6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • icrammg
  Tag
  Bejegyzések száma: 35

  Sziasztok

  Van egy agyontesztelt, VPS-en hónapok óta futó robotom, ami MQL4-ben lett megírva.
  A teszteredményeket a TickStory-val csináltam, de mivel szkeptikus vagyok az adatokkal kapcsolatban, kerestem alternatív megoldást backtest-re. A MultiCharts kereskedő programot találtam, ami szintén ad lehetőséget tesztre, de a kiválasztott brókertől lehívott adatokkal. Ezek az adatok az éles kereskedés alkalmával születtek, és nincs “last look”, vagyis nincs varia bennük. Szabályozott teljesülési helyszín.

  A problémám az, hogy a MultiCharts programnyelve az Easy Languages.
  Szóval olyan megoldást keresek, (több órás google-özés meg volt) amivel át tudom konvertálni MQL4-ből a robotot hiba nélkül EasyLanguages-re.

  Radu, ezt véletlenül nem vágod? :)

  A válaszokat előre is köszi.
  Üdv

  Radulovic Attila
  Tag
  Bejegyzések száma: 653

  Nem ismerem sem az Easy Language programnyelvet, sem a MultiCharts platformot – ezért sajnos nem tudok ezzel kapcsolatban értékelhető információval szolgálni.

  A visszateszt amúgy is csak egy irányvonalat mutat meg, én a kis méretű éles tesztelési környezetet javaslom. Persze ez csak akkor opció, ha nem veted el magát az MT4 platformot a kereskedésed helyszíneként.

  icrammg
  Tag
  Bejegyzések száma: 35

  Kár. Pedig az eddigi munkáid alapján nyugodt szívvel bíztam volna rád :)

  Az MT4-et semmiképpen nem vetem el, egy kiváló eszköz. A múltbéli adatok forrása az ami kérdéses számomra. Pl ott, ahol a letöltött adatokban nincs gap, az éles számlához tartozó grafikonon van. Persze ritka, de van.

  Radulovic Attila
  Tag
  Bejegyzések száma: 653

  A Dukascopy-féle tick adatok miért nem jók számodra?

  icrammg
  Tag
  Bejegyzések száma: 35

  Mert nem náluk van számlám. Mivel egy decentralizált piac, az hogy honnan jön az ár az nagyon fontos.
  Szerintem az ideális, ha minimum ECN brókernél van az ember és a teszthez szükséges adatokat is onnan szedi.
  Az én esetemben ez az LMAX. Mind a Dukascopy mind az LMAX szerveréről lehúzható adat a fent említett programmal, de a robotot át is kéne tenni oda, hogy menjen a teszt.

  Más helyszín visszamenőleges adatairől vannak teszteredményeim és nem onnan ahol kereskedek. Ezt szeretném megoldani valahogy, hogy kellőképpen megnyugodjak.

  Radulovic Attila
  Tag
  Bejegyzések száma: 653

  Megnyugodni? :) Ne keresd a nyugalmat! Neked tick adatokra van szükséged, amit nagyon kevés szolgáltató biztosít visszamenőleg. Legjobb esetben is gyertyaadatokat fogsz kapni, ami több mint a semmi, de a nyugalomhoz kevés.

  Azt mondanám, hogy éles környezetben, kis tétekkel tesztelj stratégiát – de erre nem minden szolgáltató biztosít lehetőséget. Nem tudom, hogy az LMAX környezetében a legkisebb kockázatvállalás mekkora, de hosszabb távon a valós teszt ad bizonyosságot az elvárásaid kapcsán. A visszateszt csak egyfajta iránymutatásként értelmezhető.

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.