Ez az oldal arról szól, hogy hogyan tudunk 4-es MetaTrader terminálunkba ropogós adatokat szerezni külső forrásból. Idézet egy korábbi cikkemből:

Nyilván mindenki megélte már, hogy backtesztelés előtt / után / közben mennyire idegesítő az, hogy nincsenek vagy hiányoznak az adatok egy bizonyos időszakra. Az adatok pontosságáról, részletességéről meg inkább nem beszélnék – brókere válogatja. Milyen jó lenne ha pontos, akár perces adataink lennének több évre visszamenőleg? És milyen jó lenne, ha az eredeti tickek adatai is rendelkezésre állnának? Nos, a tutorial ezen adatok beszerzéséről, konvertálásáról és használatáról szól – nem csak expert advisor fejlesztőknek!

Ezen az oldalon összegyűjtve próbálom tálalni a blogon eddig publikált információkat a témát illetően. A jövőben folyamatosan itt fogom letölthetővé tenni az adatok készítéséhez és használatához szükséges szkriptek frissítéseit is, melyet a téma szakértőjének, Birtnek köszönhetünk. Jómagam csak a magyar fordítás készítője vagyok.

Legfrissebb leírások

Mivel egyre több oldal és bejegyzés van a témában a blogon, a leginkább javasolt kiindulási pont a Bevezető oldala. Onnan minden lap alján tovább lehet lépni a következő lépésre, ugyanakkor a legtöbb korábbi cikkre van link a leírásokban.

Bevezető a pontos adatokhoz
Publikálva: 2012. március 23.

Tartalom: kiindulópont a 2012 márciusában legaktuálisabb információk eléréséhez a témában.

1. lépés – Adatok letöltése – lehetséges források
Publikálva: 2012 március 23.

Tartalom: cikk arról, hogy honnan szerezhetünk be folytonos adatokat a Dukascopy-n kívül. 

2. lépés – Adatok konvertálása MT4 számára (CSV2FXT módszer)
Publikálva: 2012 április 9.

Tartalom: hogyan lesz a CSV adatokból FXT és HST formátumú, MT4 számára “ehető” formátum a CSV2FXT nevű szkript segítségével.

2. lépés – Adatok konvertálása MT4 számára (TickStory Lite módszer)
Publikálva: 2013. február 16.

Tartalom: az előző lépés egy alternatívája. A TickStory Lite nevű ingyenes szoftverrel könnyedén tudunk adatokat készíteni a MT4 számára.

Korábbi cikkek, leírások

Pontosabb használata a backtesztek során
Publikálva: 2010 októberében

Tartalom: mindenképpen javaslom elolvasni a cikket, habár a benne taglalt letöltési módszernél már van könnyebb megoldás is. Aki retteg az informatika mélyebb bugyraitól, az hagyja ki a php-s konvertálásra vonatkozó részeket!

Kiegészítés az egyénileg elkészíthető adatokhoz
Publikálva: 2010 novemberében

Tartalom: a Metatrader újabb buildjei indokolták a frissebb betöltőkről szóló cikket, valamint házilag beleeszkábáltam az állítható tőkeáttétet a konvertáló szkriptbe. Ezt a funkciót azóta javasoltam Birtnek, aki bele is rakta a programba.

Pontosabb adatok – egyszerűen
Publikálva: 2011 januárjában

Tartalom: a Dukascopy nevű brókercég JForex nevű platformja segítségével pár egérkattintással letölthetőek a különböző instrumentumok adatai, melyeket utána viszonylag könnyen lehet konvertálni. A cikk erről szól.

Változások a pontosabb adatokkal való backtesztelés kapcsán
Publikálva: 2012 márciusában

Tartalom: összefoglalás azon változások kapcsán, amely a pontos adatokat érinti – többek közt arról, hogy mi is az a Tick Data Suite.

Frissítések, újdonságok
(folyamatosan bővítve az új infókkal)

2013/02/16 – A leírások bővültek a TickStory Lite-tal történő konvertálás mikéntjével.

2012/12/16 – Két megjegyzéssel bővítettem az “Adatok konvertálása MT4 számára olvasható formátumra” cikket.

