Összefoglaló: változások a pontosabb adatokkal való backtesztelés kapcsán

Az egyik legnépszerűbb téma a blogon a Pontos adatok generálása és használata. Mivel a közelmúltban komoly változások történtek a téma kapcsán, igyekszem ezt egy cikkben összefoglalni.

Kedves látogató!

Ennek az oldalnak a tartalma már idejétmúlt.

Ide kattintva eljuthatsz a 2017-ben frissített  Jó minőségű adatok tartalomhoz.

Mik is ezek a pontos adatok?

Mivel a Metatrader4 stratégiai teszterében alaphelyzetben elérhető adatok hagynak némi kívánnivalót maguk után, van mód külső adatszolgáltatótól (pl.: Dukascopy) származó úgynevezett tick adatok (konkrét árváltozásokat tartalmazó adatok) konvertálására és használatára.

Mennyire hivatalos ez a megoldás?

Egyáltalán nem az. Ez egyfajta patkolás, amit egy Birt nevű fejlesztő publikált pár éve a weboldalán, mindemellett megbízható megoldás, ezáltal sokaknak komoly segítséget ad egy-egy stratégia sikerességének tesztelésében. Ennek a weboldalnak az információi alapján szeretnék segítséget nyújtani a magyar Metatrader felhasználóknak.

Honnan lehet letölteni a jó minőségű adatokat?

Az adatokhoz nyers formában lehet a legkönnyebben hozzájutni. Ennek többféle módja van, az egyik legkönnyebb a JForex nevű Dukascopy platformon keresztül. Erről részletesen egy korábbi cikkben olvashattok.

Egy másik, bonyolultabb módszerrel is le lehet tölteni az adatokat (cikk: letöltés php szkriptek segítségével). Az ehhez szükséges szkriptek is frissültek, a régi változattal csak 2012 januárjáig lehet letölteni az adatokat, míg az újabbal  napjainkig.

Ha megvannak az adatok, mit kell velük csinálni?

A letöltött adatokat Metatrader számára fogyasztható formátumra (FXT és HST kiterjesztésű fájlok) kell hozni. Az ehhez szükséges fájlok is letölthetőek természetesen.

Bővebben a témáról itt és itt olvashatsz.

Ingyenes ez a megoldás?

A 409-es MT4 build verzióig igen. Birt a saját angol nyelvű oldalán éveken keresztül ingyenesen adott támogatást az általa szintén ingyenesen biztosított eszközökhöz.

2012-től az újabb MT4 build verziókhoz már fizetős szoftver biztosít. A fizetős változat sok extrát is biztosít, amit az ingyenes változat nem. Mivel 2012 februárjában kiadták a 416-os build számú MT4 változatot, így két járható út van:

 1. ingyenes eszközök további használata, és a frissítés elodázása – vagyis az ember megpróbál legrosszabb esetben 409-es build változatot használni
 2. fizetős eszköz, a Tick Data Suite használata amely sok más előny mellett naprakész a build verziók kapcsán is, vagyis az új build verziókhoz hamar lesz használható Tick Data Suite is.

Mi az a Tick Data Suite?

Az eddig ingyenesen elérhető Birt’s patch fizetős változata. Tulajdonképpen egy olyan program, ami úgy tölti be a Metatrader4 -et, hogy lehetséges legyen általunk generált adatokkal tesztelni.

Mi a helyzet a Birt’s patch-csel a továbbiakban?

A Birt’s patch továbbra is ingyenesen elérhető marad, de nem jár hozzá további támogatás a jövőben. Legrosszabb esetben 409-es build verzióval használható, de megkötésekkel – például nem lehet vele optimalizációt futtatni.

Milyen funkciókat biztosít a Tick Data Suite?

 • természetesen biztosítja a tick data használatát a Metatrader 4 backtesztek során
 • nem kell többet a Birt’s patchet futtatni, elég a Tick Data Suite exe fájlját elindítani egyszer
 • lehetséges az optimalizáció, akár a legújabb MT4 build verziókkal is
 • valós, változó spreaddel is lehet visszatesztelni
 • a 2 GB-os MT4 fájlkorlátozást 4 GB-ra emeli, így könnyítve meg a hosszabb időszakok egy kattintással történő tesztelését
 • használatával megoldható egy Metatrader telepítés több példányban való futtatása egy mappából
 • megakadályozza a meglévő FXT fájlok felülírását
 • automatikusan megállapítja, hogy az adott generált adat változó spread-es vagy nem
 • külső szoftvereket is lehet vele használni (pl. a Walk Forward Analyzer)

Mennyibe kerül a Tick Data Suite?

Jelenlegi árszabás szerint 97 USD (kb. 29 000 HUF) egyszeri díjba, valamint 10 USD (kb. 2300 HUF) havi díjba kerül.

A 97 dolláros egyszeri díj egy hónap havi díjat is tartalmaz. A 10 dolláros havi díj a jövőbeli frissítésekhez való automatikus hozzájutást is biztosítja.

A fizetés után a szoftver azonnal használható egy licenckulcs által. Egy vásárlás egy licenckulcsot jelent – vagyis egy számítógépen csak egyszer használható, korlátlan MT4 kliensben.

A licenckulcs átmozgatható más számítógépre, de ezt kétnaponta csak egyszer lehet megtenni. Ekkor a régi számítógépen lévő példány már nem használható.

Van pénzvisszafizetési garancia?

Teljes pénzvisszafizetési garancia van 60 napon belül. Mielőtt pénzt adnál a szoftverért, 7 napig ingyenesen kipróbálhatod. Trial (kipróbálható) verziót is igényelhetsz Birt weboldalán.

Hogyan tudom megvásárolni a Tick Data Suite szoftvert?

Birt weboldalán, a lap alján a ClickBank képre kattintva.

Kapcsolódó fórum

Radu.hu Fórum Kérdések a pontos adatokkal kapcsolatban

15 témakör megtekintése : 1-15 / 26
15 témakör megtekintése : 1-15 / 26

A hozzászóláshoz és az új témakörök létrehozásához jelentkezz be!

Mi a helyzet a letöltéssel, konvertálással?

Ezen információkat is hamarosan részletekbe menően fogom frissíteni. Addig is, türelem! Addig olvashatjátok a forrásokkal foglalkozó részletes cikket.

Írta: |2017-08-21T16:40:35+00:002012. március 23., péntek|Jó minőségű adatok|0 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Hagyj üzenetet

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben