Évek óta felszínen keringenek pletykák arról, hogy mikor jön el a pillanat, amikor a MetaTrader 4 helyére az újabb verzió, vagyis a MetaTrader 5 lép. A ködös információk után egy kicsit kézzel foghatóbb hír érkezett a gyártó (MetaQuotes Software Corp.) háza tájáról. A cikkem célja az, hogy valós információkkal segítsem kételyeid eloszlatását.

Egy kis történelem

A 2010-ben bejelentett MetaTrader 5 (MT5) platformot a cég már akkor úgy kommunikálta, mint a MetaTrader 4 (MT4) helyébe lépő új, forradalmi megoldásokat tartalmazó szoftvert. A kisbefektetői réteg azonban akkor is és még jelenleg, 2016-ban is – hibái és egyértelmű korlátoltsága ellenére – a népszerűbb MT4 iránt maradt elkötelezett. Ehhez szorosan kapcsolódva a brókercégek sem léptek az új (és a felhasználók számára idegen) MT5 felé, így a cég által várt nagy piaci áttörés elmaradt.

A MT5 béta tesztelése és bevezetési próbálkozása során a cég belátta, hogy egyelőre nem lehetséges üzleti tervük kizárólag MT5-re való helyezése; ehelyett döntést hoztak, és a MT5 egyik legnagyobb újdonságát, az új képességekkel felruházott MQL5 programnyelvet 2014-ben fogták és beleillesztették a MT4-be is, hatalmas változásokat elindítva ezzel.

Az új generációs MT4 változataival kapcsolatosan rengeteg probléma és hiba merült fel, amelyet mindenki igyekezett legjobb tudása szerint követni – már amennyire ezt kívülről, felhasználóként lehetséges megtenni. A cég által a felhasználók és fejlesztők felé támasztott – sokszor kifejezetten irreális – határidők gyakran rendkívül szűkösek voltak. A MT4 frissítése kapcsán pedig rengeteg új dolgot kellett megszokni, ezt azóta a többség nagyjából elfogadta és jelenleg is alkalmazza.

MetaTrader 4 és az űrverseny

1977. augusztus 20-án a NASA útjára indította a Voyager-2 űrszondát. Jelenleg ez a szonda messze túlteljesítette az akkor támasztott elvárásokat, 2011-ben hozzávetőlegesen 14 milliárd km-re van tőlünk és még mindig tudunk vele kommunikálni. Ettől függetlenül ma már a Voyager-2-nél összetettebb és fejlettebb képességgel rendelkező űrszondákat készítenek, és a Voyager-2 – komoly teljesítménye ellenére – a mai kor elvárásainak nem tud megfelelni.

Az MT4 képességei is – jelenleg már – mindenképpen elmaradnak az elvárttól. Ezzel a ténnyel nem lehet és nem is érdemes vitatkozni; sok harmadik fél által készített prgoram (például jó minőségű tick adat importálását és használatát elősegítő szoftver) igyekezett tenni annak érdekében, hogy ezeket a korlátokat valamelyest enyhíteni lehessen. A legnagyobb probléma a szoftver régi, idejétmúlt struktúrájából ered; a stratégiai visszatesztelés sebessége, a mindösszesen egy processzort használni képes 32 bites programkód semmiképpen sem pozitív tulajdonság egy olyan korban, amikor bizonyos tekintetben az ember zsebében lévő okostelefonon futó szoftverek képessége is képes meghaladni egy asztali szoftverét.

Akkor mégis, miért maradt mindenki a MetaTrader 4 mellett?

Mindezen történések ellenére nem lehet elmenni azon tény mellett, hogy 2007 óta a platform népszerűsége töretlen. Rengeteg kiegészítő, alkalmazás és üzleti modell épül rá, amely alól nem lehet „csak úgy” kihúzni a szőnyeget.

A legfőbb stratégiai baklövés a cég részéről például az volt, hogy megpróbálta a hedge funkciót nélkülözni az új platform szolgáltatásai közül. (A hedge ellentétes típusú pozíciók nyitva tartását teszi lehetővé egy instrumentumon belül.) Ez a kereskedői közösségben zúgolódást váltott ki, és egy kifejezetten hatékony önellenes reklámmá nőtte ki magát. Mivel sokan kereskednek hedge típusú stratégiákkal, az ő számukra a MetaTrader 5 ki lett húzva a lehetséges későbbi platformok közül.

A MetaQuotes 2012-13 környékén belátta ezt, ezért MT5-tel kapcsolatos céljaikat emiatt időben eltolták és rájöttek arra, hogy érdemes lehet beilleszteni az MT5-ből sok funkciót a népszerű MetaTrader 4-es platformba. A legfontosabb ezek közül a MQL5 programnyelv gerincének támogatása az „új MQL4 nyelven” keresztül, amellyel egyfajta hidat képeztek a jövőbeli átállások kapcsán is.

