Range chart vs. Renko chart2012-11-10T11:47:36+00:00

Radu.hu Fórum Egyéb Range chart vs. Renko chart

Címkézve: , , ,

7 bejegyzés megtekintése - 1-7 / 7
 • Szerző
  Bejegyzés
 • GyertyaÖntő
  Tag
  Bejegyzések száma: 3

  Kedves Radu!

  Régóta olvasom a blogodat, MT4 kérdésekben mindig legelőször Te jutsz eszembe. Tiszteletre méltónak találom a munkádat és a türelmedet a fórumozókhoz!
  Sokat köszönhetek a blogodnak, néhány felismerés – megvilágosodás – után, elkészült az első robotom, amely sok-sok tesztelést követően élesben is debütált, még februárban.
  Azóta megduplázta a számlámat, amire igencsak büszke vagyok.
  Egyébként 3 és fél éve FOREX-ezek, ezen időszak alatt sok pénzt veszítettem, mindig a saját butaságom miatt. Csakis kizárólag automatizáltan kereskedek.

  Azonban programozóként nem tudok nyugodtan ülni a babérjaimon, ezért újabb stratégiákat keresgélek automatizálás céljából. Sajnos azonban arra is rájöttem az évek folyamán, hogy a kézi kereskedési szokásokat bátran el lehet felejteni, ha automatizált kereskedésről van szó. Illetve a félautomata kereskedéseknél olyasmit kell az EA-ra bízni, amit kézzel nehéz, vagy nem lehet elég gyorsan elvégezni. (Mondjuk gyors TP, SL számítások, pozíció építések gyorsan, pontosan.)

  Így jutottam el szépen lassan a skalpolásig. Rengeteg angol fórumot végig olvasva meg is találtam a nekem való helyzetet. Az első a Renko chart volt, de bármennyit is olvasok erről, nem értem igazán mi a szabály, mi működteti ezt a chart-ot.
  A másik a range chart, vagy range bar chart. Erre fizetős megoldást is találtam, ingyeneset is, de végül úgy döntöttem, saját magam fogom megírni. El is készült, remekül működik, még azt a problémát is sikerült megoldanom, hogy az offline chart-on elvileg nem futtatható EA. Az enyémen igen. 🙂

  (Csak a tisztán látás érdekében :
  A Renko chart nem igazán egy chart, hanem inkább egy indikátor. Mint említettem, nem egészen értem a működését.
  A Range chart – esetleg Range bar chart, de sokan momentum bar néven is ismerik – pedig egy olyan chart, amely nem idő alapon rajzol gyertyákat, hanem range alapján. Amikor az árfolyam kilép egy előre meghatározott range-ből, akkor új gyertya kezdődik. Ennek eredménye olyan chart, ahol a gyertyák kanóc tetejétől a kanóc aljáig mindig egyforma méretűek, de a teste nem. Ráadásul előfordul, hogy komolyabb ármozgás esetén 5 percen belül akár 6 gyertya is keletkezik, míg egy tartós oldalazás közben akár órákig is egyetlen gyertyák gyalulgat az árfolyam.
  Akit behatóbban érdekel a téma, itt találja meg a részletes szabályokat, melyeket alapul vettem : http://ensign.editme.com/rangebars)

  Az egyetlen komoly problémám azonban az, hogy range chart-on nem nagyon publikálnak kereskedők olyan stratégiákat, amelyekkel skalpolni lehetne. Nyilvánvalóan a skalpolást nem könnyű, de azért nem is olyan nagyon nehéz leprogramozni, csak más hozzáállás kell. De jó stratégia nélkül ez nem megy.

  Két kérdésem van :
  1) ismersz-e olyan fórumokat, oldalakat, cikkeket, amelyek a range bar chart-on történő skalpolási stratégiákat taglalják?
  2) Renko chart, vagy Range chart ami jobban használható skalpolásra? (bár lehet, hogy itt az almát hasonlítom a körtéhez…)

  Hogyha esetleg kapnék néhány izgalmas stratégiát, amelyet tesztelhetek, akkor privátban nagyon szívesen odaadnám a range bar chart-ot generáló programot, amely MT4 alatt készít range bar chart-ot úgy, hogy az offline chart-on fut az expert is.
  Természetesen forráskóddal együtt.

  Várom kíváncsian a válaszodat!

  Üdv,
  GyertyaÖntő

  Radulovic Attila
  Tag
  Bejegyzések száma: 646

  Örülök, hogy segíthettem a bloggal! Határozottan jó ilyen beszámolókat olvasni:)

  A Renko chart gyertyái távolságalapú gyertyák, ahol Te adod meg az adott távolságot, és gyertya csak akkor fejeződik be ha az árfolyam túllépte ezt a távolságot valamely irányba. Nincsenek high/low értékek (illetve vannak, csak az open-close értékkel megegyezőek). A Renko generáló expertet ismerem – ha a RenkoLiveChart-ról van szó.

  A Renko gyertyákat japán kereskedők találták több száz évvel ezelőtt, a japán renga (tégla) szó alapján.

  A Range gyertya ezzel szemben relatíve friss találmány, 1993-ban találta ki egy brazil kereskedő, Vicente M. Nicolellis.
  A méret itt is ugyanúgy fix, csakhogy itt a high-low közötti méretre utal. A nyitóár mindig az előző gyertya close ára alatt/felett van egy ponttal. Egy gyertya addig nem fejeződik be, ameddig a kívánt high-low közötti méret nincs meg.

  Range bar skalpolási stratégiák kapcsán nem tudok segíteni (szerintem sima gyertyára valóval sem…). Pláne, hogy mindenki számára mást jelent(het) a skalpolás fogalma.

  Zoli73
  Tag
  Bejegyzések száma: 1

  Kedves GyertyaÖntő!

  Szívesen folytatnék veled eszmecserét.

  Radulovic Attila
  Tag
  Bejegyzések száma: 646

  Szia Zoli73!

  Ha GyertyÖntő nem válaszolna, akkor szólj, és írok neki egy e-mailt, hogy szeretnél vele beszélgetni.

  ragadom
  Tag
  Bejegyzések száma: 2

  Kedves GyertyaÖntő!

  Szívesen beszélnék veled én is.
  Köszönöm, András

  Radulovic Attila
  Tag
  Bejegyzések száma: 646

  András, jeleztem GyertyaÖntőnek, hogy felvennéd vele a kapcsolatot. A többi már rajta múlik 😉

  GyertyaÖntő
  Tag
  Bejegyzések száma: 3

  Hello András!

  Itt találsz meg :janos.antal@gmail.com

  Üdv,
  GyertyaÖntő 🙂

7 bejegyzés megtekintése - 1-7 / 7

A hozzászóláshoz jelentkezz be!

Adhatok Neked még több ingyenes tartalmat?

Értesítelek hetente megjelenő új tartalmaimról.

Hozzájárulok, hogy az adatvédelmi nyilatkozat szerint biztonságosan kezeld megadott adataimat, valamint hasznos anyagokat és egyedi ajánlatokat küldj nekem termékeiddel, szolgáltatásaiddal kapcsolatban e-mailben