Amennyiben az előző módszerrel már sikerült lekonvertálnod az adatokat, tovább léphetsz a következő lépésre ennek az oldalnak az elolvasása nélkül is.

Itt azt mutatom be, hogy egy ingyenesen rendelkezésre álló eszközzel hogyan lehet egyszerűen és fájdalommentesen megoldani a Dukascopy adatok konvertálását MT4 számára fogyasztható formátumba.

Mik azok az FXT és HST fájlok?

Az MT4 két fájlból gazdálkodik: az egyiknek a HST, míg a másiknak az FXT kiterjesztése van.

HST fájlok a gyertyaadatokat tartalmazzák: minden idősíkhoz készül majd egy fájl, amennyiben igényeljük ezen fájlok létrejöttét. Méretük az FXT fájlokhoz képest nagyságrendekkel kisebb.

Az FXT fájlok a megadott időszak konkrét tick adatait tartalmazzák, magyarul minden konkrét árváltozást tartalmaznak. Ebben az FXT fájlban van benne továbbá fix spread esetén a spread nagysága, az esetleges jutalék mértéke, a tőkeáttét mérete, a minimum lotméret, maximum lotméret, stb. – magyarul a kereskedés feltételei. Az FXT fájl a konvertálás folyamán az általunk megadott környezeti adatokat tartalmazza majd – tőkeáttét, jutalék, spread, stb. Ily módon a generált FXT fájlokat bármilyen terminálban futtatva mindig ugyanazt az eredményt fogjuk kapni, hiszen a kereskedés kondíciói minden esetben bele lesznek égetve az FXT fájlokba és nem az aktuális bróker környezeti adatai számítanak majd.

Ha soha nem tervezünk visual mode-ban tesztelni, a HST fájlok akkor is elengedhetetlenek, hiszen az MT4 az indikátorok számára innen kérdezi le az árakat.

Fontos tudni,  hogy ha nem teszünk így akkor az FXT -ben lévő árak és az MT4 brókertől letöltött gyertyaadatai nem fognak egyezni. Ilyenkor a jelenség a következő: olyan helyeken lesznek kötések jelölve, ahol elvileg nem is járt ár (a mi brókerünk szerint). Az ilyen kavarodásokat elkerülendő, mindenképp generáljuk le egyszer az FXT adatok mellé a HST gyertyaadatokat is!

Minden egyben: TickStory Lite

A szoftver, amivel az adatletöltést és konvertálást végezzük el TickStory Lite -nak hívják. A weboldaláról ingyenesen letölthető.

A letöltés után telepítsük a programot, lehetőleg olyan meghajtóra ahol elegendő szabad helyünk van. Kerüljük a Program Files és Program Files (x86) könyvtárakat (az MT4 telepítésnél is; okokat itt találod)!

A telepítés után a program automatikusan elindul, ha mégsem akkor az ikonjára kattintva indíthatjuk el akár az Asztalról is. Indulás után a következő látvány fogad minket:

TickStory Lite fő ablaka

TickStory Lite fő ablaka

A jobb oldali listában az összes olyan instrumentum látható felsorolva, amely kapcsán adatokat tölthetünk le a Dukascopy szerveréről. Az első és legfontosabb lépés azonban az, hogy megadjuk a Tickstory Lite-nak (továbbiakban: TSL) a visszatesztelésre használt Metatrader telepítésünk főkönyvtárát. Érdemes egy külön, szűz telepítést létrehozni amelyben semmi mást nem csinálunk, csak visszatesztelést végzünk.

A File->Settings menüre vagy az eszköztárban lévő fogaskerékre kattintva elérjük a TSL beállításait. A Dukascopy Datasource fülön a Store location-ben megadható, hogy hol tárolja a letöltött adatokat a program. Amennyiben van már korábabn telepített JForex platformunk és használtuk is azt adatok letöltésére, akkor megadhatjuk azt a könyvtárat – ebben az esetben szükségtelen újra letöltetni azokat az adatokat a TSL-el.
Egyéb esetben ehhez a beállításhoz nem kell nyúlnunk.

Az MT4 Settings fülön ki kell választanunk azt az MT4 installációt, ahova a TSL bemásolja a konvertált fájlokat – hogy ezzel nekünk ne kelljen külön bíbelődnünk.

Válasszuk ki az MT4 főkönyvtárát!

Válasszuk ki az MT4 főkönyvtárát!

