A mai naptól megszűnt a build 500-nál régebbi MT4 terminálok támogatása

Ahogyan azt korábban már itt a blogon is olvashattátok, 2013. augusztus 1-től megszűnik az 500-as buildnél régebbi MT4 terminálok támogatása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a robotok és a kézi kereskedés sem fog működni addig az érintett terminálokon, ameddig nem történik meg a kötelező frissítés. Sőt, néhol a számlára való bejelentkezés is gondot okozhat, vagy még rosszabb: minden jónak néz ki, csak a robotok nem tudnak dolgozni a háttérben. Amennyiben egy vagy több kötés, zárás nem következik be a korábban várt (és addig jól teljesülő) szituációkban, erősen javaslom a terminál verziószámának felülvizsgálatát.

Olvass tovább, amennyiben szükséged van pár alapvető infóra az ellenőrzéssel-frissítéssel kapcsolatban!

Hogyan tudom megnézni a terminál ún. build verziószámát?

Az alábbi kék hivatkozásra kattintva kinyílik a leírás, hogy hogyan tudod ezt megtenni.

Mi az a build szám, és hogyan tudom megnézni hogy a terminálomnál mi ez a szám?

A build számot (ejtsd: bɪld, bild) egy szoftverfejlesztők által használt fogalom. Ha egy szoftverben kisebb módosítást, javítást végeznek, de a program verziószámán nem akarnak növelni, akkor ezt az ún. build számot használják a változás jelzésére. (erre a célra jellemzően a több pontos elválasztást is alkalmazzák, pl. 4.0.1.14)

A Metatrader esetében a "stabil" kiadás verziószáma 4.

Megjegyzés: bizonyos brókerenél már a Metatrader5 is használható, azonban jelenleg a nemzetközi közösség által mutatott érdeklődés a platform iránt jóval kisebb, mint a várt - ezért véleményem szerint még évekig a Metatrader4 platform lesz a tömegek által használt platform - már amennyiben a 4 és az 5 közül kell választani.

Amennyiben apróbb-cseprőbb módosításokat végeznek (pl. egy felhasználó hibát észlelt a működésben, és erről értesítette a szoftver gyártóját, aki kijavítja a hibát), ezt a build számot növelik meg.

A Metatrader 4.00 verziószáma gyakorlatilag évek óta nem növekszik, a build szám azonban időről időre igen. A cikk írásának pillanatában - 2011 augusztusában - a build szám értéke 402-403, attól függően hogy mely brókercég szolgáltatását használjuk.

Közben a gyártó cég kiadta a Metatrader 5 - egyelőre - tesztelhető változatait, de stabil változatként továbbra is a 4-es sorozatot alkalmazzák szerte a világon (lásd keretes írás).

A build számot a Súgó menüpont Névjegy (régebbi változatokban Leírás) menüpontjára kattintva tekinthetjük meg, az ablak bal alsó sarkában. A build verzió alatt látszik a változat kiadásának dátuma.

Az alábbi két képen remekül látható az, hogy két év elteltével hogyan emelkedett a build szám: 226-ról 402-re. Ez viszont nem azt jelenti, hogy 176 kiadott változat volt. Ennek oka az, hogy a szoftverfejlesztés során a belső használat során tesztelt változatokat - amelyeknek szintén emelték a számát - nem adták ki, csak a komolyabb (stabilnak hitt) változatokat.

Build szám megtekintése a MetaTraderben

Build szám megtekintése a MetaTraderben (1)

Build szám megtekintése a MetaTraderben (2)

Build szám megtekintése a MetaTraderben (2)

Főbb build számok a 226 óta: 227, 228, 229, 301, 302, 400, 401, 402, 403. (a teljesség igénye nélkül)

Újabb build változatok kapcsán (2014 után)

2014 év eleje óta a Metatrader4 terminálok automatikusan frissítik magukat, amennyiben a MetaQuotes vállalat új build verziót ad ki. A frissítés feltétele, hogy a Metatrader újra legyen indítva - ekkor érzékeli ugyanis a frissítés szükségességét a program.