A hedgeléssel kapcsolatos irányelveiken is változtattak, így a MT5-ben is lehetségessé vált a hedgelés abban az esetben, ha a brókercég támogatja, az adott ország pénzügyi szabályozása ezt lehetővé teszi, valamint a számlanyitás során a számla típusa hedge-nek lesz kijelölve.

A fentiek miatt és a változásokkal egyidőben a brókercégek is – nagyon lassan – elkezdték vásárolni az MT5 licenceket.

A MetaTrader 4-be az utóbbi időben beillesztették azokat a lehetőségeket, amelyeket a cége eredetileg a MT5-höz talált ki és vezetett be. Ilyen például a:

  • Szignálok (más kereskedők követésére nyújt lehetőséget)
  • Piac (kész robotok, indikátorok, szkriptek, magazinok, könyvek vásárlására nyújt lehetőséget).

Most viszont eljött az a pillanat, hogy a cég kijelentse: a jövő az MT5-é. Üzletileg és technológiai szempontból egyaránt. Ennek megfelelően a bejelentés arról szól, hogy az MT5 javára billennek az eladások, és hogy a MT4-re már többé nem érkeznek új verziók (build kiadások), vagyis – önálló értelmezésben – megvárják, míg az MT4 lassan „kihal”.

Ezt valószínűleg úgy próbálják meg gyorsítani, hogy az MT5-ös platform népszerűsítésére, funkcióinak gazdagítására törekednek, miközben az MT4-hez nem érkezik majd újdonságokat tartalmazó frissítés. Ettől függetlenül megállapíthatjuk, hogy az MT4 akár még évekig képes jelenlegi népszerűsége miatt egy „elfogadható állapotban” létezni.

A MetaQuotes korábban is szegte már meg ígéretét, így ezt sem szabad 100%-ig készpénznek venni, de egy biztos: elszánták magukat, és érdemes felkészülni a jövőbeli váltásra. Hogy ez 1 vagy 2 éven belül történik meg, az rejtély; a MT4-et használó több millió kereskedő migrálását azonban nem valószínű, hogy erőszakkal lehet a legkönnyebben megoldani. 

Hogy áll jelenleg a MetaTrader 5, és jobb-e mint a MetaTrader 4?

A MetaTrader 5 jelenleg az 1472-es kiadásnál tart, és aktívan fejlesztik. (Aktívabban és vélhetően könnyebben, mint a MetaTrader 4-et). A legfontosabb tulajdonságok kapcsán készítettem egy táblázatot, amelyben felsoroltam a MetaQuotes által közölt legfontosabb tulajdonságok listáját. Halványkékkel a felhasználók, míg halványpirossal a brókercég számára lényeges tulajdonságokat láthatjátok (kattintásra a kép új ablakban teljes méretben nyílik meg):

Főbb különbségek a MT4 és MT5 között

Főbb különbségek a MT4 és MT5 között

Véleményem szerint egészen sok ponton fog az MT5 még javulni mindamellett, hogy már most is érdemes odafigyelni rá. Meglátjuk, hogy hogyan növekszik majd iránta az igény; jelenleg nem túl sok brókercég támogatja, ezért lehetetlenség azt a változatosságot megtalálni a piacon, mint a MT4-es brókercégek esetén. Igény biztosan lesz a MT5-ös programozásra, hiszen ez az igény jelenleg önmagában a MT4 iránt is hatalmas. Érdemes megjegyezni, hogy az MQL5.com piacterén az MT4 kategóriában jelenleg több mint 6500 ingyenes és fizetős szoftver áll rendelkezésre, míg az MT5 kategóriában mindösszesen „csak” 2000.

Éppen most szeretnék robotot rendelni! Akkor most mégse tegyem, mert gyakorlatilag kidobom a pénzem?

A kérdés teljesen logikus, akárcsak ez: Érdemesebb azonnal MetaTrader 5-re rendelnem a robotomat? Mivel nem ismert az az időpont, amikor a MetaTrader 4 – jobb szó híján – „lekapcsolásra kerül”, egyelőre nem lehet megmondani hogy ez a közeljövőben, vagy évek távlatában történik meg. Az viszont biztos, hogy sem a MetaQuotes, sem a brókercégek érdeke nem az, hogy több millió trader kereskedését – és ezáltal a saját profitjukat – lehetetlenítsék el. Az átállás nem lesz gyors folyamat. A 2014 után, MQL4 programnyelven létrehozott segédeszközök kódbázisa nagyrészt megegyezik az MQL5 nyelvével, így a lehetséges migráció sem a lehetetlen kategória. Mindazonáltal érdemes jelezni a robotfejlesztőnek, hogy tudatosan készüljön egy jövőbeli lehetséges migrációra! Ezzel egy időben a kereskedőnek pedig az a feladata, hogy letölti és megismeri a MetaTrader 5 platformot annak érdekében, hogy a jövőbeli átállás részéről se okozzon túl nagy válságot. Jobb időben és előre készülni, mint az utolsó pillanatban feszülni!

