A PB, S* és [S] gombok jelentése

A gyakorlatban a következő módon tudod majd használni a három gombhoz tartozó funkciót:

[PB]

Ha megnyomod, akkor a jelenlegi chart háttérbe kerül. Ez leginkább akkor hasznos, amikor az egymásra pakolt chartok közül a legfelső felől akarsz a legalsók felé indulni, vagy egyszerűen egy vizsgált ablakra ideiglenesen nincs már szükséged, és szeretnéd őt “háttérbe küldeni”.

S*

Ha megnyomod, akkor az összes, azonos instrumentumod ablaka előtérbe kerül – akárhol  is volt korábban. Ha például a jelenlegi ablakod egy EURUSD, és meg szeretnéd jeleníteni az összes, szintén EURUSD ablakodat – mondjuk mert azokban más idősíkok vannak megjelenítve – akkor a gomb megnyomásakor az összes EURUSD ablak megjelenik a képernyőn – eredeti helyükön.

[S]

Ha megnyomod, akkor az összes, azonos instrumentumod ablaka egymásra rendeződik – pontosan azon a pozíción, amelyen az az ablak van, amiben megnyomtad a gombot. Ez rendkívül kényelmes tud lenni akkor, amikor a képernyőiden szét van szórva mondjuk 4 darab GBPUSD ablak, Te pedig szeretnéd őket egy helyzetben tudni. Mondjuk azért, hogy könnyen válts köztük, vagy éppen azért, mert újra szeretnéd őket pozícionálni a képernyőiden.

Lényeges infó: a fenti funkciók kizárólag azokat a chart ablakokat érintik, amelyek korábban már le lettek csatolva a fő MT4 ablakból!

Billentyűzetkombinációk

Mint minden épkézláb szoftvernek, a Floating Chartsnak is vannak billentyűzetkombinációi. Ezeket érdemes megtanulnod, hogy ne kizárólag az egérrel tudj műveleteket végezni.

A billentyűzetkombinációk a szoftver beállításaiban megváltoztathatóak, én az alapértelmezést fogom Neked bemutatni. Kulcsfontosságú, hogy – más szoftverektől eltérően – itt fel kell engedned a CTRL billentyűt, mielőtt a következőt lenyomnád. A felengedés után 5 másodperc áll rendelkezésedre, hogy lenyomd a második billentyűt.

Két, egymás után lenyomott billentyű Művelet Hatókör
CTRL + F Ablak lecsatolása MetaTrader4 ablak
CTRL + Backspace Összes ablak visszacsatolása MetaTrader4, lecsatolt chart ablak
CTRL + Enter Összes ablak lecsatolása MetaTrader4
CTRL + X Adott ablak visszacsatolása Lecsatolt ablak
CTRL + P PB funkció – háttérbe küldés Lecsatolt ablak
CTRL + 1 / 2 / 3 / 4 Képernyő 1-es, 2-es, 3-as vagy 4-es sarkába mozgatás Lecsatolt ablak

Bónusz: ha egy lecsatolt ablak fejlécére kétszer kattintasz jobb egérgombbal, ki- és bekapcsolható az adott chart ablak eszköztára. Ez alapértelmezésként elérhető funkció mindaddig, ameddig be nem kapcsolod a Minimal mode (Kompakt mód) lehetőséget, amelyben az eszköztár eleve nem fog megjelenni a lecsatolt chart ablakokon.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Beállítási lehetőségek

A szoftver beállításaihoz a korábban említett, Windows óra mellett elhelyezkedő tálcaikonra kattintva juthatunk el.

Ennek kettő módja van:

 • Dupla bal egérgombbal kattintasz az ikonon; ekkor megjelenik egy kis méretű Floating Charts ablak, amelyben a File és az Options lehetőségek között választhatsz:

  Dupla bal kattintás után megjelenő ablak
 • Jobb egérgombbal kattintasz a tálcaikonon:

  Jobb kattintás után megjelenő ablak

Alapértelmezésként az összes opció engedélyezve van, kivéve a Minimal Mode (Kompakt mód).

A beállítások jelentése:

Run on Windows startup

Indulás a Windows rendszerrel

Bekapcsolt állapot esetén a számítógéped elindulásakor a Floating Charts program is el fog indulni. Ez hasznos, mivel a program nem használ túl sok erőforrást, és így nem kell mindig elindítani a munka megkezdése előtt.

Automatic updates

Automatikus frissítés-ellenőrzés

Ha engedélyezed, a program az első indításnál mindig leellenőrzi, hogy van-e új, rendelkezésre álló frissítés.