Amennyiben valaki ki szeretné kapcsolni ezt az automatikus frissítést, futtassa a Metatrader4 futtatható állományát - a terminal.exe -t - a /skipupdate opcióval. Fontos, hogy időnként mindenképpen megtörténjen a frissítés, hiszen a vállalat időről-időre letiltja a korábbi - túl régi - változatok használatának lehetőségét. A /skipupdate kapcsolóval lehetőségünk van a frissítés időpontját magunk meghatározni - például hétvégén, amikor nincs piac. Ezzel el tudjuk kerülni, hogy az aktuálisan futtatott stratégiáink műszaki probléma, esetlegesen kényszerű leállásba kerüljenek.

Régebbi build változatok kapcsán (2014 előtt)

Az alábbi bekezdések a cikk frissítésének pillanatában (2015-ben) már idejétmúltak. 

A build számok tekintetében érdemes mindig a legfrissebb verziót birtokolni (a program automatikus frissítőprogramja, a LiveUpdate mindig felajánlja a frissítés lehetőségét - és ha engedjük neki, végre is hajtja), ugyanis könnyen előfordulhat hogy az új kiadás kritikus sebezhetőséget vagy súlyos programhibát javít.

A 400-nál nagyobb build számú Metatraderből származó robotokkal gyakran előfordul, hogy a régebbi változatokon (jellemzően a 2xx sorozaton) hibát okozva kilépésre kényszerítik a terminált. Ilyen esetben azonnal javallott a terminál frissítése - a probléma rögtön meg fog szűnni.

Hozzáadva itt: Metatrader

482 vagy újabb terminálok frissítése

A frissítés a 482-es változattól kezdve automatikusan megtörténik, csak újra kell indítani a terminált. Az újraindítás végzi el a frissítést a korábban letöltött fájlok segítségével, azaz az indítás után a program azonnal kilép, majd újraindul. Ez normális, nem kell megijedni.

482 előtti terminálok frissítése

Ebben az esetben lényegesen nehezebb helyzetbe kerülhetünk, mert tapasztalatom szerint az automatikus LiveUpdate funkció sem működik. Itt csak a terminál újratelepítése segít! Javaslom a külön könyvtárba telepítést, majd az expertek, indikátorok, stb. fájlok és könyvtárak átmásolását az új terminálba.

500 vagy annál újabb terminálok frissítése

Ebben az esetben nem kell tenned semmit - maximum gyakrabban indítsd újra a terminálodat, hogy a folyamatosan érkező frissítésekről ne maradj le!

Amennyiben valaki problémába ütközik, az akár itt a fórumban is kérhet segítséget.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad!

10 hozzászólás a(z) “A mai naptól megszűnt a build 500-nál régebbi MT4 terminálok támogatása” bejegyzéshez

 1. Hát nekem van bajom bőven mostanában az új terminállal. Az egyik legégetőbb, (1.) hogy az általam írt expertnek nem tudom kezelni a beállításait. Nevezetesen nyomok egy F7-et, és az Általános fül megjelenik de a Beállítások (extern változók) fül NEM!
  Más experteknél nincs ilyen probléma, ill. korábban tökéletesen működött.
  (2.) Egy másik, hogy miután frissült (LiveUpdate) a terminál (mert kézzel újraindítottam) - és a frissítés után automatikusan újra indult - a korábban megnyitott chart-ok javát nem nyitotta újra. Pl. nálam három instrumentumon futott az expert EURUSD, EURGBP, GBPUSD. Ezek közül csak az EURUSD-t indult újra, a többi nem, ill. voltak még nyitva egyéb chartok is (össz. kb.10 db) de azok küzül is csak kettő "indult újra". Na ekkor megint bezártam, újra indít, és helyre állt a rend. Ez azért gáz, mert éppen most ügyködöm rajta , hogy a gépem újraindulása esetén induljon a Meta is. De ha ez után a fenti lépéssor megy végbe, akkor manage nélkül mardnak a megnyitott pozícióim és ezt még egy VPS szerverrel se tudnám kivédeni. (Ill. ez nem teljesen igaz mert az remélhetőleg nem indul újra csak úgy magától, és ha már én kezdeményezem a történéseket, akkor csak figyelem rendben el indul-e.)
  (3.) A margin >kijelzés< néha totál hülyén működik.
  Azaz a nyitott pozíciók ellenére a Margin szintem megyegyezik az Equity-vel és a szabad margin százalék kijelzés eltűnik. Amit még nem tudok, hogy vajon csak a kijelzés tűnik-e el vagy a Meta is rossz adatokat szolgáltat az expertnek, mert ha ez utóbbi akkor (nagyon gáz, hogy) az EA-m olyan méretű pozíciókat nyit majd amilyet nem szeretnék.

