Fontos: február 3-án komoly MT4 frissítés várható

Új MetaTrader4 build: 600

A korábbi cikkben taglalt, nagyobb lélegzetvételű változásokat a MetaQuotes bejelentése alapján február 3-án kiadják az új MT4 változatot, amely jelenleg tesztelés alatt áll.

Jelen cikket minden MT4 felhasználónak készítem, azaz a változások nem csak a programozókat érintik. Mindenképpen olvassatok tovább!

Az igen komoly változások tehát minden Metatrader felhasználót érintenek, a robotot napi szinten használókat jobban, mint a kézi kereskedőket.

Az én (és mások) véleménye szerint a kiadást elsieti a cég, és gyakorlatilag ráerőlteti a Metatradert használó közösségre azokat a változtatásokat, amelyek akár súlyos hibákat okozhatnak. A rövid tesztelési időszak alatt rengeteg probléma merült fel, amelyek egy részét ugyan javítják, de idővel újabbak kerülnek elő.

A lehetséges következmények:

 • eddig helyesen működő robotok bizonyos funkcióiban hibák keletkezhetnek
 • indikátorok egyáltalán nem, vagy hibásan működnek majd
 • külső DLL importot használó robotok újrafordítás esetén nem tudnak majd együttműködni az eddig kifogástalan DLL függvényekkel (ANSI-ról Unicode-ra való átállás miatt)
 • egyedi (offline) chartok formátum változás miatt lehetséges, hogy nem fognak megfelelően működni (Renko, Range, Tick chartok)
 • sok apró, de idegesítő probléma és hiba

A fentiek fényében minden aktív robothasználónak javaslom, hogy – amennyiben megoldható – a héten zárjon minden robot által menedzselt éles kereskedést, és a robotot jövő héten az új Metatrader verzióval kizárólag demó számlán használja. Ez rávilágíthat az esetlegesen felmerülő problémákra, felesleges kockázat nélkül.

Aki a fentieket nem tudja megoldani (azaz a nyitott pozíciói veszteségesek, és/vagy nem akarja őket zárni), az is kísérje extra figyelemmel az esetleges Metatrader frissülés miatt bekövetkező változásokat.

A fentiek pesszimista jóslatnak tűnhetnek – valóban lehetséges, hogy nem lesz mindennel probléma, ugyanakkor a korábbi évek tapasztalata és a MetaQuotes “kapkodós” hozzáállása alapján igenis várhatóak kisebb-nagyobb hibák.

A MetaQuotes egyébként azt ígéri, hogy a korábban létrehozott robotok az új Metatraderekkel is működnek majd, azonban kompatibilitási problémákból bőven elég akár egy is, hogy aztán az megkeserítse a trader életét.

A MetaQuotes fórumában olvasható visszajelzések ugyanakkor azt tükrözik vissza, hogy rengeteg megoldandó hiba van, amire sokszor a válasz az, hogy: “Fordítsd újra a robotodat az új fordítóval!”. Ez a megoldás viszont sokszor nem megoldás, hiszen az új fordító újabb problémákat okozhat, ha egyáltalán lefordul vele a program.

Fontosabb változások, a teljesség igénye nélkül:

 • teljesen új MQL4/MQL5 fordító, egy vagon új funkcióval
 • megváltozott könyvtárstruktúra, lehetséges megváltozott elérési úttal
 • a változókban nem lehet a jövőben a pontot használni (ezek cseréje szükséges más karakterre)
 • külső DLL fájlok ANSI helyett Unicode kódolást használnak; egy expert újrafordítása után csak a megfelelően módosított DLL fájlból használhat jól működő eljárásokat
 • több “védett” változónév került meghatározásra, vagyis az eddig használt változónevek között részben vagy egészében helytelen, fordító által nem elfogadott elnevezések lehetnek – ezek javítása szükséges

A bejelentés körüli káoszról sokat elmond az is, hogy a MetaQuotes által hirdetett 03.02.2014. dátum az orosz formátum alapján február 3, míg az amerikai interpretáció szerint március 2. Mivel február 3. egy hétfői nap, ez a sokkal valószínűbb változat – és a MetaQuotes egy munkatársával folytatott beszélgetésem alapján is ez a megcélzott dátum.

Természetesen lehet, hogy az utolsó pillanatban módosítanak majd a dátumon, de erre jelen pillanatban a cég által erőltetett rohanás miatt kevés esélyt látok.

A frissítés ténye még függ az adott bróker egyéni döntésétől is, így nem biztos, hogy mindenkinél automatikusan meg fog történni a frissülés.

Azt javaslom tehát minden MT4 felhasználónak, hogy szenteljen több figyelmet a termináljaira a jövő héttől kezdve! A fórumon belül várom az esetleges problémákat, igyekszem minden érintettnek megfelelő segítséget nyújtani. 

A cikk megosztásával más emberekhez is eljuttathatod a fenti információkat.

Írta: |2017-08-20T16:34:43+00:002014. január 31., péntek|MetaTrader4, MQL4|3 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

3 hozzászólás

 1. […] ← Előző […]

 2. […] nem minden bróker ajánlja fel automatikusan az új MT4 kiadást, ezért különösen figyeljetek oda a megfelelő opció kiválasztására a build szám […]

 3. […] Mérsékelt lelkesedésem miatt a MetaQuotes saját szoftveréről írt dicshimnuszát ezennel nem fordítom le. A változásokról ugyanakkor senki sem marad le, hiszen a korábbi cikkeimben már minden újdonságról hírt adtam: 654, 645, 633, 628, 625, 616, 610, 600. […]

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben