Fogalomtár2017-08-29T20:36:58+02:00

Fogalomtár

Ezen az oldalon egy olyan fogalomtárat találtok, amiben tőzsdei és programozási fogalmak is vannak. A fogalomtárat folyamatosan fogom bővíteni, de az általatok ismeretlen vagy fontosnak ítélt – innen még hiányzó – fogalmakat írjátok meg a kommentek között.

A cél az, hogy egy mindenki számára használható, kereskedéshez és megértéshez segítséget nyújtó definíciós adatbázis szülessen meg.

A használat kézenfekvő: egy-egy betűre kattintva tudjátok listázni az adatbázisban lévő fogalmakat.

A fogalmak definícióit egy részét magam fogalmaztam, de már meglévő fogalomtárakat is felhasználtam. Ezek forrását a lap alján találjátok.

Források:
Bridge Wealth Management – Technikai elemzés szakmai szótár

Stocklandyard.hu

ask

Más néven „offer”. Egy-egy tőzsdén vagy likvid piacon a legjobb eladási ajánlat árfolyama egy adott pillanatban. Egy piaci vételi megbízás ilyenkor rendszerint ezen az árszinten teljesül.

A BUY típusú pozíciók ezek az áron nyílnak, a SELL pozíciók pedig ezen az áron zárulnak.

Lásd még: Bid, A grafikon ára Bid vagy Ask?

backteszt

Egy robot visszamenőleges tesztje múltbéli adatokon. Segít az adott stratégia sikerességének megítélésében.

bar chart

Oszlop chart. Közkedvelt módja az adatok grafikus formában történő megjelenítésének és elemzésének. A grafikon vízszintes tengelye a választott időt, függőleges tengelye az instrumentum árfolyamát jelenti.

bid

Vételi árfolyam. Az a legmagasabb vételi árfolyam, melyet a piaci árjegyzők garantálnak, egy eladási megbízás teljesülésekor. Egy piaci áron betett eladási megbízás, általában a legmagasabb aktuális vételi árfolyamon teljesül. A vételi árfolyam általában alacsonyabb mint az eladási árfolyam.

Lásd még: AskA grafikon ára Bid vagy Ask?

buy szignál

Vételi jelzés.

Ha a stratégiád szerint egy olyan jelzést kapsz, amely az emelkedésből szeretne profitálni, akkor buy típusú jelzésre nyitsz majd buy típusú pozíciót.

candlestick chart

Japángyertya grafikon. Az árfolyamelemzés Japánból elterjedt formája, amely néhány évtizede az egész világon rendkívül népszerűvé vált. Egy átlagos gyertya testből (téglalap), valamint alsó és felső árnyékból (kanóc) épül fel. A test a nyitó és záró árfolyam közötti ársávot jeleníti meg, míg a kanóczok a maximum és minimum szinteket. Ha a záró árfolyam magasabb, mint a nyitó, akkor a gyertya színe világos (fehér), ha a záró alacsonyabb, mint a nyitó, a gyertya színe sötét (fekete / üres). A japángyertyák legnagyobb előnye, hogy segítségükkel vizuálisan is bárki könnyedén megállapíthatja a legfontosabb árfolyam adatokat, a nyitó, záró, minimum, maximum értéket. A professzionális kereskedők fontos következtetést vonhatnak le a gyertya méretéből, több gyertya által meghatározott japángyertya formációból. Legnépszerűbb a napi bontású grafikon, de 1 percestől, 60 perces gyertyákon át heti és havi grafikon értelmezés is létezik. (Stocklandyard.hu)

CCI

Alapvetően áruk árfolyam viselkedésének vizsgálatára kifejlesztett momentum típusú indikátor, amelyet Donald Lambert fejlesztett ki. Az indikátor méri a trend erősségét és az instrumentum “túlvett” és “túladott” szintjét. Bár áruféleségekre optimalizálva fejlesztették ki, az indikátor remelkül használható egyéb instrumentumokon, részvényeken, kötvényeken, stb. is.

CFD

A CFD (Contract for Difference) egy olyan OTC (Over the Counter) ügylet, amely két piaci szereplő között jön létre az alaptermék nyitó illetve záró ára közötti tranzakcióra. A profitot illetve veszteséget a vételi illetve az eladási ár közötti különbség határozza meg.

chart

Árfolyamadatok változásának ábrázolására használt grafikon.

CSV

Comma Separated Values; közvetlen fordításban: "vesszővel elválasztott értékek." Magyarul egy olyan fájl, ami egy választott (pl. vessző) karakterrel elválasztott adatok sorait tartalmazza.

day trading

Napon belüli kereskedés. Olyan rövid távú spekulációs stratégia, ahol a megnyitott pozíciók még a kereskedés hivatalos befejezése előtt zárásra kerülnek. A daytraderek gyakran néhány perces, vagy akár néhány másodperces bontású grafikonokat figyelnek és általában jelentős tőkeáttételű pozíciókat tartanak nyitva.

Ajánlott bejegyzés: Robotot szeretnék, de milyet?

deposit

Számlára helyezendő, minimálisan elvárt tőke.

divergencia

Divergencia. Két vagy több korreláló egyenes, grafikon, vagy sorozat ellentétes irányú mozgása. Általában indikátorok és az árfolyam közötti mozgás jellemzésére használják.

Pozitív divergencia: az indikátor mozgása emelkedést vetít előre, míg az árfolyam stagnál. Ekkor várhatóan az árfolyam is hamarosan elindul az emelkedés irányába.

Negatív divergencia: az árfolyam még emelkedik, azonban az indikátor mozgása csökkenést vetít előre.

doji

Japángyertya formáció, ahol a nyitó és a záró árfolyamok közel, vagy teljesen megegyeznek. A doji bizonytalanságot, gyengülést, gyakran fordulót jelez az uralkodó trendben.

Klasszikus megfogalmazásban egy olyan gyertya, ahol a nyitó- és záróár egyenlő. Saját viszonyítási rendszerünkben meghatározhatjuk, hogy maximum mekkora méretű gyertyát veszünk még dojinak.

Doji gyertyák

dupla csúcs

Fordulós formáció, két hasonló magasságú csúcspont olyan ellenállást jelez, amellyel a piac nem tud megbirkózni és esés várható. A jelzés akkor kerül megerősítésre, hogyha a támaszt tartó mélypont alatt zár az árfolyam. A dupla csúcs ellenpárja a dupla fenék, vagy dupla mélypont.

ellenállás

Ellenállás. Olyan árszint, ahol olyan óriási kínálat található, mely megtorpanásra készteti az árfolyamot, és az emelkedő trend csökkenő irányba fordul. Az ellenállás szint azt az árfolyamot jelzi, amelynek elérése esetén a befektetők többsége az árfolyam csökkenésére számít.

expert advisor

Robot, expert, rövidítve EA. A MetaTrader platform kiegészítője. Automata kereskedési rendszerként használható.

false

Hamis.

A bináris változók állapota csak kétfajta lehet: true és false, azaz igaz és hamis.

fej-váll alakzat

Fordulós alakzat, mely három vagy több kiemelkedő csúcsból áll, és a középső csúcspont (fej), magasabban van a többi csúcshoz képest (vállak). A csúcspontok alja határozza meg a nyakvonalat, melynek letörése esetén alakul ki teljesen az alakzat.

fibonacci sorozat

A Fibonacci számsorozat (1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,…) az előző két szám összegéből épül fel. Két szomszédos szám hányadosa közelít a 61,8%-hoz, melyet úgy is szoktak emlegetni, mint a Fibonacci korrekciós szintet.

Go to Top