Forex programozás Fórum Egyéb Deviza számla kitettség lefedezése – treasury Válasz erre: Deviza számla kitettség lefedezése – treasury

Roden
Tag
Bejegyzések száma: 52

Még egy-két gondolat…

Amikor nyitsz egy számlát, és befizetsz rá 1000 dollárt, akkor valószínűleg nem az összes pénzedet fizetted be hanem csak egy részét. Egy olyan részét, amit hajlandó vagy kockáztatni.

Úgy is tekinthetjük, hogy a számlanyitással nyitottál egy pozíciót aminek a lezárása akkor fog megtörténni amikor kiveszed a pénzt. Ez egyenértékű azzal, amikor besétálsz a pénzváltóhoz, és ott veszel 1000 dollárt.
Mikor fogod ezt a pénzt visszaváltani forintra?
Az attól függ, milyen célból vetted. Lehet, hogy nyaralásra kell, mert mondjuk mész Peruba ahol a magyar forintod senkinek sem kell de a dollárt elfogadják. Ebben az esetben nem biztos, hogy a „legjobb” árfolyamon veszed meg a dollárt, de kell és most kell.

Ha befektetési célból vetted, akkor pedig csak egy dolgot tehetsz. Vársz a kedvezőbb árfolyamra, a visszaváltáshoz.

Ha tehát megnyitod a számlád, egyből shortolod az USD/HUF-ot az egyenértékű azzal, mintha pl. AUD/CAD -en nyitnál egy long pozíciót, de hogy nehogy veszíts rajta, egyből nyitsz egy ugyanakkora méretű short pozíciót is.
Tehát hedge-eled.
Amíg mind a két pozíciód nyitva van sehova sem haladsz, kifizetted a spread-eket a kamatok meg viszik a pénzed.
Olyan mintha beülnél egy autóba és alapjáraton járatnád a motorját. Fogy a benzin, de sehova sem haladsz.

Összefoglalva: a devizapiacra vitt pénzel vállani kell a kockázatot. Így lehet veszteséged, de csak így lehet nyereséged is.