Radu MetaTrader a blogja | További ingyenes és hasznos eszközök MetaTraderhez | Kérdésed merült fel? Kérdezz!
MQL4 Könyv tartalomjegyzék | Stratégiák programozása MetaTrader platformra | Fogalomtár | Gyakran Ismételt Kérdések

MQL4 könyv  Előszó


Előszó


Egy fajta nehézséget jelent a kezdőknek írt programozási tankönyvbe fogni, hiszen a vizsgáladó terület néhány olyan új fogalommal rendelkezik, amelyek nem alapulnak semmilyen korábbi ismerten vagy jártasságon.

Általánosságban elmondható, hogy ilyen probléma előfordulhat bármely más szakterületen. Például, a pontot végtelenül kicsi körként ismerik a matematikában, míg magát a kört úgy határozzák meg, hogy az bizonyos módon rendeződött pontokból áll. Könnyen látható, ezek a fogalmak átfedik egymást. Ugyanakkor ez az ellentmondás nem jelent akadályt a matematikában. Mind a körök, mind a pontok, valamint az egyéb meghatározások elfogadása a matematikában jól megférnek egymással. Azonfelül mindenki érti, hogy mi egy pont és  mi egy kör.

Nem nehéz elfogadni, hogy a meghatározások érvényességének a határai bizonytalanok. Azok közül a határok közül néhány annyira homályos, hogy hajlamosak vagyunk kételkedni a tárgy vagy jelenség létezésében, amit a meghatározás leírt. Mindazonáltal az emberi természet eme furcsasága (normális logika tekintetében) nem áll az ember és a gyümölcsöző tevékenysége közé. Miután egy meghatározást bizonyos ideig használunk, annak teljes értelme csak azután nyilvánul meg. Nehéz választ adni a kérdésre, hogy hogyan és miért történik így. De így van. Csak azt tudjuk, hogy a többszörös utalás egy meghatározásra fontos szerepet játszik a tanulási folyamatban.

A következő feladatokat fogjuk elvégezni:

  • az új szakkifejezések értelmének kibontása jól ismert analógiákat használva;
  • mindegyik szó jelentésének intuitív kifejtése, amikor az először előfordul;
  • olvasók számára a szükséges mennyiségű információ biztosítása a programokról és a programozásról.

Ennek elősegítésére a könyv sok példát és ábrát tartalmaz. A szövegben olyan kereszthivatkozások találhatók, amelyek lehetővé teszik az olvasónak, hogy rokon témákkal kapcsolatos információt kapjon.

Néhány szó a szemléltető anyagról. Sok programozási tankönyv a legelső oldalakon felkéri az olvasóit, hogy egy egyszerű programmal írja ki a képernyőre: „Hello, World!" A szerzők azt gondolják, amint az olvasóik elkezdenek programozást tanulni, ők egyből írjanak programszövegeket és fokozatosan használják őket, szokják meg, hogy a programok hogyan nézhetnek ki, s ez meg fogja alapozni a később tudásukat. Mindazonáltal ezen megközelítés következtében az olvasó egyszerre több ismeretlen fogalommal találkozik, és csak találgatja a programsorok tartalmát és tulajdonságait. Ez folyamatos félreértéshez vezet, és az olvasó tudása hiányos marad.

Ahogy én látom, hatásosabb volna egy olyan módszert használni, ahol az olvasó csak akkor megy a tankönyv következő részére, miután előző anyagokat alaposan elsajátította. Ennek a módszernek az alapján, az első programot csak akkor fogjuk megmutatni az olvasónak, miután  elsajátított minden szükséges meghatározást és egy kevés betekintést nyert a kódolás alapvető elveibe. Ajelenlegi tankönyv ezen a módszeren  alapul.

A könyvben lévő ismeretek elsajátításához szükséges, hogy az olvasó PC-felhasználó legyen és egy kevés tapasztalattal rendelkezzen a  MetaTrader 4 -el kapcsolatban ami a  MetaQuotes Software Corp terméke.

Sergey Kovalyov

"Nagyon hálás vagyok Mr. Renat Fatkhullinnak, a MetaQuotes Software Corp. ügyvezető igazgatójának, köszönöm a bizalmát, professzionális támogatását és minden lehetséges segítségét. Szintén hálás vagyok a vállalat alkalmazottainak, Stanislav Starikovnak és Rashid Umarovnak, köszönöm az értékes tanácsukat és abban történő segítséget, hogy meg írhatom ezt a könyvet."

Sergey Kovalyov
http://autograf.dp.ua