Az optimalizáció során az összes kombináció közül rendkívül kevés fut le. Mi ennek az oka?

Miért kevés optimalizációs kör fut le MetaTrader4-ben?

Amennyiben az ember sok bemenő paramétert variál össze – hiszen az optimalizálás lényege gyakran ez -, akkor előfordulhat, hogy akár sok ezer kombináció jön létre. Ha a sok ezer kombinációhoz képest az optimalizációs folyamat irreálisan kevés eredményt hoz – azaz 1500 tesztelési kör eredménye helyett csak 1 értelmeset látunk, a többi pedig nullákkal van tele – akkor nagy valószínűséggel a MT4 egyik fájlmérettel kapcsolatos korlátozásába futottunk bele. Ekkor egyébként az optimalizáció sebessége is meglehetősen (túlságosan) gyors.

Magyarázat: a visszatesztelés egyik sarokpontja az ún. FXT fájl, amely a tesztelés tick adatait tartalmazza – vagyis a lehető legrészletesebb árfolyammozgásokat. Az FXT fájlok maximális mérete Tickstory használata során maximum 4 GB lehet – az ezt meghaladó FXT fájlok esetén a fent leírt viselkedés lesz tapasztalható.

A 4 GB méretet rendszerint akkor haladják meg ezek a fájlok, ha a fő devizapárok – pl. EURUSD, GBPUSD – sokéves, egybefüggő tesztjét szeretnénk elvégezni. Ha 4-5 évre limitálod a tesztelt (legenerált) időszak hosszát, akkor valószínűleg nem fogsz a fenti problémába botlani. A generálás befejeztével mindenképpen ellenőrizd, hogy az FXT fájlok mérete 4 GB alatt legyen.

A Tick Data Suite (TDS) képes akár több tíz GB-os FXT fájlt is kezelni, így a szoftverrel gyakorlatilag nincsen ilyen akadály előtted.

Amennyiben csak a veszteséges eredményeket nem látod megjelenítve a listában, akkor ebben a cikkemben találod a megoldást.

A fájlmérettel kapcsolatos probléma megoldását köszönöm Csaba nevű olvasómnak!

Írta: |2017-08-19T11:45:25+00:002017. április 8., szombat|Gyakran Ismételt Kérdések, Visszatesztelés, optimalizáció|0 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Hagyj üzenetet

7 + 2 =

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben