Az egyik legnépszerűbb téma a blogon a Pontos adatok generálása és használata. Mivel a közelmúltban komoly változások történtek a téma kapcsán, igyekszem ezt egy cikkben összefoglalni.

Kedves látogató!

Ennek az oldalnak a tartalma már idejétmúlt.

Ide kattintva eljuthatsz a 2017-ben frissített  Jó minőségű adatok tartalomhoz.

Mik is ezek a pontos adatok?

Mivel a Metatrader4 stratégiai teszterében alaphelyzetben elérhető adatok hagynak némi kívánnivalót maguk után, van mód külső adatszolgáltatótól (pl.: Dukascopy) származó úgynevezett tick adatok (konkrét árváltozásokat tartalmazó adatok) konvertálására és használatára.

Mennyire hivatalos ez a megoldás?

Egyáltalán nem az. Ez egyfajta patkolás, amit egy Birt nevű fejlesztő publikált pár éve a weboldalán, mindemellett megbízható megoldás, ezáltal sokaknak komoly segítséget ad egy-egy stratégia sikerességének tesztelésében. Ennek a weboldalnak az információi alapján szeretnék segítséget nyújtani a magyar Metatrader felhasználóknak.

Honnan lehet letölteni a jó minőségű adatokat?

Az adatokhoz nyers formában lehet a legkönnyebben hozzájutni. Ennek többféle módja van, az egyik legkönnyebb a JForex nevű Dukascopy platformon keresztül. Erről részletesen egy korábbi cikkben olvashattok.

Egy másik, bonyolultabb módszerrel is le lehet tölteni az adatokat (cikk: letöltés php szkriptek segítségével). Az ehhez szükséges szkriptek is frissültek, a régi változattal csak 2012 januárjáig lehet letölteni az adatokat, míg az újabbal  napjainkig.

Ha megvannak az adatok, mit kell velük csinálni?

A letöltött adatokat Metatrader számára fogyasztható formátumra (FXT és HST kiterjesztésű fájlok) kell hozni. Az ehhez szükséges fájlok is letölthetőek természetesen.

Bővebben a témáról itt és itt olvashatsz.

Ingyenes ez a megoldás?

A 409-es MT4 build verzióig igen. Birt a saját angol nyelvű oldalán éveken keresztül ingyenesen adott támogatást az általa szintén ingyenesen biztosított eszközökhöz.

2012-től az újabb MT4 build verziókhoz már fizetős szoftver biztosít. A fizetős változat sok extrát is biztosít, amit az ingyenes változat nem. Mivel 2012 februárjában kiadták a 416-os build számú MT4 változatot, így két járható út van:

 1. ingyenes eszközök további használata, és a frissítés elodázása – vagyis az ember megpróbál legrosszabb esetben 409-es build változatot használni
 2. fizetős eszköz, a Tick Data Suite használata amely sok más előny mellett naprakész a build verziók kapcsán is, vagyis az új build verziókhoz hamar lesz használható Tick Data Suite is.

Mi az a Tick Data Suite?

Az eddig ingyenesen elérhető Birt’s patch fizetős változata. Tulajdonképpen egy olyan program, ami úgy tölti be a Metatrader4 -et, hogy lehetséges legyen általunk generált adatokkal tesztelni.

Mi a helyzet a Birt’s patch-csel a továbbiakban?

A Birt’s patch továbbra is ingyenesen elérhető marad, de nem jár hozzá további támogatás a jövőben. Legrosszabb esetben 409-es build verzióval használható, de megkötésekkel – például nem lehet vele optimalizációt futtatni.

Milyen funkciókat biztosít a Tick Data Suite?

 • természetesen biztosítja a tick data használatát a Metatrader 4 backtesztek során
 • nem kell többet a Birt’s patchet futtatni, elég a Tick Data Suite exe fájlját elindítani egyszer
 • lehetséges az optimalizáció, akár a legújabb MT4 build verziókkal is
 • valós, változó spreaddel is lehet visszatesztelni
 • a 2 GB-os MT4 fájlkorlátozást 4 GB-ra emeli, így könnyítve meg a hosszabb időszakok egy kattintással történő tesztelését
 • használatával megoldható egy Metatrader telepítés több példányban való futtatása egy mappából
 • megakadályozza a meglévő FXT fájlok felülírását
 • automatikusan megállapítja, hogy az adott generált adat változó spread-es vagy nem
 • külső szoftvereket is lehet vele használni (pl. a Walk Forward Analyzer)

Mennyibe kerül a Tick Data Suite?

Jelenlegi árszabás szerint 97 USD (kb. 29 000 HUF) egyszeri díjba, valamint 10 USD (kb. 2300 HUF) havi díjba kerül.

A 97 dolláros egyszeri díj egy hónap havi díjat is tartalmaz. A 10 dolláros havi díj a jövőbeli frissítésekhez való automatikus hozzájutást is biztosítja.

A fizetés után a szoftver azonnal használható egy licenckulcs által. Egy vásárlás egy licenckulcsot jelent – vagyis egy számítógépen csak egyszer használható, korlátlan MT4 kliensben.

A licenckulcs átmozgatható más számítógépre, de ezt kétnaponta csak egyszer lehet megtenni. Ekkor a régi számítógépen lévő példány már nem használható.

Van pénzvisszafizetési garancia?

Teljes pénzvisszafizetési garancia van 60 napon belül. Mielőtt pénzt adnál a szoftverért, 7 napig ingyenesen kipróbálhatod. Trial (kipróbálható) verziót is igényelhetsz Birt weboldalán.

Hogyan tudom megvásárolni a Tick Data Suite szoftvert?

Birt weboldalán, a lap alján a ClickBank képre kattintva.

Kapcsolódó fórum

Radu.hu Fórum Kérdések a pontos adatokkal kapcsolatban

15 témakör megtekintése : 1-15 / 27
15 témakör megtekintése : 1-15 / 27
 • Új témakörök létrehozásához be kell jelentkezni.

Mi a helyzet a letöltéssel, konvertálással?

Ezen információkat is hamarosan részletekbe menően fogom frissíteni. Addig is, türelem! Addig olvashatjátok a forrásokkal foglalkozó részletes cikket.