Radu.hu Fórum Egyéb Deviza számla kitettség lefedezése – treasury Válasz erre: Deviza számla kitettség lefedezése – treasury

Roden
Tag
Bejegyzések száma: 52

Hello!

Számomra érdekes amit írsz, mert szerintem elsődlegesen ez egy szemléletmódbeli kérdés nem technikai.
Amikor még kp.-ban a kezedben volt a 280000 forint (vagy a matrac alatt) már akkor is változott az értéke a dollárhoz képest, és ez ellen semmit sem tehettél.

Aztán eldöntöd, hogy ezt az összeget kiviszed a pénzpiacra – nyilván nyereség reményében.
Úgy gondolod tehát, hogy abban a pillanatban amikor befizetted az összeget a forex számlára és dollárt vettél belőle devizakitettséged keletkezett. De tényleg így van?

Szerintem nem! Csupán annyi változott, hogy mostmár ott van az orrod előtt egy árfolyamgarfikon és folyamatosan tudatosítja benned, hogy a 280000Ft-od értéke igazából viszonylagos.

Semmi sem változott, csupán vizualizálva lett a szemed előtt egy olyan folyamat ami eddig is zajlott (a matrac alatti pénzel is!)

A változás akkor kezdődik, amikor megnyitod az első pozíciódat. Ekkor ugyanis olyan “hatásoknak” teszed ki a tőkédet, ami eddig nem érintette.

A lényeg inkább a nyereség elérése. Az mindegy, hogy miben fejezed ki – azaz ha dollárban akkor 20%, ha forintban akkor 11%. Persze a 20 matemetikailag nagyobb szám mint a 11 – ez oké. De ha az USDHUF 280-ról lement 245-re, akkor ez azt jelenti, hogy erősebb forint van a kezedben, vagyis 20=11!!!

Ez kéremszépen a pénzpiaci relativitáselmélet!

Másképpen mondva, hogy ha egy gumimatrac tetején himbálózdol az óceánon, akkor nem fogsz tálni egy fix kapaszkodót!

Valjuk be őszintén, hogy sem a drótban rohangáló bitek(virtuális pénz) sem a tinta a papíron (papírpénz)
önnönmagában neked, mint egy materiális lénynek semmit sem tud adni, csak akkor válik valódi értékké, amikor fizikai javakra, vagy szolgáltatásra váltod.

Éppen ezért mivel az árfolyamok (és itt felhívnám a figyelemet a ‘folyam’ szóra) idő-ben változnak, a pénzkivétel és az elköltés pillanatának és módjának megválasztása is nagyon fontos.

De fix pont NINCS!