Radu.hu Fórum Egyéb Deviza számla kitettség lefedezése – treasury Válasz erre: Deviza számla kitettség lefedezése – treasury

Roden
Tag
Bejegyzések száma: 52

Üdv újra.
Amit írsz abban teljesen igazad van.
Az biztos, hogy ez egy nagyon öszetett téma, könyvet lehetne írni róla.
Megpróbálom néhány pontban összefogalni, ami így hirtelen eszembe jut ezzel kapcsolatban.

Elöljáróban annyit, hogy az előző posztomban is utaltam rá, hogy:

a pénzkivétel és az elköltés pillanatának és módjának megválasztása is nagyon fontos.

Abból a feltételezésből indultam ki, hogy a a forex számlámról (én) nem költök napi szinten (ellentétben egy exportőr céggel).
Vagyis “ráérek” kivárni egy kedvezőbb USD/HUF árfolyamot ahhoz hogy forintra váltsam a dolláromat.
Persze itt mindjárt jöhet egy jogos közbevetés: ‘honnan tudom, hogy mikor lesz kedvezőbb az árfolyam?’, de azthiszem ez a treasury témakörön kivül is a devizakereskedés legalapvetőbb/legégetőbb kérdése.
Vagyis a jövőbeni árfolyamot nem látom előre (triviális :) ).

Tegyük fel, hogy hogy 2014. május elején vagyunk. Megvan a 20% hasznod, és most már van 1200 dollár lezárt tőkéd(a legelső példánál maradva), továbbá a teljes tőkéd fedezve van a megfelelő mértű USD/HUF short pozícióval a dollár gyengülésének kivédésére.

Ez az összeg az említett időponban (1USD=221HUF) 265200 Forintot ér. Remek.
Aztán eltelik 10 hónap és 2015.Március (1USD=290HUF) és az 1200 dollárod 348000Forintot ÉRHETNE!
Anélkül, hogy bármit csináltál volna lenne több mint 30% “hasznod”. De nem, nincs “hasznod” mert a teljes tőkédet védi egy short pozíció. EGY IRÁNYBAN! Így ugyanis a “haszon”-tól is jól megvédted magadat.

Ezért mondtam azt, hogy a hullámzó óceánt nem tudod megregulázni. Nem lehet minden eshetőségre felkészülni.
Időszakosan egész egyszerűen el kell költeni a pénzt.
És ha úgy jön ki jobban akkor dollárban kell költekezni(ha van mit :) ). (Van olyan bróker -nem marketmaker- ahol saját számlád lehet hozzátartozó bankkártyával)

Én úgy gondolom, hogy atomháború esetére készülve, jobban járok ha megtanulom felismerni a réten az ehető gombákat mintha az addigra valószínűleg régen összeomlott tőzsdei rendszerekben könyvelt virtuális bitekben bíznék. Továbbá úgy vélem, hogy a “haszon” az: amit megettem, ha megmaszíroztak, ha részt vettem egy nyaraláson, ha boldoggá tettem azokat akik fontosak nekem. A nullák gyarapodása a számlám végén önmagában csak álhaszon.

Készülni kell a jővőre amennyire csak lehetséges, de a jelenben kell élni.

(Bocs, hogy ilyen nagyívűre sikeredett, de nekem ez a témakör -a minden létező eshetőséget megpróbálni lekezelni- az a kategória ami eleve kudarcra van ítélve)