Hogyan lehet megakadályozni az MT4 frissítését?

A probléma

Néha előfordulhat, hogy az automatikusan bekövetkező MT4 frissítéseket szeretnéd elkerülni. Ezek azok a programfrissítések, amelyek egy-egy MT4 újraindítás után következnek be.

A frissítések célja – leggyakrabban – a szoftver jobbá tétele. Ez azonban néha nem várt (új) hibákkal is bővíti az amúgy is érzékeny felhasználói rendszereket, jelen esetben például a futó robotok rendszerét – ezért néha szükséges lehet az ilyen frissítések időleges letiltása.

A megoldás – a frissítési mappa jogosultságainak korlátozásával

A MetaTrader4 frissítése úgy működik, hogy a számítógépen lévő terminál (vagy terminálok) közül legalább egy a háttérben letölti a frissítést egy központi könyvtárba, majd a következő újraindításnál ezt a példányt fogja frissítésként felhasználni ez, illetve a többi MetaTrader4 is. Ha korlátozzuk a könyvtár olvasási és írási jogát, akkor a MT4 nem fogja tudni letölteni a frissítést. Így természetesen végrehajtani sem lesz mit.

A művelet részletesen leírva:

 1. Nyisd meg a terminálodból a Fájl menü Rendszermappa megnyitása parancsot, majd lépj ki az összes futó MetaTrader4 programból!
 2. Az imént felugró mappában menj feljebb két könyvtárat! Ekkor valami hasonlót kell látnod, mint az alábbi képen:

WebInstall könyvtár

 1. Menj be a könyvtárba, és ha látsz ott fájlokat, töröld ki az összeset!
 2. Lépj vissza a könyvtárból!
 3. Kattints a WebInstall a könyvtáron jobb egérgombbal, majd válaszd a Tulajdonságok lehetőséget!
 4. Menj a Biztonság fülre, majd kattints a Szerkesztés gombra!

Jogosultságok szerkesztése

 1. A felugró ablakban jelöld ki a Mindenki sort, majd a Megtagadás oszlopban kattintsd be a Teljes hozzáférés jelölőnégyzetet! Ekkor az összes további sor is be lesz pipálva. Nyomd meg az OK gombot, aztán az Igen gombot, majd végül okézd le az ablakot.

Jogosultságok tiltása

Ezután hiába próbsz belépni a könyvtárba, még rendszergazdai fiókkal sem fog sikerülni. A jogok visszaállításához kattints ismét nyisd meg a Tulajdonságok ablakot, és a Biztonság fülön kattints a Speciális gombra! A megjelenő panel némileg másként néz ki, mint a korábbi, de a lényeg ugyanaz: kattints az Engedélyek fülön a Folytatás gombra, majd távolítsd el a felső bejegyzést az Eltávolítás gomb segítségével, majd nyomd meg az OK gombot kétszer! Az alábbi képen jelöltem az eltávolítandó sort, melynek az elején a Megtagadás szó olvasható.

Megtagadás törlése

A megoldás – parancssori kapcsolóval

Sajnos az 1090-es build verziótól ez a megoldás már nem működik, mivel a MetaQuotes kivette a /skipupdate parancssori kapcsolót a programból.

Az automatikus frissítés megakadályozása egy nem dokumentált MT4 funkcióval érhető el. Ezt “gyárilag” helyezték el a Metatrader4-ben, viszont nincs arra garancia, hogy ez a jövőben továbbra is elérhető funkció marad. A cikk írásának időpontjában – 2015. júliusában – létező funkcióról van szó.

A megoldás pedig kifejezetten egyszerű: egy úgynevezett parancssori kapcsoló használatára lesz szükség. Mint minden program, a Metatrader4 is rendelkezik egy futtatható exe fájllal, amely hétköznapi értelemben vett MT4 felületet tartalmazza és jeleníti meg. A futtatható exe fájl ebben az esetben a terminal.exe, amelyet a MT4 telepítési mappájában találhatsz meg. A parancssori kapcsolók segítségével pedig lehetséges ezt a terminal.exe programot finomhangolni. A “nem frissítés” képességét értelemszerűen maguk a fejlesztők helyezték el a programban, vélhetően saját felhasználásra.

A parancssori kapcsoló neve: /skipupdate. A legegyszerűbb az, ha megkeresed az érintett terminál parancsikonját – például az Asztalon -, vagy akár létrehozol egy újat.

A művelet részletesen leírva:

 1. keresd meg az érintett MT4 terminál parancsikonját az Asztalon, vagy a Start menüben
 2. kattints rajta jobb egérgombbal, és válaszd a Tulajdonságok lehetőséget
 3. keresd meg a Parancsikon fülön a Cél mezőt, és menj el az ott lévő szöveg végére
 4. kattints a szöveg után úgy, hogy az egérkurzor ott villogjon (elképzelhető, hogy a szöveg idézőjelre végződik – akkor az idézőjel után legyen a kurzor)
 5. üss egy szünetet, és írd be: /skipupdate
 6. nyomj a párbeszédablakra egy OK gombot

Készen is vagy. A “skipupdate” egyébként angolul a “hagyd ki a frissítést” egyszerűsített szövegezése – innen származik a kapcsoló neve. Ha ezek után rákattintasz a parancsikonra, akkor a MT4 ugyanúgy fog indulni, mint eddig – csak figyelmen kívül fogja hagyni a saját maga, vagy más, számítógépen lévő MT4 által letöltött frissítéseket.

Fontos, hogy:

 • ez a korlátozás csak az ebből a parancsikonból történő indítás esetén lesz aktív
 • ez a korlátozás nem befolyásolja a többi, a számítógépen máshová telepített MT4 terminál frissítését – tehát ha azokat is korlátozni szeretnéd, akkor mindegyik parancsikonjával külön kell eljátszanod a fentieket

Figyelem! Néha mindenképpen fontos a frissítés, hiszen nem biztos hogy hónapokig meg lehet tartani a számunkra kedves verziót: például a MetaQuotes gyakran meghatározza a minimum build verziót, amellyel be lehet csatlakozni a brókercégek szerverére. Ha a megőrzött és szándékosan nem frissített terminálunk túl régi, akkor nem fogunk tudni bejelentkezni a brókercég szerverére.

Mi a teendő Tickstory Lite-os indítás esetén?

Ezt a bekezdést csak akkor olvasd el, hogy ha jó minőségű tick adatokkal szeretnél visszatesztelni. Van mód arra, hogy megmondd a Tickstory Lite-nak, hogy a skipupdate kapcsolóval indítsa el a MT4 terminált.

 1. nyisd meg a Fájl menü Beállítások lehetőségét
 2. az MT4 beállításai fülön a Parancssori paraméterek (korábbi változatokban hibásan fordított Rakétaindító állvány) mezőbe írd be a /skipupdate szöveget
 3. nyomd meg a Rendben gombot.

Ezzel a TSL által indított MT4 terminál sem fogja végrehajtani az automatikus frissítést.