  Amúgy a Metát egy virtuális gépen futtatom Win7 op. rendszeren és RDP-vel érem el a gépet. ( de RDP nélkül is ugyanezek a problémáim.)

  • (1) Azt javaslom, hogy fordítsd újra a robotodat egy korábbi metalang.exe segítségével. Ez talán megoldja a problémádat. Ilyesmit én korábban csak akkor tapasztaltam, ha újabb metalang.exe -vel fordítottam le egy programot, és azt egy korábbi verziójú MT4-ben használtam.

   (2) Ezt a GYIK-et olvasd el, engem kísértetiesen emlékeztet a probléma az UAC-os "funkcióhoz".

   (3) Ilyet még nem tapasztaltam, de ha küldenél róla screenshotot akkor én is tanulnék valamit!:)

  • Üdv újra. Nos az elmúlt időszakban együttéltem a fentebbi bejegyzésemben (1.)-el jelölt problémával, nevezetesen nem tudtam előcsalogatni az expertem tulajdonság lapjának (F7 billentyű) >Bemenő adatok< fülét, mert egész egyszerűen "megszűnt létezni". Jobb híján a kódban változtattam a paramétereket, viszont így Tester-rel optimalizálni lehetetlen.
   Próbáltam másik metalang.exe-vel fordítani az EA-t de nem segített. A mai napon viszont "véletlenül" belenyúltam a megoldásba.
   Nevezetesen észrevettem, hogy a főprogramomba #include-al beszúrt egyik mqh file-ra igazából nincs szükségem.

   És voila, miután töröltem a sort a főprogramból helyreállt a rend!

   Az történt ugyanis, hogy ezt a file-t (a legeslegelső fórumszálban említett sysmbolslib.mq4-et) a netről szereztem be. De nem letöltöttem, hanem kimásoltam a forráskódot és mq4 helyett mqh kiterjesztéssel mentettem el. Na most ez a forráskód tartalmaz egy #property library bejegyzést, tehát programkönyvtárként van megjelölve és emiatt (ahogy utánna olvastam) mq4 kiterjesztéssel kell menteni. Kipróbáltam azt is, hogy kitörlöm ezt a sort a nevezett fájlból, és ez szintén megszüntette az alapproblémámat.

   (megj: Arról amúgy fogalmam sincs miért lenne jó egy sima #include-dal beszúrt mqh fájl helyett ilyen library-t használni. Már csak azért sem amikor az a sor (#property library) szerepelt a programomban akkor a compiler a fordításkor nem hagyta ki a használaton kívüli függvényeket, pedig alapesetben ezt megteszi.
   A "MetaTrader-könyv" (http://www.radu.hu/mql4-hu/metaeditor/files.html) is azt írja, hogy inkább ne használjuk.)

  • Örülök, hogy rájöttél a megoldásra! A librarynak az a lényege, hogy nem forráskódon keresztül használod a függvényeket - mint az include-ok esetén - hanem lefordított fájlokból. Így pl. kiadhatod egy-egy eljárásgyűjteményedet anélkül, hogy valaki a forráskódot is megkapná mellé automatikusan.

   Nyilván a visszafejtést itt is meg lehet oldani, szóval semmi sem tökéletes!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!