Visszatesztelés jó minőségű adatokkal – egyszerűen, könnyen és gyorsan

Visszatesztelés jó minőségű adatokkal

A visszatesztelés kapcsán gyakori – és logikus – igény az, hogy minél jobb minőségű, folytonos adatokkal legyen lehetőségünk visszatesztelni. A MetaTrader4-ben alap esetben többnyire hitvány minőségű adatok állnak rendelkezésre, tele olyan szakaszokkal, ahol az adatok egyszerűen hiányoznak. Ezek a rossz minőségű adatok, illetve a teljes teszt alatt kötött (fix) mértékű spread máris predesztinálja a tesztelés lehetőségeit.

3 részből álló cikksorozatommal igyekszem egy, az eddigi megoldásoknál egyszerűbb, gyorsabb, korszerűbb és mindenekelőtt funkciógazdagabb lehetőséget bemutatni, amely 2017-ben megfelelő támogatást ad Neked a visszateszteléshez.

Jelen cikk a következő tartalmi felosztásban jelenik meg:

 1. Egy kis történelem + a Tick Data Suite és Tickstory összehasonlítása (hétfőn jelent meg, ezt olvasod most)
 2. A Tick Data Suite telepítése, és az adatkezelő rész működése (május 9-én kedden jelenik meg)
 3. Visszatesztelési kondíciók beállítása – változó spread, csúszás és további hasznos funkciók (május 10-én szerdán jelenik meg)

A visszatesztelés alapjairól, és hogy miért lehet számodra is rendkívül fontos a háttérben rendelkezésre álló jó minőségű adatsor, ide és ide kattintva olvashatsz korábbi cikkeimben. Javaslom, hogy ezt mindenképpen tedd meg, mert jelen cikkben és a további részekben is lesz pár szakzsargon, amelyet nem minden esetben magyarázok majd el külön-külön.

Egy kis történelem

Az elmúlt években több módszer született meg abból a célból, hogy idegen forrásból beszerzett adatokból visszateszti környezetet lehessen varázsolni az MT4 számára. Ezekről már 2010-ben létrehoztam magyar nyelvű leírásokat, később pedig bővítettem is őket. Azóta sok idő eltelt, természetesen régen és ma is több út létezik a vágyott jó minőségű adatokkal történő visszateszteléshez.

Tény azonban, hogy mindegyik megoldás egy konkrét megoldásból ered, melyet egy Cristi Dumitrescu nevű, az Interneten Birt becenéven ismert fejlesztő hozott létre még 2009-ben. Az általa kifejlesztett módszer lényege, hogy bármilyen külső forrásból származó – akár tick minőségű – adatot be lehet juttatni a MetaTrader4-be, és azon visszatesztet lehet futtatni – akár változó spreaddel is. Ez a megoldás már 2009 óta működőképes, eredetileg egy ún. szkript segítségével lehetett a letöltött adatokat konvertálni és a MetaTrader4-et a szükséges – legyen elég annyi, hogy trükkös – módszerrel elindítani. Azóta több szoftver is részben átvette ezt a módszert, illetve Birt saját szoftvere – amelynek Tick Data Suite a neve – is komoly evolúción esett át. Nem összetévesztendő ez a szoftver a Tickstory (korábban Tickstory Lite) nevű szoftverrel, ami egy másik módszer ugyanennek a témakörnek a lefedésére. (Mind Birt megoldásáról, mind a Tickstory szoftverről éveken keresztül írtam itt a blogon a magyar közönségnek.)

Miről szól majd ez a cikksorozat?

Pár hónappal ezelőtt Birt kiadta a Tick Data Suite 2.0 -ás sorozatát, és ezzel egy rendkívül egyszerűen és flottul működő megoldást alkotott meg a MetaTrader4-re alapuló visszateszteléshez. Úgy gondolom, hogy Magyarországon kevesen tudnak erről a szoftverről, ezért elhatároztam, hogy részletesen bemutatom Nektek és a továbbiakban itt is – akárcsak az elmúlt években a Tickstory kapcsán – összekötő kapocs leszek a Tick Data Suite kapcsán Birt és a magyar kereskedő közösség között. A cikk részei tehát ennek a szoftvernek a használatáról, funkcióiról és lehetőségeiről szólnak majd.

Tick Data Suite letöltése

Állj! Mi lesz a Tickstory programmal?

Továbbra is kapcsolatban vagyok a Tickstory fejlesztőcsapatával, és náluk is várható majd a jövőben, hogy újabb funkciókat és lehetőségeket hoznak létre a programjukba. Mindazonáltal a tények alapján ki merem mondani, hogy funkciógazdagságban a Tick Data Suite verhetetlen, és jelenleg egyetlen – képességeiben hasonló – alternatívája sincsen. Amennyiben a később bemutatott funkciók nagy részére nincsen szükséged és az egyszerűbb (nem rosszabb!) képességekkel rendelkező Tickstory is megfelelő számodra, akkor nem “muszáj” változtatnod a bevált szokásaidon. Ha még sosem alkalmaztál ilyen megoldásokat, akkor a várható problémák és akadályok elkerülése végett egyértelműen a Tick Data Suite programot fogom számodra javasolni.