2012/11/21 – Letöltő/konvertáló szkriptek letöltései frissültek

2012/03/23 – Letöltő/konvertáló szkriptek letöltései frissültek + leírás a Tick Data Suite-ről

2012/03/17 – Új Birt’s patch verzió, letölthető lentebb. 409-es verzióig bezárólag működik.

2012/02/07 – Új birt’s patch verzió, letölthető lentebb. A konvertáló szkriptek kapcsán változások lesznek, amelyekről hamarosan értesítelek benneteket ezen az oldalon keresztül.

2011/11/30 – A letölthető birt’s patch frissítve lett, ezzel már működnek az egymás utáni tesztek Vista és 7 alatt is.

2011/11/10 – A 402-es buildnél újabb terminál esetén amennyiben Windows Vista vagy Windows 7 esetén backtesztelsz: előfordulhat az a hiba, hogy a második teszt esetén a terminál “elszáll”. Erre egyelőre nincs ismert megoldása az egyedi tesztelhetőség eredeti ötletgazdájának, birtnek sem.

2011/11/09 – Pár napja kijött a 409-es build verzió. Egyelőre még nincs betöltő ehhez a verzióhoz, azaz jelenleg a 409-es verzióval nem megoldott a konzerv adatokkal történő tesztelés. Amint lesz módosított birt’s patch vagy egyéb loader, a frissítés itt lesz megtalálható. A lap alján letölthető loaderek és a birt’s patch is tökéletesen kezelik a 409-es verziót. Ha nem működik, akkor valószínűleg az az ok, hogy régebbi birt’s patch-el próbálkozol.

2011/06/04 – Birt általános loadert készített. Ennek oka az volt, hogy egyre több Metatrader build verzió látott napvilágot. A loader-generic.exe első futtatásakor megkeresi azokat a memóriaterületeket, amelyeket át kell írnia annak érdekében hogy elérhetővé váljon a több teszt futtatása egyetlen terminálból. A legközelebbi indításnál is a loader-generic.exe -vel indítsuk a terminált!

2011/09/11 – A 405 és 406 -os build verziókban lényeges eltérések vannak a korábbi változatokhoz képest, amik komolyan érintették a házilag készített adatok felhasználhatóságát. Ennek eredményeként az új generic loader csak 405 és annál újabb buildekkel működik – a régi változat az “old” könyvtáron belül található meg.

A változtatások “melléktermékeként” a Visual C 2010 runtime telepítése után a Windows XP/Server 2008 felhasználók számára is elérhetővé válik a 2 gigabájtnál nagyobb fxt fájlok használata. (csak 405 build és annál újabb terminálok esetén) 

A Visual C Runtime letöltését lentebb találjátok meg.

Letöltések

Birt’s patch legújabb változata
Feltöltve: 2012. március 17.
Tartalom: a konvertált adatokkal való tesztelést segíti elő

FXT/HST létrehozó (konvertáló) szkriptek
Feltöltve: 2012. november 21.
Tartalom: a CSV->FXT/HST konvertáláshoz használható fájlok

MQL szkriptek
Feltöltve: 2012. március 23.
Tartalom: a konvertáláshoz és használathoz szükséges szkriptek.

MT4 betöltők (loaderek)
Feltöltve: 2011. szeptember 15.
Tartalom: egy terminálkönyvtárból több teszt egyidejű futtatásához nyújtanak segítséget a loaderek. A csomag tartalmaz egy általános (generic) betöltőt is. (régi fájlok, javallott a frissebb csomagok használata!)

Visual C 2010 Runtime (x86)

Visual C 2010 Runtime (x64)

Van más mód a kész adatok beszerzésére?

Az adatok ingyenesen hozzáférhetőek a fenti módszerrel. Ha elakadsz, természetesen igyekszem segíteni.

Amennyiben nem vagy nagy barátságban az informatikával és/vagy nem szeretnél a letöltéssel, konvertálással időt tölteni akkor keress meg, és némi költség fejében legenerálom és telepítem a kívánt adatokat a számítógépedre!

Kérdésem van, feltehetem neked?

2012. március 11-ikétől egy új fórum áll rendelkezésetekre a kérdések feltételéhez. Mivel az itteni kommentek egy idő után követhetetlenek, a fórumban témák szerint lehet majd böngészni a korábban feltett kérdéseket.