Komoly változások a Metatrader 491/495 buildben

Új MetaTrader4 build: 495

A legújabb 491-es / 495-ös build számú frissítés néhány komoly változást hoz, melyről jobb előre értesülni a kellemetlenségek elkerülése végett.

Úgy néz ki, hogy a MT5 platform erőltetése mellett a MT4-et sem temetik még a MetaQuotes-nál. Az, hogy az alábbi változások hasznosak-e vagy nem, azt mindenki döntse el maga. Én majdnem mindet némelyiket meggondolatlannak és rosszul kivitelezettnek tartom, de hát semmi sem lehet tökéletes.

Lássuk a változásokat!

1. “One-click trade system” újításai

A korábbi, 482-es build verzióról szóló cikkben már írtam arról, hogy lehetővé vált az MT4-ben a One Click Trade Panel – vagyis most már egy kattintással lehet pozíciót nyitni.

 • A funkciót érintő változás, hogy ha a One-click Trading mód be van kapcsolva (nem maga a panel a chart bal felső sarkában, hanem az opció az Eszközök -> Beállítások -> Kereskedés fülön), akkor az F9-es panelen történő pozíciónyitás után nem kell “Rendben” -t nyomnunk, hanem a párbeszédpanel automatikusan eltűnik.
 • Továbbá: a pozíció helyzetérzékeny menüjében a “Megbízás lezárása” opcióra kattintva további kérdés nélkül, azonnal záródik a pozíció. Érdemes megfigyelni, hogy a pozíciók profitkijelzése mellett jobbról megjelent egy gyönyörűséges X jel, amellyel szintén ez a funkció érhető el.
One Click Trading ki/be kapcsolása

One Click Trading ki/be kapcsolása

 • A pozíciók SL és TP vonalainak huzigálása most már szabadon megtörténhet! Amennyiben egyáltalán nincs SL/TP beállítva, akkor a pozíció nyitóárvonalának segítségével lehet a megfelelő irányba ráncigálás alapján SL/TP értéket beállíttatni.

A fantasztikus funkciónak két folyománya van: ha olyan expertet szeretnénk használni, mely idáig ezt a funkciót használta (egy sima horizontális vonal objektum segítségével), akkor annak a működtetéséről rövid úton érdemes lemondanunk, lévén hogy állandóan a Metatrader akar reagálni egy adott szint közelében tanyázó vonal objektum helyett. Biztosan ezzel kapcsolatban is majd lesz javítás a MetaQuotes részéről, de addig is vakító fényű szivatásba taszíthatjuk magunkat, ha nem figyelünk oda.

Az már csak hab a tortán, hogy a fent ecsetelt One-click trading jelölőnégyzet hiába van kikapcsolva, ez a funkció akkor is szanaszét akar idegesíteni segíteni akar minket. Feltételezem, ez is csak egy hiba a túl korán kiadott (build precox) verzió kapcsán.

A vonalakon történő sikeres jobb klikket egy (tökéletesen felesleges) helyzetérzékeny menüvel jutalmaz a program, amelyben ismét zárást/módosítást kérvényezhetünk. Ha egy szinten több pozíció is van nyitva, totális káosszal szembesülünk (egyelőre nem találtam rá megoldást, miért gondolták ezt segítségnek a fejlesztők…)

 • A helyzetérzékeny menüből most már közvetlenül is rögzíthetünk Figyelmeztési eseményt, ha akarunk.

2. A brókercég weboldalának megjelenítése

 • A Levelesláda fül mellett most már megjelenhet a brókercég weboldala is. Nálam ehelyett az átlag felhasználó számára nem feltétlen napi szinten használt Code Base jelenik meg, magyarul örömmel böngészhetem a mások által feltöltött experteket, szkripteket és indikátorokat – amit amúgyis több, mint 5 éve meg lehet tenni egy egyszerű böngészőprogram segítségével. Ha valaki erre várt – vagy neadj’Isten arra, hogy a brókercége honlapját böngészhesse Metatraderből – akkor már nem kell sokat várnia. Ha a brókercég maga beállítja ezt a lehetőséget, az elérhetővé fog válni.

3. Vegyes javítások, újítások

 • Terminál: olyan expertek, melyek gyakorta kereskedtek lefagyásokat okozhattak, ez javítva lett.
 • Terminál: javított megjelenítés Price Chart használata esetén (itt talán a Tick Chart-ra gondolhatnak?)
 • Terminál: javított 4 tizedesjegyes pontosságú árak a gyors kereskedési lehetőségnél a charton
 • Terminál: helyes képmentés “Aktív chart” [Active chart (as is)] opció esetén
 • Terminál: a terminál hatékonyabban kezeli a nagyobb mennyiségű számlatörténetet
 • Terminál: MQL4 alkalmazások esetén az SL és TP érték hiánya nem okoz fennakadást piaci nyitás esetén
 • Terminál: a csúszóstop események naplózásra kerülnek
 • Terminál: a Felugró árak (F10) funkcióból való kereskedés javítva lett
 • Terminál: Lengyel és horvát fordítások frissítve (írtam neki, hogy a magyart is kéne – idáig nem kaptam választ)
 • Szignálok: hibás másolások javítása (már lezárult trade-k nem kerülnek másolásra)
 • Szignálok: részletesebb figyelmeztetés a szignálokra való feliratkozáskor, mely megelőzi a feliratkozó számlájával való inkompatibilis szignálra történő feliratkozás lehetőségét (haha…)
 • Metaeditor: kínai nyelv esetén a vágólap hibák javítva
 • Fórum és crash logok alapján további hibák javítva (nincs részletezve)

 

Összességében én egyedül egy helyen találkoztam össze egy 495-ös verzióval, ami azért vicces, mert a MetaQuotes hivatalos fórumán még csak a 491-ről van szó, arról is csak “előzetes ismertető”-ként.

A 495-ös verzió számomra több bosszúságot okozott, mint előnyt ezért nyomatékosan felhívom mindenki figyelmét, hogy ameddig csak alkalma nyílik rá, NE frissítsen 451-es változatról!
481-es korábbi változatról a frissülés automatikusan meg fog történni, az ellen már nincs mit tenni.

Megjegyzés: a cikk írása alatt újra feltelepítettem egy teljesen új MT4-et egy funkció tesztelése kapcsán. A netes telepítő most már újra a 482-es változatot telepíti fel, vagyis a központilag MetaQuotes által babrált játék gyakorlatilag teljesen követhetetlen. Bízzunk benne, hogy a fentiek valóban csak előzetes ötletek és a 491/495 valódi kiadása előtt finomítanak a funkciókon.

Írta: |2017-08-20T16:27:11+00:002013. május 8., szerda|MetaTrader4, MQL4|1 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Egy hozzászólás

 1. […] ← Előző […]

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben