A MT4 (kézi) frissítése a 670-es verzióra

Kézi frissítés build 670-re

Ezt a cikket azoknak szánom, akik valamilyen okból kifolyólag még mindig régi (600-asnál régebbi) MT4 build verziót használnak. Augusztus 1. után a 600-asnál régebbi build változatok nem támogatottak, vagyis aki ilyen MT4 kereskedőterminállal rendelkezik, az mindenképpen olvasson tovább, hogy elkerülje az esetleges leállást, ami a régi MT4 verzió miatt következne be!

Például egy nagy magyar brókercégnél is aktuális ez a probléma: a szerver ugyan 646-os build verziót jelez a legfrissebbnek, azonban sokaknál az 509-es változat nem frissül automatikusan a bősz MT4 újraindítások ellenére sem. Sőt: a LiveUpdate indítása sem segít!

Mivel jelenleg a legfrissebb hivatalos kiadás a 670-es, érdemes majd erre a változatra frissíteni.

Ha megnézted az MT4 terminálod/termináljaid build verziószámát, és ott egy 600-asnál kisebb számot látsz, mindenképpen el kell végezned a szoftver frissítését!

Ha a már használatban lévő terminálodat úgy kívánod frissíteni, hogy letöltöd a saját brókercégedtől a legfrissebb MT4 telepítőt, majd az üres MT4 telepítésbe bemásolod az indikátoraid, profiljaidat, sablonjaidat, és az összes bejelentkezési adatodat akkor felesleges tovább olvasnod. Ez a cikk arról szól, hogy hogyan lehet a nulláról való konfigurálást elkerülni, és a meglévő profilt – azaz a futó experteket, a chartokat, azok sorrendjét, a felhelyezett indikátorokat, stb. megőrizni.

Biztonsági mentés készítése

  1. A legfontosabb: mindenképpen csinálj biztonsági mentést az érintett MT4 terminál(ok) mappáiról! Amennyiben nagyon régi verzióról van szó, akkor valószínűleg a telepítési könyvtár (pl.: C:\Program Files\MT4 Terminal\) archiválása elegendő. Amennyiben a Fájl menüben már látsz Rendszermappa megnyitása lehetőséget, akkor kattints rá és a felugró ablakban lévő összes könyvtárat és fájlt mentsd el egy olyan helyre, ahol a frissítés során nem eshet baja. Időnként ezt egyébként is érdemes elvégezni, hiszen az adatok megőrzése kiemelten fontos cél kell, hogy legyen!

Ismert (és sajnos megoldatlan) probléma, hogy a frissítés során a MT4 az experts\presets\  és tester\presets\ könyvtárban lévő set fájlokat például nyom nélkül törli. Ezért a set fájlok biztonságba helyezése kiemelten fontos! Tapasztalatom szerint a profilok, sablonok, indikátorok, expertek, nyitott chartok maradéktalanul megőrzésre kerülnek.

A legfrissebb MT4 letöltése

  1. Lépj ki az összes terminálból annak érdekében, hogy egyetlen egy MT4 példány se fusson. Ha bizonytalan vagy, ellenőrizd a Windows Feladatkezelőjében, hogy van-e esetlegesen memóriában ragadt terminal.exe folyamat – ha van, lődd ki őket.

A legfrissebb MT4 webes telepítőprogramját ide kattintva tudod letölteni. Indítsd el a letöltött fájlt, és telepítsd fel valahová a számítógépedre! Figyelem: semmiképpen ne meglévő, már telepített MT4 könyvtárat adj meg, hanem attól eltérőt!

A meglévő MT4 telepítések frissítése (automatikusan)

  1. Amennyiben a már telepített, napi használatú MT4 termináljaid verziószáma 600-asnál nagyobbak, akkor megpróbálhatod őket elindítani. Az indítás után lehetséges, hogy automatikusan bezáródnak, és újraindulnak. Ez azért történhet meg, mert az általad feltelepített legfrissebb (2014. július 30-án a 670-es) verziót a számítógépen lévő összes terminálprogram érzékeli, és automatikusan lefrissíti magát.

Ha ez mégsem történik meg, vagy az eddig használt termináljaid build száma az 500-as sorozatból került ki, akkor a következő bekezdésben foglaltakat kell megtenned.

A meglévő MT4 telepítések frissítése (kézi módszerrel)

  1. Ez a módszer ugyan legkevésbé sem nevezhető hivatalosnak, azonban szükséges, hogy ha az ember nem akar egy teljesen új telepítést létrehozni. A biztonsági mentés és a friss MT4 feltelepítése után keressük meg az új és a migrálni kívánt MT4 főkönyvtárát, és rakjuk őket egymás mellé! Ki-ki a saját fájlkezelőjével (Total Commander, Intéző, Far, stb.) tegye ezt meg. Az újabb MT4 könyvtárából másold át és írd felül a terminal.exe és metaeditor.exe fájlokat a régi MT4 könyvtárába! Amennyiben hibaüzenetet kapsz az írás sikertelenségéről, nincs megfelelő jogosultságod (csináld Rendszergazdaként) vagy még fut az érintett MT4 terminál (lépj ki belőle, vagy szükség esetén lődd ki a folyamatot).

A másolás végeztével indítsd el a régi terminál könyvtárában lévő, frissen felülírt terminal.exe -ét! Körülbelül 1 perc és némi türelem után egy felugró ablak gratulál a sikeres frissítéshez. Ez utóbbit nagy valószínűséggel csak az 509-es változatról való frissítés során mutatja a program, szóval ha eleve 600-as sorozatról intézed a frissítést, akkor nem biztos hogy találkozol vele.

Az elindult terminálban ellenőrizd a chartjaidat, eszközeidet, hogy minden megvan-e. Fontos kiemelni, hogy az Expert Advisors gomb helyett ezentúl AutoTrading gombot fogsz látni az eszköztárban, amit be kell kapcsolnod – a frissítés ugyanis kikapcsolta azt. Ha voltak futó robotjaid, akkor ezt a gombot mindenképpen kapcsold be!

Egyéb teendőd nincsen, az újabb build változat terminal.exe folyamata az összes szükséges másolást, mappa létrehozást elvégzi. Olvasd el ezt a cikket, hogy mely fájlokat ezentúl hova és hogyan kell majd bemásolnod!

Az új terminálban a korábbi verziókban fordított ex4 fájlok többsége működik, néhány indikátornál okozhat zavart az átállás, illetve azokban a robotokban, amelyek eleve hiányosan lettek elkészítve.

Amennyiben olyan robotot használsz, amelynek forráskódjával rendelkezel, távolítsd azt el más helyre a frissítés megkezdése előtt! Így elkerülheted azt, hogy egy esetleges 670-es verzióban történő sikertelen újrafordítás során a korábbi, egyébként működő ex4 fájljaidat elveszítsd. A migrálás során nem szükséges újrafordítani a programjaidat!

Amennyiben kérdésed van a frissítés kapcsán, nyugodtan tedd fel a fórumban!

Oszd meg a cikket, ha van olyan ismerősöd akit érinthet a frissítés problémája!

Írta: |2017-08-21T15:48:36+00:002014. július 30., szerda|MetaTrader4|0 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Hagyj üzenetet

+ 16 = 17

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben