Sokakban felmerül a kérdés, hogy lehet-e egyszerre több instrumentumon visszatesztelni a MetaTrader4 platformon. A rövid válasz az, hogy nem, ugyanakkor a kérdésnek több aspektusa van, ezért érdemes közelebbről megvizsgálni.

Amikor valakiben felmerül az egyszerre több párhuzamos instrumentum tesztelése iránti igény, többféle forgatókönyvről lehet szó. Én az alábbiakra asszociálok ilyenkor:

  • Kézi stratégia tesztelése visszamenőlegesen, egyszerre több terméken.

    Ezt a témát nem kell különösebben kifejteni. A MetaTrader4 sajnos még arra sem biztosít beépített lehetőséget, hogy a kereskedő egyetlen instrumentumon belül képes legyen kipróbálni egy-egy kézi stratégiáját, így ugyanezt egyszerre több instrumentumon sem képes biztosítani. Az általam készített Risk Manager, illetve Hibrid+ kereskedési szoftverek segítségével lehetőség nyílik az egy instrumentumon belül, visszamenőleges adatokon történő kézi kereskedésre.

  • Egyetlen robot visszatesztelése egyszerre több instrumentumon.

    A MetaTrader4 egyszerre kizárólag egyetlen instrumentumon képes pozíciókat nyitni, zárni és menedzselni a visszatesztelés során, így erre sajnos nincsen lehetőség. Ha egy robotot több terméken szeretnél egyszerre tesztelni, akkor külön-külön visszateszteket leszel kénytelen futtatni, és ez riportjait összefűzni például egy erre a célra kifejlesztett külső szoftverrel. Ilyen szoftver például a StrategyQuant X.

  • Több instrumentum gyertyáinak, kondíciónak lekérdezése egy robotból a visszatesztelés során

    Habár pozíciók csak a visszateszt panelen kiválasztott instrumentumon nyílhatnak, részben hozzáférünk más termékek gyertyaadataihoz is. Ez azt jelenti, hogy ha pl. EURUSD instrumentumon szeretnél visszatesztet futtatni, akkor a teszt során eléred a többi instrumentum (pl. GBUPSD, EURJPY stb.) gyertyaadatait is.

Más instrumentumok elérhetetlen adatai visszateszteléskor

  • Aktuális piaci Ask és Bid ár

  • Kondíciók (stop level, freeze level, tick value, tick size stb.)

Más instrumentumok elérhető adatai visszateszteléskor

  • Gyertyaadatok bármilyen idősíkon

Mi a helyzet a valós idejű üzemeltetéssel?

Valós időben minden árfolyamadat, kondíció és gyertyaadat elérhető egyetlen expert példányból. Vagyis a valós idejű futtatás lehetőséget biztosít arra, hogy minden terméken közvetlenül futtassuk akár ugyanazt a stratégiát és kötés indítsunk, zárjunk vagy menedzseljünk annak pozícióit ugyanabból az expert példányból.

Ha multi-instrumentumos ötleted van, akkor kreatív módon akár valós idejű működés során is előállítható egyfajta (kompromisszumos) visszatesztelési módszer, melynek során a múltbéli gyertyaadatokon végighaladva szimulálhatók a nyitások, zárások és menedzselések.

Kíváncsi vagy ehhez hasonló, hasznos bejegyzéseimre?

Ha érdekelnek az ehhez hasonló témákkal foglalkozó bejegyzések, akkor add meg keresztneved és e-mail címed, hogy elküldhessem Neked!

Hány instrumentumon lehet visszatesztelni egy expertet párhuzamosan a MetaTrader4-ben?

Egyszerre legfeljebb egyetlen instrumentum árfolyamadatai és kondíciói érhetők el egy visszateszten belül.