Akkor most melyik programot használjam?

Köntörfalazás nélkül igyekszem válaszolni az elmúlt évek tapasztalataira hagyatkozva.

 • Ha egyszerű, olcsó megoldásra van szükséged, ami bizonyos korlátozásokkal rendelkezik, de használható: Tickstory.
 • Ha komplex, emiatt némileg drágább megoldás is szóba jöhet: Tick Data Suite.
 • Ha egyáltalán nem akarsz költeni erre a témakörre: ezt felejtsd el, nem fogod tudni teljes mértékben ingyen megoldani (vagy csak óriási kompromisszumokkal).

Milyen szolgáltatásokat tud nyújtani a Tick Data Suite?

Az alábbiakban összefoglalom, hogy milyen funkciókat biztosít a Tick Data Suite. Zöld színnel jelölöm az előnyösebb megoldást.

Funkció leírása Tick Data Suite Tickstory
A MT4 terminált speciális módon szükséges elindítani annak érdekében, hogy működhessen a visszatesztelés a korábban létrehozott adatokkal nem igen
A számítógépre letöltött adatokat újra és újra exportálni szükséges, ha a tesztelt időszakot bővíteni szeretnénk nem igen
Visszatesztelés esetén előre le kell generálni az FXT fájlokat nem igen
A letöltött adatok azonnal felhasználhatóak a visszateszteléshez igen nem
Egyszerre több MT4 terminálban is folyhat visszatesztelés igen nem
Egy MT4 terminálból párhuzamosan több visszatesztelés is történhet igen nem
A visszatesztelés során használt FXT fájl méretkorlátja ~200 GB 4 GB
A visszatesztelési környezet kondíciói minden visszateszt előtt állíthatóak igen nem
A visszatesztelési környezet beállításainak vezérlői beépülnek a MetaTrader4 terminál visszatesztelési paneljére igen nem
Adatforrásként elérhető a Dukascopy igen igen
Adatforrásként elérhető a TrueFX igen nem
Képes végrehajtási csúszás szimulációra (függő megbízások, piaci nyitások, SL és TP esetén) igen nem
Instrumentum elő- és utótagok kezelése szükséges nem igen
Lehetséges a visszatesztelés változó spreaddel igen nem
A tesztelt adatok időzónája egy kattintással állítható minden visszateszt előtt igen nem

A fenti táblázat alapján kijelenthető, hogy a Tick Data Suite-ban lévő funkcióorgia bőven lefedi talán a legvadabb elvárást is, amely a visszatesztelő fejében megfordulhat. A cikk második részében a szoftver összes szolgáltatását be fogom mutatni annak érdekében, hogy látható legyen, mennyi időt és mérgelődést képes számodra is megspórolni.

A következő rész a program telepítéséről és az adatokat kezelő Tick Data Managerről szól.

Írta: |2018-02-19T15:23:00+00:002017. augusztus 17., csütörtök|Jó minőségű adatok|15 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

15 hozzászólás

 1. Attila 2017. szeptember. 27. szerda - 18:44 - Válasz

  Szia Radu! Ha megveszem ezt a programot, akkor az egyszeri díjon kívül még fizetnem kell a havi 10$ összeget is?

  Köszi a választ.

 2. Dani 2017. november. 17. péntek - 08:58 - Válasz

  Szia Attila!
  A Tick Data Suite-ot a havi 3000 Ft os rendszeres frissìtés nélkül is meg lehet vàsárolni?

  • Radulovic Attila 2017. november. 17. péntek - 13:57

   Utána kérdezek, és itt megírom majd Neked, ha választ kapok.

  • Radulovic Attila 2017. november. 20. hétfő - 14:04

   Szia Dani!

   Választ kaptam Birttől: nem muszáj fizetned a havi előfizetési díjat. Ez a következőket jelenti (fontos tudnod a korlátokat is):

   • nem kapod majd meg a frissítéseket, amelyek az esetleges új MT4 verziókat képesek kezelni
   • nem kapsz technikai támogatást
   • továbbra is használhatod a programot a vásárlás pillanatáig megjelent MT4 verziókkal (a Te feladatod viszont, hogy a frissítést megakadályozd – erről ide kattintva olvashatsz bővebben)
   • továbbra is adatokat tölthetsz le (amennyiben ezt a tick adat szolgáltatók a jövőben is biztosítják).

   A későbbiekben 29 USD ellenében visszatérhetsz a havi díjfizetéshez.

   Ezeket az információkat itt találod meg a szoftver weboldalán.