Toolbars

Eszköztárak

Ha engedélyezed, akkor a lecsatolt chartok tetején egy eszköztár jelenik meg. A következő panelegységek közül választhatsz:

Elnevezés Magyar jelentés Magyarázat
Line Studies Vonaleszközök Kurzort, célkeresztet és a vonalobjektumokat tartalmazó eszköztár.
Charts Chartok A chart alapfunkciónak vezérlését tartalmazó eszköztár: chart típus, zoom, stb.
Periodicity Periodicitás A chart idősíkjait tartalmazó eszköztár: M1, M5, M15, stb.
Custom Egyedi A Floating Charts funkcióit tartalmazó eszköztár: PB, S*, [S].

Minimal Mode

Kompakt mód

Ha engedélyezed, akkor a lecsatolt chartok tetején nem fog megjelenni eszköztár, és a dupla jobb klikkes módszerrel sem tudod majd megjeleníteni őket.

Save Locations

Pozíciók megőrzése

Ha engedélyezed, akkor a lecsatolt chartok pozíciója megőrzésre és visszaállításra kerül, amikor elindítod a MetaTrader4-et.

Reset saved locations

Mentett pozíciók visszállítása

Törli az összes chart korábban mentett elhelyezkedési adatát a Save Locations (Pozíciók megőrzése) funkcióból.

Összegzés

A Floating Charts szoftver nem akar több lenni, mint amire való. A többmonitoros rendszerek használói azért fogják élvezni a használatatát, mert végre ki lehet szabadulni az egymegjelenítős béklyóból.

A lecsatolt chartok funkciói egyébként teljes mértékben megegyeznek a megszokott viselkedéssel: az egérkattintások, billentyűzetkombinációk működése, az expertek, indikátorok csatolása és eltávolítása is a megszokott mederben folyik.

Mennyibe kerül?

A szoftvert 14 napig ingyenesen ki tudod próbálni. Amennyiben a használat után úgy döntesz, hogy megveszed, az ára nettó 77 USD, azaz kb. 20 000 Ft. A vásárlás során számolnod kell még a 27%-os magyar ÁFÁ-val is, így a végösszeg kb. 26 000 Ft lesz. A vásárlás során egy ún. lifetime licencet veszel, azaz innentől kezdve a szoftvert korlátlan ideig használhatod, és a jövőbeli frissítéseire is jogosulttá válsz.

Hol tudom megvásárolni és hogyan jutok hozzá?

A szoftvert a Floating Charts weboldalán keresztül tudod megvásárolni, a BUY A LICENSE gombra kattintva. Ha szeretnéd azt, hogy  a vásárlásod rajtam keresztül történjen, kattints az alábbi gombra:

Megveszem a Floating Charts szoftvert

A fizetést feldolgozó cég a ClickBank, a fizetés pedig történhet PayPallal és bankkártyával is. A licenc kódot e-mailben kapod meg, a licencet beszúrni úgy tudod, hogy a Floating Charts tálcaikonján jobb kattintás után megjelenő menüben a Registration (Regisztráció) opciót választod. Miután beszúrtad a licenckódot, nincs több teendőd.

Jó tanács: rakd el a vásárláskori e-mailt és mentsd el magadnak a licenc kódot is, hogy egy esetleges adatvesztés során is rendelkezésedre álljon.

Hibabejelentést és szoftvertámogatást a Support oldalon kaphatsz.

Apróságok és ismert problémák

A szoftver használata és tesztelése során nem tapasztaltam kiemelkedő hibát, viszont apróságokat igen. Ezek:

 • A lecsatolt chart ablakokban ha jobb egérgombbal kattintasz, akkor az összes megszokott opció elérhető, de előlük hiányzik az ikon. Ez valószínűleg azért van, mert a program fejlesztője nem tudta vagy nem akarta kivenni a MT4 által használt ikonokat. Az alábbi képen látszik a különbség egy főablakos, és egy lecsatolt chart közti jobb egérgombos menü megjelenése között. Funkcióbeli hátrányt ez abszolút nem jelent.

  Jobb kattintásos menü - a fő MT4 ablakban
  Jobb kattintásos menü - egy lecsatolt ablakban

 • Windows Server 2003 rendszereken – ezt a rendszert főleg VPS szervereken alkalmazzák – a lecsatolt chart ablakok eszköztára hibásan jelenhet meg. Ezt jeleztem a fejlesztőnek, de sajnos nem talált rá gyógymódot, így érdemes Windows Server 2008 vagy annál újabb operációs rendszert használni.

Adj visszajelzést!

Elolvastad a cikket, és nem fogalmaztam érthetően? Vagy épp ellenkezőleg, tetszett a cikk? Kipróbáltad vagy megvetted a programot, és véleményed van róla? Oszd meg velünk itt a cikk alatt, e-mailben, vagy Facebook oldalamon!