Radu MetaTrader a blogja | További ingyenes és hasznos eszközök MetaTraderhez | Kérdésed merült fel? Kérdezz!
MQL4 Könyv tartalomjegyzék | Stratégiák programozása MetaTrader platformra | Fogalomtár | Gyakran Ismételt Kérdések

MQL4 könyv    Változók


Változók

 

Bármilyen algoritmikus nyelven írunk programokat, a különböző változó típusok ismerete  nagyon fontos. Ebben a részben elemezni fogjuk az MQL4-ben használt változó típusokat.

 • Előre definiált változók és a RefreshRates függvény.
  Először is az előre definiált változókat fogjuk megismerni. Az előre definiált változók nevei foglaltak és nem használhatjuk öket egyéb változók neveiként. Az előre definiált változók nagyon fontos információt hordoznak, amelyek nélkülözhetetlenek az aktuális piaci helyzet elemzéséhez. Az előre definiált változók értékeinek frissítésére a RefreshRates() függvényt használjuk.
 • A változók típusai.
  A változók nagyon fontosak egy program írásában. Ezek lehetnek helyiek és globálisak, külsők és belsők. A statikus változók a függvényhívások között is megőrzik az értékeiket, hasznos, hogy a lokális változó emlékszik az értékére anélkül, hogy globális változókat hoznánk létre.
 • Az ügyfélterminál globális  változói (GlobalVariables).
  A globális változók mellett, amelyeknek az értéki az adott program szintjén érhetők el, lehetnek olyan változók amelyek bármelyik program részéről elérhetők, ezek az ügyfélterminál globális változói. Az ilyen globális változókat GlobalVariables-nek (GV) nevezik. Lehetővé teszik az egymástól független MQL4 programok  kölcsönhatását. Arra használhatjuk őket, hogy adatokat osszanak meg scriptek, indikátorok és Expert Advisorok között. A terminál bezárásakor a GlobalVariables értékei mentésre kerülnek és elérhetőek a MetaTrader 4 következő indításakor. Ha a GlobalVariables 4 héten keresztül nincs hívva a programok részéről, akkor azt törölni fogja a terminál.
 • Tömbök.
  Ha nagy mennyiségű, azonos típusú adatot kell menteni vagy feldolgozni, akkor nem nékülözhetjük a tömböket. Mielőtt használnánk  egy tömböt, azt deklarálni kell, ugyanúgy mint egy változót. A tömbelemek hivatását a tömb elem indexekkel végezzük. Az indexálást a nullától kezdjüt. A tömb dimenziók száma dimenzionalitásnak nevezzük. A tömb dimenziók száma maximum négy. A tömb értékeket egyértelműen kell inicializálni mert nehéz a hibákat lokalizál.