 3. Dani 2017. december. 2. szombat - 20:28 - Válasz

  Köszönöm Radu! 🙂

 4. NZ 2018. január. 11. csütörtök - 11:26 - Válasz

  Szia Radu! Szeretnék kérdezni, a Tick Data Suite-ot letöltöttem, próbaverzió! Az EURUSD elérhető teljes adatokat letöltöttem a Dukaskopytól. Ezek után elkezdtem a Moving Average.ex4-t visszafelé minden évben jan.01-től jan. 31-ig futtatni. Minden alapon, nem az eredmény a fontos. 2017 és 2016 ban a Chart nyitása funkció működik, viszont 2015 -ben már nem a teszt adatokat rajzolja, mert csak 2015 okt 30-tól vannak adatok a charton. Próbáltam az Eszközök-Beállítások-Max oszlopok a multban funkciót 9-esekkel megtölteni, de ennél 2147483647 nem lett nagyobb. A kérdés, akkor adott időpontól nem lehet kb. 2 év 2 hónapnál távolabb tesztelni vizuálisan? Van valami megoldás, elbénáztam valamit? Előre is köszi.

 5. NZ 2018. január. 12. péntek - 11:08 - Válasz

  Szia Radu! A tegnapi kérdésem annyival egészíteném ki, hogy lehet nem is jó helyen tettem fel a kérdést, mert ez az MT4-ben lehet valami érdekesség. Próbáltam Visual módban is a tesztet, úgy régi időpontokra is 2010 stb. szépen rajzolja. Egy hosszabb időszakra 20150101-től 20171231-ig a visuál mód kirajzolja az összes gyertyát, csak hát jóval lassabb (akkor is ha az Ugrás ide gombot használom). Ezek után azt nem értem, ha a fenti 3 éves időszakot visuálban megjeleníti, akkor sima futtatás után a Chart nyitása gomb ezt miért nem tudja, és miért csak 2015 okt 30-tól vannak adatok?
  Bocs hogy ilyen hosszúra sikerült a kérdésem.

 6. Radulovic Attila 2018. január. 15. hétfő - 12:04 - Válasz

  A 2147483647 az a szám, amelyet egy 32 bites egész szám felvehet. Ez a MT4 korlátozása, és emiatt nem tudsz ennél több gyertyát visszamenőlegesen a charton látni. Elviekben ez bőségesen elegendő kell legyen, hiszen ha M1-es idősíkban gondolkodunk, akkor is kb. 1 491 308 napról van szó.

  Milyen idősíknál jött elő a chart megnyitási probléma? A beállításoknál két szám van, mindkettőhöz ugyanezt írtad be?

  • NZ 2018. január. 15. hétfő - 16:22

   Szia! Igen a Max oszlop a múltban és a charton is 2147483647 ennyi. H1-en 2015 okt 30 előtt nincs adat, M30-on 2016 ápr 29 előtt nincs, M5 2017 feb 24 előtt nincs adat. Visual módban a kijelölt időszakon mutatja, csinálja. Ha nem visualban megy, csak futás után szeretném a chart megnyitással megnézni a kötéseket, azokat nem mutatja.

  • Radulovic Attila 2018. január. 16. kedd - 09:26

   Szerintem az a megoldás, hogy a vizualizáció során a TDS a saját adatait használja a megjelenítéshez, míg a “Chart megnyitás” során a brókercég alap adatait használja fel, abból meg csak annyi van, amennyit látsz.

   Írtam Birtnek, hogy ez bug-e, illetve ha nem, akkor hogyan lehet megoldani ezt a problémát. Szerintem úgy, hogy átmásolod a TDS által legenerált HST fájlokat a brókercég eredeti adatainak helyére – de meglátjuk, hogy ő mit válaszol.

  • Radulovic Attila 2018. január. 19. péntek - 08:24

   Szia NZ!

   Birt megerősítette az elgondolásomat, amit fentebb írtam. A jelenség nem hiba, hanem tudatos működés eredménye. A visszateszt során létrejött HST fájlokkal – amik a gyertyaadatokat tartalmazzák – a TDS nem írja felül a terminálodban lévő aktuális gyertyadatokat. Ha ezt mégis szeretnéd, akkor két lehetőséged van:

   1) Olvasd el ezt a leírást (elég a 19. pontig megcsinálnod, a többi érdektelen számodra)
   2) Vagy: a TDS beállítási panelén, a Misc fülön kattintsd be az Always save the HST files when running a tick data backtest opciót. Figyelj arra, hogy ekkor ne legyen nyitva az érintett chartból semmilyen idősík abban a pillanatban, amikor a visszatesztet elindítod. Tehát ha EURUSD-re tesztelsz, akkor ne legyen EURUSD chart nyitva a terminálban!

   Én első körben a 2. opciót javaslom. Megjegyzés: akármelyik megoldást is alkalmazod, a brókercégtől letöltött adatok minden alkalommal felülírásra kerülnek! Majd jelezz vissza, hogy megoldódott-e így a problémád.

 7. Artúr 2018. január. 18. csütörtök - 22:01 - Válasz

  Szia Radu! Meg lehet rajtad keresztül is vásárolni a TDS-t ?

 8. Csaba 2018. május. 24. csütörtök - 22:49 - Válasz

  Szia Radu! A véglegesített verzió gép függő?

  • Radulovic Attila 2018. május. 25. péntek - 09:53

   Szia Csaba!

   Igen, egy gépen tudod használni. Gépet 24 órán belül csak egyszer tudsz váltani.

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben