Forex programozás Fórum Egyéb Deviza számla kitettség lefedezése – treasury Válasz erre: Deviza számla kitettség lefedezése – treasury

icrammg
Tag
Bejegyzések száma: 35

Bocsánat a hosszú szünet miatt, valamiért a spambe kerültek az értesítések, hogy válasz jött. Most látom, hogy írtatok.

Köszi az okfejtét. Jól hangzik, csak valami nem ment át. A problémám kisarkítva az, hogy ha meghasal a dollár és dollár van egy számlán és mondjuk nem 245 HUF lesz hanem 19 HUF az árfolyam, mert tudomisén atomháború lesz kínával, akkor gyakorlatilag lehet nekem a legnyereségesebb robotom az ég adta világon, és több ezer %-os hasznom, semmit nem érek vele, mert elolvad a nyereség az árfolyamkülönbözet miatt amikor visszaváltom HUF-ra.

Valamint evvel vitatkoznék:

„De ha az USDHUF 280-ról lement 245-re, akkor ez azt jelenti, hogy erősebb forint van a kezedben, vagyis 20=11!!!”

Épp ez a lényeg. Nincs forint a kezemben, mert dollár van a számlán és ha én azt onnan kiveszem, mert költeni akarom itthon forintban, akkor kevesebb forintot kapok érte. Az erősebb forint annak jó, aki külföldön akarja elkölteni és előtte átváltja ottani valutára, vagy egy importős cégnek. De nem nekem, aki a kistermelői piacon akarok ugyanúgy 2200 forintos kolbászt venni a dolláromat átváltva forintra.

Ezért kell és szokás is nagybefektetői körökben, vagy olyan cégeknél akik exportálnak futures ügyletekkel lefedezni a majdani teljesítés idejére a kitettségüket. De a devizapiacon a bizonytalan hozam miatt ez a megoldás nem megoldás.

A kérdésem továbbra is fennáll. Létezik e öszetettebb, „inteligens” megoldás a számlán lévő deviza és a remélhető majdani hozam itthoni devizában való értékmegőrzésére az adott devizapár (jelen példában USDHUF) shortolásán kívül?

Radut megkövetem, USDHUF shortot akartam írni az elején is.