A probléma

Ha az ember jó minőségű adatokkal akar tesztelni, akkor előbb-utóbb szeretné a tökéletes környezetet kialakítani a kondíciók terén is.

A jutalék – azaz commission – kapcsán kaptam egy kérdést, amelynek megoldását most így osztom meg, hogy mindenki elolvashassa.

A kérdés az volt, hogy a TSL-tal generált FXT környezetekben hogyan lehet megoldani, hogy a jutalék felszámítása helyes legyen. Mivel a MT4-ből nem lehet kiolvasni az adott instrumentumon érvényes jutalékbeállításokat, így ezeket a TickstoryInfoExpert sem tudja kiolvasni. A végeredmény így tehát az, hogy kapunk egy olyan visszateszt környezetet, amelyben nem lesz jutalék – ha pedig a brókercég számláján ez nincs így, máris kész a probléma.

Az alábbi leírás a jutalékkal kapcsolatos beállítások jelentését mutatja be, és használható a CSV2FXT módszer kapcsán is, nem csak a Tickstory Lite-tal.

Az alábbi képen látható, hogy hol vannak a Tickstory Lite exportáló ablakán belül a jutalékkal kapcsolatos beállítások:

Jutalék paraméterei a TickStory Lite-ban

Jutalék paraméterei a TickStory Lite-ban

A számok jelentése

Figyelmesen olvasd el az alábbi leírást, mert könnyen bele lehet kavarodni.

Alulról felfelé haladok, így épül majd egymásra a három beállítási lehetőség.

Jutalék lot

  • 0 – a jutalék számítása a lotméret alapján történik. Azaz: az egységnyi jutalékot annak függvényében számítja fel a teszt, hogy mekkora a lotméret. Példa: az 1 lot és a 10 lot kötésméret közötti felszámolt jutalék tízszeres lesz.
  • 1 – a jutalék számítása a pozíció alapján történik. Azaz: a jutalék független a lotméret nagyságától, mindenképpen a (később) megadott érték kerül felszámításra – és lotmérettől függetlenül 1 kerek lot kontraktusa alapján.

A mező értéke tehát kizárólag 0 vagy 1 lehet!

Jutalék típusa

  • 0 – a jutalékösszeg (Alap jutalék mező) alapja konkrét megadott összeg a számla devizanemében. A megadott érték 1 kerek lotra értendő.
  • 1 – a jutalékösszeg alapja (Alap jutalék mező) a legkisebb egységnyi elmozduláskor kereshető vagy bukható összeg ekkora szorzata. Azaz ha 1 kerek lot esetén pl. EURUSD instrumentumon a legkisebb – 0.00001 – elmozdulás esetén 1 dollár a kereshető pénz, akkor ezt képezi a jutalékösszeg alapját.
  • 2 – a jutalékösszeg alapja (Alap jutalék mező) a lotméretre alapuló kontraktusméret megadott százaléka. Azaz ha 1 kerek lot kontraktusmérete 100 000, akkor ennek a számnak a megadott százalékát számítja majd fel a program 1 kerek lot esetén.

A mező értéke tehát kizárólag 0, 1 vagy 2 lehet!

Alap jutalék

Ide kell megadni azt a szorzószámot vagy alapösszeget, amelyet a Jutalék típusa mező beállítása alapján alapul fog venni a Metatrader4.

Példa #1

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 1 lotos EURUSD pozíciónál, EUR alapú számlán (árfolyam = 1.12983, tickvalue = 0.88 EUR):

Jutalék típusa Konkrét jutalék 1 lot esetén Magyarázat
0 (pénz) 2 EUR 1 lot esetén 2 EUR
1 (pont) 1.76 EUR 1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.00001) 0.88 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni.
2 (százalék) 2 000 EUR 1 lot kontraktusa 100 000. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni.

Példa #2

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 2 lotos USDJPY pozíciónál, USD alapú számlán (árfolyam = 124.475, tickvalue = 0.81 USD):

Jutalék típusa Konkrét jutalék 2 lot esetén Magyarázat
0 (pénz) 4 USD 1 lot esetén 2 USD, 2 lot esetén 4 USD
1 (pont) 3.24 USD 1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.001) 0.81 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni, ami 1.62. Végül pedig a 2 lot miatt ugyancsak kettővel szorozzuk meg, azaz a végeredmény 3.24
2 (százalék) 4 000 USD 2 lot kontraktusa [200 000]. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni.

A százalékos jutalék esetén természetesen borzasztó irreális számot kapunk a példában, de a számítás értelemszerűen működik kisebb százalékokkal is.

Amennyiben a Bázis pénzneme résznél a számla devizanemétől eltérő érték van, a százalékos számítási módnál (2) még egy plusz lépés kerül be a folyamatba: az árfolyammal át kell számítani a kapott összeget. Például ha az első példát vesszük, de nem EUR, hanem USD alapú számlával, akkor:

Példa #3

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 1 lotos EURUSD pozíciónál, USD alapú számlán (árfolyam = 1.12983, tickvalue = 1 USD):

Jutalék típusa Konkrét jutalék 1 lot esetén Magyarázat
0 (pénz) 2 USD 1 lot esetén 2 USD
1 (pont) 2 USD 1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.00001) 1 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni.
2 (százalék) 2 259 EUR 1 lot kontraktusa 100 000. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni, majd felszorozni az EUR (bázis pénzneme) és az USD (számla pénzneme) közösen alkotott instrumentumának árfolyamával, 1.12983-mal.

Természetesen a végén meg kell jegyezni, hogy ha a Jutalék lot értéke 1-re van állítva, akkor a lotméret nem fogja befolyásolni a jutalék méretét, azaz teljesen mindegy hogy mekkora a lotméret, az 1 kerek lotra számított összeget fogja felszámítani minden pozíciómérethez. Ezért a beállításokat úgy kell megadni, hogy teljesen egyértelműek legyenek.

Ha a brókercég beállításait akarod szimulálni, akkor – akár teszteléssel, akár az ügyfélszolgálathoz intézett kérdéssel – ki kell derítened, hogy a számládon mik a fenti beállítások. A brókercégnél valószínűleg nem foglalkoznak sem a TickStoryval, sem a fenti elnevezésekkel ezért fogalmazd meg virágnyelven, hogy ők is értsék. Teszteléssel egy demó számlán egyébként rövid úton ki lehet deríteni az aktuális kondíciókat.