Miután kiválasztottuk a terminál főkönyvtárát (amiből minden más könyvtár nyílik), a Server Name értékét is ellenőrizzük: előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy MT4 telepítésnél alaphelyzetben több szerver van, nem mindegy hogy a demó (vagy akár éles) számlánkkal hova csatlakozunk. Azt, hogy mely szerverhez vagyunk éppen csatlakozva az MT4-ben tudjuk ellenőrizni, például az Info szkripttel.

Szerver kiválasztása

Szerver kiválasztása

Ha a fentiekkel megvagyunk, klikkeljünk jobb egérgombbal azon az instrumentumon amelyet konvertálni szeretnénk. Válasszuk ki az Export To MT4… lehetőséget (a Download csak letölti az adatokat, az Export To File pedig CSV fájlba menti az adatokat)!

A Data Export fülön kézzel is megadhatjuk a kezdő (From date) és végdátumot (To date) is, de ebben segítségünkre vannak a gombok is, melyek előre definiált periódusokat állítanak be.

Last 5 years – utolsó 5 év
Last 2 years – utolsó 2 év
Last 1 year – utolsó 1 év
Last 6m – utolsó 6 hónap
Last 3m – utolsó 3 hónap
Last month – utolsó hónap

Az Include weekends jelölőnégyzet bekapcsolásával a hétvégi gyertyákat is legeneráltatjuk; amennyiben nem volt azokon a napokon adat, üres gyertyák lesznek generálva.

A Timeframes (FXT) szekcióban az általunk bejelölt idősíkok FXT fájljait generálja le a program. Amennyiben sosem lesz szükségünk D1 idősíkon történő visszatesztelésre, szükségtelen legeneráltatni azt. Amennyiben a robotunk több idősík adatait használja pl. indikátorokon keresztül, akkor is elég csak a fő idősík FXT fájlját legenerálni, hiszen a HST gyertyaadatokban minden egyéb idősík gyertyaadatai elérhetőek lesznek.

A Generate HST files opciót akkor válasszuk ki, ha szeretnénk hogy a gyertyaadatok is legenerálásra kerüljenek (ez is szükséges a visszatesztekhez!) Amennyiben korábban már legeneráltuk mondjuk a 2009/01/01-től 2010/01/01-ig terjedő időszakot, és most ugyanezt az időszakot generáljuk le csak más idősíkra, akkor a HST gyertyaadatokat felesleges újból kérni a programtól.

A Filter duplicate ticks opcióval az olyan duplikátum árváltozásokat szűrethetjük ki a programmal, amelyek feleslegesek. Használata javasolt!

Az Adjust timezone segítségével beállíthatjuk a brókeri időzónánkat. Ha GMT+1 -ben vagyunk, használjuk a GMT+1 időzónát! A Daylight savings automatikusan kerül beállításra.

Az MT4 output részen láthatjuk korábban beállított MT4 telepítésünk elérési útját, és az azon belüli FXT/HST útvonalakat. Ha ezek – illetve a Server Name – megfelelőek, akkor továbbléphetünk a nagyon fontos Metatrader info fülre!

MT4-be történő exportálás

MT4-be történő exportálás

A Metatrader info fülön a környezeti adatok beállítása történhet meg. Ugyan lehet kézzel megadni és változtatni az adatokat, ezt a legritkább esetben tartom jó ötletnek.

A Load gombbal betölthetünk egy környezeti beállítást, a Save As -zel elmenthetjük az éppen módosítottat, a Save As Default -re kattintva pedig az aktuális környezeti adatokat mentethetjük el alapvetésnek.

Nagyon fontos lépés következik: abból a MT4-ből, amelyben majdan tesztelni szeretnénk ki kell mentenünk az összes instrumentum környezeti adatát egy fájlba, melyet később a Load gombbal tudunk betölteni. Erre szerencsére a TSL egyszerű módszert biztosít: a TickstoryInfoExpert nevű expert advisort. Ezt a TSL telepítés főkönyvtárában találjuk meg, TickstoryInfoExpert.ex4 néven; másoljuk be a tesztelési MT4 MQL4\Experts\ (régebbi verziókban: experts\)könyvtárába! Indítsuk újra a Metatradert, egy tetszőleges instrumentumra helyezzük rá az expertet!

TickStoryInfo expert

TickStoryInfo expert

Paraméterek:

ConfigFileName: amennyiben nem adunk meg fájlnevet, a robot saját maga nevezi el a fájlunkat mt4.Brókernév.Szervernév.mt4config néven. Néhány esetben gondot okozhat pár helytelen karakter a bróker nevében, vagy a hosszú fájlnév; ilyen esetben javallott az egyedi fájlnév használata! Fontos, hogy amennyiben te adod meg a fájlnevet, ügyelj arra hogy .mt4config -ra végződjön – a kiterjesztést ugyanis az expert nem adja hozzá automatikusan!

