Amennyiben az ember sok bemenő paramétert variál össze – hiszen az optimalizálás lényege gyakran ez -, akkor előfordulhat, hogy akár sok ezer kombináció jön létre. Ha a sok ezer kombinációhoz képest az optimalizációs folyamat irreálisan kevés eredményt hoz – azaz 1500 tesztelési kör eredménye helyett csak 1 értelmeset látunk, a többi pedig nullákkal van tele – akkor nagy valószínűséggel a MT4 egyik fájlmérettel kapcsolatos korlátozásába futottunk bele. Ekkor egyébként az optimalizáció sebessége is meglehetősen (túlságosan) gyors.

Magyarázat: a visszatesztelés egyik sarokpontja az ún. FXT fájl, amely a tesztelés tick adatait tartalmazza – vagyis a lehető legrészletesebb árfolyammozgásokat. Az FXT fájlok maximális mérete Tickstory használata során maximum 4 GB lehet – az ezt meghaladó FXT fájlok esetén a fent leírt viselkedés lesz tapasztalható.

A 4 GB méretet rendszerint akkor haladják meg ezek a fájlok, ha a fő devizapárok – pl. EURUSD, GBPUSD – sokéves, egybefüggő tesztjét szeretnénk elvégezni. Ha 4-5 évre limitálod a tesztelt (legenerált) időszak hosszát, akkor valószínűleg nem fogsz a fenti problémába botlani. A generálás befejeztével mindenképpen ellenőrizd, hogy az FXT fájlok mérete 4 GB alatt legyen.

A Tick Data Suite (TDS) képes akár több tíz GB-os FXT fájlt is kezelni, így a szoftverrel gyakorlatilag nincsen ilyen akadály előtted.

Korábban írtam arról, hogy mi az oka annak, ha a veszteséges eredményeket nem látod megjelenítve a listában.

A fájlmérettel kapcsolatos probléma megoldását köszönöm Csaba nevű olvasómnak!