Van már MetaTrader 4-re írt robotom, segédeszközöm. Meddig fogom tudni használni? Van-e arra lehetőség, hogy a programjaimat átrakd MetaTrader 5-re? Miben különbözik a két platform?

Jó sok kérdés! Ezeket a közeljövőben fogom részletesen megválaszolni számotokra itt a blogon, és hírlevelemen keresztül. Amennyiben ez érdekes számodra, mindenképpen íratkozz fel a lejjebb található űrlapon keresztül!

A rövid válaszaim pedig a következőek:

Meddig fogom tudni használni a MetaTrader 4-et és vele együtt a robotjaimat?

Egyelőre a cég nem adott ki hivatalos közleményt a fenti bejelentésről sem, így az sem ismert, hogy mi az általuk meghatározott legkésőbbi átállási időpont. Az én (Radu) saját tippem az, hogy minimum 1-2 évről beszélhetünk.

Van-e arra lehetőség, hogy a programjaimat átrakd MetaTrader 5-re?

Igen, természetesen van.

Amennyiben korábban velem programoztattad a robotjaidat, akkor ez költséghatékonyabban oldható meg. Keress fel, beszéljünk és igyekszem a lehető legjobb megoldást biztosítani a számodra.

Amennyiben nem velem programoztattad a robotjaidat, akkor ebben az esetben a későbbiekben egy új, MQL5-ös program létrehozása kapcsán tudok rendelkezésedre állni, mivel más által készített programkódot nem módosítok. Ennek az az oka, hogy a saját minőségi irányelveim szerint szeretek dolgozni, és egy meglévő kód vizsgálata ebből a szempontól körülbelül legalább annyi időt vesz igénybe, mint amennyit az új – lehetőség szerint pontosított és felesleges kódoktól mentes – változat kialakítása jelent. Tudom, hogy ez elsőre nagy áldozatnak tűnik, azonban a múltbeli tapasztalataim alapján hidd el nekem, hogy mindkettőnknek ez a jobb, hosszabb távú és biztosabb megoldás.

Ha át lehet konvertálni a programokat MT4-ről MT5-re, akkor ez (általánosan) mennyi időt vesz igénybe? Olyan, mintha az egészet újra elkészítenéd, vagy néhány módosítást kell benne végrehajtanod?

Általánosságban kijelenthető, hogy inkább az utóbbi. Természetesen lehetnek (és lesznek is) kivételek, de nem egy dízel autóból kell benzinest varázsolni – inkább azt a hasonlatot használnám, hogy egy 2010 előtti középkategóriás autóból kell egy újabb, modernebb, szebb változatot varázsolni úgy, hogy közben az alváz és a motor tulajdonképpen nagyrészt ugyanaz marad.

Miben különbözik a két platform?

A fenti képet már láttad az előbb, a részletes különbségek bemutatását idővel itt a blogon is meg fogom tenni.

Egyelőre röviden, a teljesség igénye nélkül:

  • a képességei sokkal szerteágazóbbak, több kereskedhető instrumentum típust (FOREX, CFD, Future, részvény, opció, kötvény) és piacot képes lefedni.
  • több beépített indikátort, idősíkot és funkciót tartalmaz
  • pozíciók összefűzésének lehetősége (netting)
  • piacmélységi adatok használata
  • két új függő megbízás típus (buy stop limit és sell stop limit)
  • a programozási nyelve több funkciót és lehetőséget tartogat, de az MQL4 és MQL5 között átjárhatóság van.
  • 64 bites architektúra támogatása (multi-thread)
  • beépített trade / megbízás routing, mely lehetővé teszi hogy közvetlenül a likviditás-szolgáltatókkal legyen kapcsolatban a MT5 brókeroldali része (jelenleg plusz bank vagy pénzügyi szolgáltató bevonása szükséges)
  • gazdasági naptár funkció a fundamentális elemzésekhez
  • gyorsabban lehet vele visszatesztelni, mert képes arra, hogy elosztott módon (felhőben) futtass visszateszteket; azaz a saját számítógépeden kívül más számítógépeket is bevonj a tesztelési feladatokba.
  • lehet vele egy teszten belül több instrumentumot tesztelni
  • lehet vele valódi tick adatokon tesztelni, amelyhez a MetaTrader 4 esetén még trükköket kell bevetni
  • visszamenőlegesen is meg lehet tekinteni a spreadeket.

Te már foglalkozol MQL5 programozással?

Jelenleg kifejezetten MQL4 nyelven dolgozom, azonban évek óta foglalkozom már az MQL5 dokumentációjával, és mint fentebb említettem a két nyelv közti átjárhatóság biztosított. 2017-ben teljesen biztos, hogy – a MetaTrader 4 és 5 közti átjárással foglalkozó cikkeken kívül – fejlesztések kapcsán is megvizsgálom az MT5 platformot és azt, hogy milyen módon érdemes vele foglalkozni úgy, hogy az számotokra a legelőnyösebb legyen.

Kérdésem van / aggódom, tudsz nekem segíteni?

Igen, mindenkinek igyekszem segíteni. Vedd fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim bármelyikén!