítségével), akkor annak a működtetéséről rövid úton érdemes lemondanunk, lévén hogy állandóan a Metatrader akar reagálni egy adott szint közelében tanyázó vonal objektum helyett. Biztosan ezzel kapcsolatban is majd lesz javítás a MetaQuotes részéről, de addig is vakító fényű szivatásba taszíthatjuk magunkat, ha nem figyelünk oda.

Az már csak hab a tortán, hogy a fent ecsetelt One-click trading jelölőnégyzet hiába van kikapcsolva, ez a funkció akkor is szanaszét akar idegesíteni segíteni akar minket. Feltételezem, ez is csak egy hiba a túl korán kiadott (build precox) verzió kapcsán.

A vonalakon történő sikeres jobb klikket egy (tökéletesen felesleges) helyzetérzékeny menüvel jutalmaz a program, amelyben ismét zárást/módosítást kérvényezhetünk. Ha egy szinten több pozíció is van nyitva, totális káosszal szembesülünk (egyelőre nem találtam rá megoldást, miért gondolták ezt segítségnek a fejlesztők…)

 • A helyzetérzékeny menüből most már közvetlenül is rögzíthetünk Figyelmeztési eseményt, ha akarunk.

2. A brókercég weboldalának megjelenítése

 • A Levelesláda fül mellett most már megjelenhet a brókercég weboldala is. Nálam ehelyett az átlag felhasználó számára nem feltétlen napi szinten használt Code Base jelenik meg, magyarul örömmel böngészhetem a mások által feltöltött experteket, szkripteket és indikátorokat – amit amúgyis több, mint 5 éve meg lehet tenni egy egyszerű böngészőprogram segítségével. Ha valaki erre várt – vagy neadj’Isten arra, hogy a brókercége honlapját böngészhesse Metatraderből – akkor már nem kell sokat várnia. Ha a brókercég maga beállítja ezt a lehetőséget, az elérhetővé fog válni.

3. Vegyes javítások, újítások

 • Terminál: olyan expertek, melyek gyakorta kereskedtek lefagyásokat okozhattak, ez javítva lett.
 • Terminál: javított megjelenítés Price Chart használata esetén (itt talán a Tick Chart-ra gondolhatnak?)
 • Terminál: javított 4 tizedesjegyes pontosságú árak a gyors kereskedési lehetőségnél a charton
 • Terminál: helyes képmentés „Aktív chart” [Active chart (as is)] opció esetén
 • Terminál: a terminál hatékonyabban kezeli a nagyobb mennyiségű számlatörténetet
 • Terminál: MQL4 alkalmazások esetén az SL és TP érték hiánya nem okoz fennakadást piaci nyitás esetén
 • Terminál: a csúszóstop események naplózásra kerülnek
 • Terminál: a Felugró árak (F10) funkcióból való kereskedés javítva lett
 • Terminál: Lengyel és horvát fordítások frissítve (írtam neki, hogy a magyart is kéne – idáig nem kaptam választ)
 • Szignálok: hibás másolások javítása (már lezárult trade-k nem kerülnek másolásra)
 • Szignálok: részletesebb figyelmeztetés a szignálokra való feliratkozáskor, mely megelőzi a feliratkozó számlájával való inkompatibilis szignálra történő feliratkozás lehetőségét (haha…)
 • Metaeditor: kínai nyelv esetén a vágólap hibák javítva
 • Fórum és crash logok alapján további hibák javítva (nincs részletezve)

 

Összességében én egyedül egy helyen találkoztam össze egy 495-ös verzióval, ami azért vicces, mert a MetaQuotes hivatalos fórumán még csak a 491-ről van szó, arról is csak „előzetes ismertető”-ként.

A 495-ös verzió számomra több bosszúságot okozott, mint előnyt ezért nyomatékosan felhívom mindenki figyelmét, hogy ameddig csak alkalma nyílik rá, NE frissítsen 451-es változatról!
481-es korábbi változatról a frissülés automatikusan meg fog történni, az ellen már nincs mit tenni.

Megjegyzés: a cikk írása alatt újra feltelepítettem egy teljesen új MT4-et egy funkció tesztelése kapcsán. A netes telepítő most már újra a 482-es változatot telepíti fel, vagyis a központilag MetaQuotes által babrált játék gyakorlatilag teljesen követhetetlen. Bízzunk benne, hogy a fentiek valóban csak előzetes ötletek és a 491/495 valódi kiadása előtt finomítanak a funkciókon.