SymbolSuffix: mikro számlák esetén lehet, hogy a bróker instrumentum utótagot használ. Ha ide egy “m” betűt írunk be, akkor az EURUSD instrumentum helyett egy EURUSDm-et próbál lekérdezni az expert.

AllowWhenNotConnected: amennyiben sehogy sem sikerül csatlakoztatni Metatraderünket a brókerhez, próbáljuk ezt a kapcsolót true állásba kapcsolni. Ekkor az expert a legutolsó környezeti információkat menti a fájlunkba.

Egy beérkező árváltozással később (remélhetőleg) minden adatunk rendelkezésre áll a fájlban, melyet az MQL4\Files\ (régebbi verziókban experts\files\) könyvtárban találunk meg. Amennyiben nincs fájl, akkor ellenőrizzük az Expertek fülön hogy van-e bármilyen hibaüzenet. Ha nincs, akkor nagy valószínűséggel a már említett Windows-probléma akadályozza utunkat.

A kapott fájlt töltsük be a Load gombbal, és máris találkozunk a megfelelő beállítások tömkelegével az adott instrumentumra vonatkozólag.

Metatrader info

Metatrader info

A legegyszerűbb beállításokat (spread, tőkeáttét, stb.) bátran átírhatjuk, a többi beállításhoz azonban általában felesleges hozzányúlni. Amennyiben a generálni kívánt terminálban másként hívják az adott instrumentumot, mint ahogy alap esetben szokták (pl. nem EURUSD a neve, hanem EURUSD-Micro) akkor a Map to: szövegdobozba megadhatunk bármilyen instrumentumnevet – ekkor az összes fájl ezen szövegre fog alapulni.

Amennyiben készen vagyunk, kattintsunk az OK gombra és legyünk türelmesek – a letöltés és a konverálás folyamatban van (Retrieving felirat, zárójelben százalék).

TSL export folyamatban

TSL export folyamatban

A folyamat végeztével a fájlok a korábban beállított könyvtárakban landolnak. Javaslom, hogy a konvertálás közben a cél MT4 legyen bezárva, és a konvertálás végeztével indítsuk csak el.

Az adatok immáron rendelkezésre állnak, a használatra már több lehetőségünk is van. A legkézenfekvőbb a TSL Tools -> Launch MT4… menüpontja (F8 gyorsbillentyű), amely elindítja számunkra a Metatradert úgy, hogy az előbb legenerált FXT backteszt környezetet képes legyen használni. Ehhez egy memóriacím átállítását végzi el, amely nem minden MT4 verzió esetén lesz sikeres – ebben az esetben más módot kell keresnünk.

A backteszt panelen fontos, hogy a Minden tick módszer, valamint a megfelelő (generált) idősík legyen kiválasztva. A teszt lefutása után a Jelentés panelen a Modelling quality mezőnél 99% -ot (Birt’s patch / Tick Data Suite esetén) illetve 99.9% -ot (TSL) kell látnunk. Bármilyen ettől eltérő érték esetén nem a tick adatokat használja a program, ilyenkor ellenőrizzük a következőket:

  • nem lehet elégszer említeni a Windows virtualizáció problémáját, erre különösen figyeljünk oda
  • ellenőrizzük, hogy megfelelő instrumentum és idősík van-e kiválasztva
  • ellenőrizzük, hogy a Minden tick módszer van-e kiválasztva
  • ellenőrizzük a dátum intervallumát

Fontos információ a futtatás kapcsán

Az 500-asnál újabb MT4 verziók futtatásához előbb kedvelni kell a TickStory Lite -ot!

Ahhoz, hogy a Tickstory kedvelőjévé válj, kattints a Facebook Like (Tetszik) gombra a program jobb felső sarkában! Miután az Internet Explorer megkérdezi a belépési adataidat, győződj meg róla hogy bejelölöd a “Maradjak bejelentkezve” opciót!

Ezek után érheted el a Tickstory Lite plusz funkcióit – például az MT4 Adat szerkesztőt (MT4 Data Editor) és az 500+ buildek indító funkcióját.

Amennyiben kérdésed merülne fel, vagy elakadtál akkor regisztráció és bejelentkezés után a fórumban tudsz kérdezni!