Radulovic Attila
Tag
Bejegyzések száma: 653

Az „időszak” igazából természetesen idősík akar lenni (a következő MT4 kiadásában javul, ha minden igaz). A tickek száma elméletben ugyanannyi lenne, ha az MT4 minden ticket eltárolna. Mivel ez nem történik meg – legjobb esetben is csak M1 gyertyákat tárol a terminál -, ezért a rendelkezésre álló összes idősík adata alapján generál egy bizonyos formula alapján tickeket, amelyek száma persze idősíkonként változik (pedig nem kéne, hiszen a tickek száma nem függ az idősíktól).

Az idősíkok gyertyaadatai mindig elérhetőek (elviekben, ha minden klappol), azaz egy kizárólag (fixen) lezárt M1-M5 gyertyát vizsgáló robotnak teljesen mindegy, hogy éppen milyen idősíkon futtatod. A terminál gyertyaadatok alapján végzi a különböző idősíkok adatainak összeállítását (gyertya- és indikátori adatatok), így ha a robot is megfelelően van elkészítve, és ha mondjuk tick adatok alapján készített backteszt környezet áll rendelkezésre, akkor a fentiek igazak. Ellenkező esetben – és MT4-ben sajna gyakran inkább ez van – a különböző idősíkokon való futtatás más-más eredményeket hoz akkor is, ha a választott idősík semmilyen részét nem képezi a stratégiának.

Fontos, hogy a fentiek csak akkor igazak, ha az adott robot fixen (vagy beállíthatóan) más idősíkok adatát használja, és az időzítésre használt módszere is megfelelő. Az egyszerűbb robotok elkészítői legtöbbször arra sem figyelnek, hogy a trader melyik idősíkon futtatja a robotot – az aktuális adatokat veszik alapul. Ekkor természetesen azonnal számít az, hogy melyik idősíkot adod meg a tesztnek, hiszen a teszt során az az idősík lesz az úgymond „alap”, amelynek az adataival a robot dolgozni fog. Ha mindeközben például egy fixen, H1-es idősíkról lekérdezett mozgóátlagot is néz a robot, akkor természetesen ott a korábban leírtak igazak.