Radu MetaTrader a blogja | További ingyenes és hasznos eszközök MetaTraderhez | Kérdésed merült fel? Kérdezz!
MQL4 Könyv tartalomjegyzék | Stratégiák programozása MetaTrader platformra | Fogalomtár | Gyakran Ismételt Kérdések

MQL4 könyv  Gyakorlati programozás MQL4-benGyakorlati programozás MQL4-benA könyvnek ez a jelenlegi második része a következőt kérdéseket tárgyalja: a kereskedelemi műveletek végrehajtásának a rendje, a kódolás elvei és az egyszerű scriptek, Expert Advisorok és indikátorok használata az MQL4 általános fuggvényeivel. Minden részhez tartozik néhány használatra kész példaprogram, amelyek korlátozottan alkalmazhatók.

Az Egy szabályos program című részben bemutatunk egy olyan példát, amit alapként tudsz használni, ha egy olyan egyszerű Expert Advisort akarsz tervezi magadnak amit a valódi  kereskedésben használhatsz.

Minden, az alábbiakban ismertetett program csak oktatási célra használható és nem minősül kereskedelemi iránymutatásként valódi számlán.

Miközben kereskedelmi műveleteket programozol, figyelembe kell venned a dealing center által a megbízások adásával kapcsolatos követelményeket és korlátozásokat, szintén tartsd szem előtt a megbízások végrehajtásának sajátosságait. Ebben a részben szerepel a megbízások végrehajtásának a részletes leírása és sok olyan példát tartalmaz, ahol megmagyarázzuk minden kereskedelmi függvény célját, és bemutatjuk a kereskedelemben való használatukat. Ez a rész tartalmaz néhány kész scriptet, amelyek korlátozottan alkalmazhatók.

Miután a programozó elsajátította a kereskedelmi műveletek programozását, készen áll az egyszerű programok létrehozására. Ez a rész azokkal az általános elvekkel foglalkozik, amelyeket egy egyszerű Expert Advisor és egy egyszerű indikátor kialakításánál meg kell fontolni.  Továbbá ez a rész leírja az adatátvitel módját az egyéni indikátorokból egy EA-ba. Ez a fejezet szintén ad néhány  példát a kereskedelmi gyakorlatban használható egyszerű programokra.

Az MQL4 több mint 220 beépített függvényt tartalmaz a technikai indikátorok függvényei nélkül. Ezeket a számukra való tekintettel meglehetősen nehéz volna leírni ebben a könyvben és nehéz volna mindegyik függvényre példát felhozni. Néhány függvényt, ami részletes magyarázatot igényel, már bemutattunk az előző részekben. Ebben a jelenlegi részben a leggyakrabban használt beépített függvényeket és néhány példát találunk arra, hogy hogyan lehet használni őket a programokban. Mindegyik alfejezet végén ismertetjük akategória függvényeinek teljes listáját  és röviden leírjuk őket.

Azt a szabályt követjük, hogy miután gyakoroltuk néhány egyszerű MQL4 alkalmazás kódolását, finomítunk a projekten: létrehoz egy kényelmesen használható programot, amit a gyakorlatban is alkalmazhatunk. Néhány esetben az egyszerű programok nem elégítik ki egy kereskedő programozó szükségleteit legalább két okból:

1. Az egyszerű programok korlátozott funkcionalitása teljesen nem látja el a kereskedőt minden szükséges információval és a kereskedéshez szükséges eszközzel ezért az ilyen programok alkalmazása kevésbé hatékony.

2. Az egyszerű programok tökéletlen kódja nehézzé teszi, hogy továbbfejlesszék őket, és hogy növeljék a szolgáltatásaikat.

Ebben a jelenlegi részben bemutatjuk egy Expert Advisor lehetséges megvalósítását, amely alap lehet a saját projekted létrehozásához.