Tickstory Lite-ban hogyan tudom beállítani a helyes jutalékszámítást, és mit jelentenek az egyes számok?

Jutalék-kondíciók beállítása Tickstory-ban

A probléma

Ha az ember jó minőségű adatokkal akar tesztelni, akkor előbb-utóbb szeretné a tökéletes környezetet kialakítani a kondíciók terén is.

A jutalék – azaz commission – kapcsán kaptam egy kérdést, amelynek megoldását most így osztom meg, hogy mindenki elolvashassa.

A kérdés az volt, hogy a TSL-tal generált FXT környezetekben hogyan lehet megoldani, hogy a jutalék felszámítása helyes legyen. Mivel a MT4-ből nem lehet kiolvasni az adott instrumentumon érvényes jutalékbeállításokat, így ezeket a TickstoryInfoExpert sem tudja kiolvasni. A végeredmény így tehát az, hogy kapunk egy olyan visszateszt környezetet, amelyben nem lesz jutalék – ha pedig a brókercég számláján ez nincs így, máris kész a probléma.

Az alábbi leírás a jutalékkal kapcsolatos beállítások jelentését mutatja be, és használható a CSV2FXT módszer kapcsán is, nem csak a Tickstory Lite-tal.

Az alábbi képen látható, hogy hol vannak a Tickstory Lite exportáló ablakán belül a jutalékkal kapcsolatos beállítások:

Jutalék paraméterei a TickStory Lite-ban

Jutalék paraméterei a TickStory Lite-ban

A számok jelentése

Figyelmesen olvasd el az alábbi leírást, mert könnyen bele lehet kavarodni.

Alulról felfelé haladok, így épül majd egymásra a három beállítási lehetőség.

Jutalék lot

  • 0 – a jutalék számítása a lotméret alapján történik. Azaz: az egységnyi jutalékot annak függvényében számítja fel a teszt, hogy mekkora a lotméret. Példa: az 1 lot és a 10 lot kötésméret közötti felszámolt jutalék tízszeres lesz.
  • 1 – a jutalék számítása a pozíció alapján történik. Azaz: a jutalék független a lotméret nagyságától, mindenképpen a (később) megadott érték kerül felszámításra – és lotmérettől függetlenül 1 kerek lot kontraktusa alapján.

A mező értéke tehát kizárólag 0 vagy 1 lehet!

Jutalék típusa

  • 0 – a jutalékösszeg (Alap jutalék mező) alapja konkrét megadott összeg a számla devizanemében. A megadott érték 1 kerek lotra értendő.
  • 1 – a jutalékösszeg alapja (Alap jutalék mező) a legkisebb egységnyi elmozduláskor kereshető vagy bukható összeg ekkora szorzata. Azaz ha 1 kerek lot esetén pl. EURUSD instrumentumon a legkisebb – 0.00001 – elmozdulás esetén 1 dollár a kereshető pénz, akkor ezt képezi a jutalékösszeg alapját.
  • 2 – a jutalékösszeg alapja (Alap jutalék mező) a lotméretre alapuló kontraktusméret megadott százaléka. Azaz ha 1 kerek lot kontraktusmérete 100 000, akkor ennek a számnak a megadott százalékát számítja majd fel a program 1 kerek lot esetén.

A mező értéke tehát kizárólag 0, 1 vagy 2 lehet!

Alap jutalék

Ide kell megadni azt a szorzószámot vagy alapösszeget, amelyet a Jutalék típusa mező beállítása alapján alapul fog venni a Metatrader4.

Példa #1

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 1 lotos EURUSD pozíciónál, EUR alapú számlán (árfolyam = 1.12983, tickvalue = 0.88 EUR):

Jutalék típusaKonkrét jutalék 1 lot eseténMagyarázat
0 (pénz)2 EUR1 lot esetén 2 EUR
1 (pont)1.76 EUR1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.00001) 0.88 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni.
2 (százalék)2 000 EUR1 lot kontraktusa 100 000. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni.

Példa #2

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 2 lotos USDJPY pozíciónál, USD alapú számlán (árfolyam = 124.475, tickvalue = 0.81 USD):

Jutalék típusaKonkrét jutalék 2 lot eseténMagyarázat
0 (pénz)4 USD1 lot esetén 2 USD, 2 lot esetén 4 USD
1 (pont)3.24 USD1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.001) 0.81 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni, ami 1.62. Végül pedig a 2 lot miatt ugyancsak kettővel szorozzuk meg, azaz a végeredmény 3.24
2 (százalék)4 000 USD2 lot kontraktusa [200 000]. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni.

A százalékos jutalék esetén természetesen borzasztó irreális számot kapunk a példában, de a számítás értelemszerűen működik kisebb százalékokkal is.

Amennyiben a Bázis pénzneme résznél a számla devizanemétől eltérő érték van, a százalékos számítási módnál (2) még egy plusz lépés kerül be a folyamatba: az árfolyammal át kell számítani a kapott összeget. Például ha az első példát vesszük, de nem EUR, hanem USD alapú számlával, akkor:

Példa #3

Ha például ide 2-öt írunk, akkor a következő lehetőségek lesznek az egyes jutaléktípusok alapján egy képzeletbeli 1 lotos EURUSD pozíciónál, USD alapú számlán (árfolyam = 1.12983, tickvalue = 1 USD):

Jutalék típusaKonkrét jutalék 1 lot eseténMagyarázat
0 (pénz)2 USD1 lot esetén 2 USD
1 (pont)2 USD1 lot esetén a legkisebb elmozdulás (0.00001) 1 USD keresményt okoz. Ennek kell a kétszeresét venni.
2 (százalék)2 259 EUR1 lot kontraktusa 100 000. Ennek az összegnek kell a 2%-át venni, majd felszorozni az EUR (bázis pénzneme) és az USD (számla pénzneme) közösen alkotott instrumentumának árfolyamával, 1.12983-mal.

Természetesen a végén meg kell jegyezni, hogy ha a Jutalék lot értéke 1-re van állítva, akkor a lotméret nem fogja befolyásolni a jutalék méretét, azaz teljesen mindegy hogy mekkora a lotméret, az 1 kerek lotra számított összeget fogja felszámítani minden pozíciómérethez. Ezért a beállításokat úgy kell megadni, hogy teljesen egyértelműek legyenek.

Ha a brókercég beállításait akarod szimulálni, akkor – akár teszteléssel, akár az ügyfélszolgálathoz intézett kérdéssel – ki kell derítened, hogy a számládon mik a fenti beállítások. A brókercégnél valószínűleg nem foglalkoznak sem a TickStoryval, sem a fenti elnevezésekkel ezért fogalmazd meg virágnyelven, hogy ők is értsék. Teszteléssel egy demó számlán egyébként rövid úton ki lehet deríteni az aktuális kondíciókat.

Írta: |2017-08-19T11:44:33+00:002015. június 4., csütörtök|Gyakran Ismételt Kérdések, Visszatesztelés, optimalizáció|0 hozzászólás

A szerzőről:

Radulovic Attila vagyok, a radu.hu tulajdonosa és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalamon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban. Érdekel a véleményed, kérlek írd meg kommentben!

Hagyj üzenetet

13 − = 8

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben